Alkoss maradandót azzal, hogy mentorálsz (2)

A múlt heti „Monday Mannában” a változtatás gondolatát mutattam be – hogyan hagyj nyomot a világban – egy összefüggésben álló, egyenlően előnyös mentoráláson keresztül. Ezen a héten összefoglalom ezt a gondolatmenetet, kiegészítve további elvekkel, melyeket David A. Stoddard és én fejtettünk ki az A mentorálás lényege: tíz bizonyított elv, mellyel a legtöbbet hozhatjuk ki egy emberből című könyvünkben.

Ahogy már említettem, ez más, mint a tipikus mentorálás, melyben két egyént egymáshoz rendelnek, ha tetszik nekik, ha nem. A mi látásmódunk szerint, a legjobb módja a mentorálásnak az, ha van egy tapasztaltabb mentor, aki együtt dolgozik a „mentorált partnerével” és mindkettő tanul a másiktól. Íme, néhány alapelv ebből a megközelítésből, alátámasztva bibliai alapokkal:

A hatékony mentorálásnak része a jellemépítés. A készségek fejlesztése és a tudás megosztása része lehet a mentorálás folyamatának, de ugyanúgy legyen célja az egész személy fejlesztése, beleértve a jellemépítést és olyan értékek átadását, amelyek irányt adnak az életükre. A legnagyobb hatékonyságért, a mentornak példaként kell ezt megélnie a saját életében. „Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek” (Pál levele a filippiekhez 4,9).

A hatékony mentorálás vigasztal és hajlandó a terhek megosztására. A kapcsolatok növekedése a valódi gondoskodás és az egymás iránti aggodalom bizonyítása révén történik. Egy jó mentor tudni akarja majd, hogy a mentor partner hogy van szakmailag és a magánéletében, hiszen a munka mindig befolyásolja az egyén magánéletét, és ami az egyén személyes életében zajlik, hatással van munkájára. „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét.” (Pál levele a galatákhoz 6,2).

A hatékony mentorálás segít másoknak rájönni, hogy mi a szenvedélyük. Néha a mentorált személyek azért akadnak el, mert nem találták meg a helyüket. Még akkor is, ha sikeresek, lehet, hogy nem olyasmivel foglalkoznak, amit kielégítőnek vagy értelmesnek tartanának. Ha a személyes érdekek és a szenvedélyek valahogy összehangolódnak a munkájukban, akkor képesek lesznek virágozni és értékelni fogják őket, bárhová is mennek. Pál apostol ezt írta a tanítványának, „Ne hanyagold el a benned levő kegyelmi ajándékot, amelyet prófécia által kaptál a vének kézrátételével.” (1Pál első levele Timóteushoz 4,14).

A hatékony mentorálásnak része a reprodukció, örökséget hagyása. Mivel nagyon sokat kapott a saját mentoraitól,

Dave Stoddardnak az lett a vágya, hogy mások mellé szegődjön, és segítsen nekik növekedni szakmailag, személyesen és lelkileg. Nekem is hasonló élményem volt, és úgy tekintek erre, mint a saját örökségem részére – segítve másokat, hogy ezért cserébe ők is segítsenek másokat. „És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek.” (Pál második levele Timóteushoz 2,2). „Nincs nagyobb örömöm annál, mint amikor hallom, hogy az én gyermekeim az igazságban járnak” (János harmadik levele 1,4).

Bár már öt éve elhagyta ezt a világot, Dave Stoddard még mindig hatással van rengeteg ember életére, akik nagy hatással vannak a családjukra, a cégükre, és más emberekre, akiknek segítenek a mentoráláson keresztül.

Egy bölcs ember egyszer azt mondta, hogy az egyetlen dolog, ami örökkévaló marad, az az emberek és az Isten Igéje. Csak kevés olyan dolog van, ami jobb befektetés lenne, mint hogy időt, energiát és erőforrásokat áldozunk mások életére, segítve őket, hogy mindazzá váljanak, akik lehetnek. Különösen, ha ezt Isten és az örök igazság irányítása alatt tesszük.

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2019. március 8.