kitartas

A kitartás erényes ereje

A kitartás a bátorság lényege. A kitartás nem passzivitás, hiszen erős és proaktív szellemre van szükség. A kitartásban az ember legbensőbb és legmélyebb ereje tárul fel. Nehezebb lehet, és nagyobb bátorságot igényel egy katonának, ha egy hideg, nedves rókalyukba van beszorítva, mint hogy golyózáporba rohanjon, lobogó zászlók alatt.” (Alexandre Havard)

A kitartás aktiválja egy férfi jellemének a mélységét. Ez a habarcs, ami helyükön tartja az erényeket. Egy humoros rövid történetben, „Az ember, aki megvásárolta Hadleyburgot” címmel Mark Twain egy igazságos, de naiv kisvárosról mesél, ahol a mintapolgárok egy éjszaka alatt (szó szerint) átváltoztak hátba támadó tolvajokká, a gazdátlan kincs kilátásba helyezésével.

A kitartás igazolja a férfi erényének és szíve nemességének mélységét. Twain burkolt módon írja le az erény felületességét abban a formában, amikor valakinek a személyiségében nincs meg az elszántság az integritás fenntartására.

Mi a bátorság?

Ahogy Havard fentebb leírja, a kitartás a bátorság egyik aspektusa. Tovább tisztázza ezt könyvében (Virtuous Leadership – Kitartó vezetés), hogy a bátorság csak akkor lehetséges, miután az okosság és igazságosság erényeit valaki már a lehető legjobb képességei szerint gyakorolta.

Például Andrew Leatherborrow a nukleáris fejlesztésről szóló könyvében (Chernobyl 01:23:40) aznap reggel, amikor a Manhattan-projekt a történelem első nukleáris bombájának felrobbantására készült, az egyik vezető tudós fogadásokat kötött a megfigyelőkkel, hogy a bomba berobbantja-e a légkört, és elpusztítja Nevadát vagy az egész világot. A robbantás folytatása ezekkel az elvárásokkal nem példa a bátorságra. Ez a hülyeség példája (ahol az okosság minimuma sem teljesült).

A bátorságot gyakran egy merész, önfeláldozó cselekedet pillanatnyi dicsőségével írják le, de kifejezetten a kitartás az, amikor a férfi megkülönböztetheti az utat, melyen az okosság és az igazságosság vezet egy hosszú, kemény, unalmas, fullasztó, időnként értelmetlen, frusztráló, végtelen, de rendkívül formáló úton, mely határozottan és kitartóan törekedik egy nemes végre. A kritikus pont itt az, hogy (irodalmi értelemben) nem kell lenyelni egy éles gránátot, hogy az életét adja szeretetből. A kitartás az önfeláldozás mindennapi, szinte észrevehetetlen dicsősége, ami lehetővé teszi, hogy a férfi valóban a legmagasabb elhívása szerint éljen.

Példák a kitartásra

Számtalan példa van a hősies kitartásra. A legtöbbről nem is hallottunk. A kitartás két jól ismert példája Louis Zamperini, egy második világháborús pilóta, aki túlélte a Csendes-óceánon repülőgépe balesetét, majdnem két hónapot egy tutajon sodródott, majd több mint két évet japán hadifogságban töltött. Walter J. Ciszek, egy amerikai jezsuita 23 évig élt a Szovjetúnióban, parasztok százainak lelki szükségleteit gondozva, a brutális verés, kínzás és 15 év kemény munka ellenére a hírhedt Gulágon. Mindkét ember nap mint nap felajánlotta életét, hogy eljuttassa az igazságot és a szabadságot a politikai ideológiák által teljesen elpusztított országokba.

Ahhoz, hogy valaki saját kitartását fejlessze, okosabb kicsivel kezdeni. Köteleződj el egy kisebb, de gyakori gyötrődésre, mint például a tejszín elhagyása a kávéhoz. Ez fogja megerősíteni az akaratot és lehetővé tenni, hogy kitartóak legyünk az egyre nehezebb áldozathozatalokban. Hasznos lehet az elhatározás megerősítéséhez a kitartásról szóló történelmi események megismerése. A Zamperini és Ciszek tetteiről szóló könyvek nagyszerű kiindulási pontot adnak ehhez. Hihetetlen Ernest Shackleton története is, ahogyan azt a Shackelton’s Adventures (Shackelton kalandjai) könyv részletezi.

Elhívás a kitartásra

Férfiként arra van elhívásunk, hogy vegyük fel a keresztünket és kövessük Krisztust. Egyesek számára ez az út rövid. Sokunk számára a hivatásunk megélése egy hosszú út, amit alááshat az unalom, az önzés és más kísértések előfordulása. Minden erény segíteni fog a férfinek, hogy az úton maradjon. Az okosság lehetővé teszi, hogy pontosan kiértékelje az út körülményeit; az igazságosság az igazság szeretetét adja, ami az Örök Igazság felé mutat. A kitartás erőt ad, hogy továbbra is lépésről-lépsre haladjon Krisztus engedelmes szolgálatában. A kitartás erényének fejlesztése a napi gyötrődés és az imádság révén megadja nekünk a fegyelmet és az akaraterőt követni Őt, ahová csak vezet bennünket.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2019. január 26.