Hittankönyv felnőtteknek

Bevezetés

Ezt a hittan-könyvet a szükség hozta létre. Mármint azt, hogy feltettük a honlapra. Az történt ugyanis, hogy egy kis faluban élő édesanya panaszolta, hogy végre sikerült férjét rábeszélni a házasságrendezésre, és ez alkalomból 3 kisgyermekét is szerette volna megkereszteltetni. Köztük az éppen most született 2 hónapos gyermeket is.

De nagy lett a szomorúsága, mert a plébános azt mondta, hogy 18 alkalommal be kell jönniük a plébániára, hitoktatásra, és csak akkor kereszteli meg a gyermekeket és csak akkor lehetséges az egyházi esküvő. Az édesanya hiába mondta, hogy három kisgyermeke van – s a férje este 9 órakor jön haza a munkából, mert Budapesten dolgozik, – a plébános változatlanul kijelentette, addig nincs keresztelés, amíg nem teljesítik a feltételt.

Természetesen nem szabad elítélni a plébánost, mert bizonyára ez az egyházi előírás, mégis arra lehetne gondolni, hogy milyen jó lett volna valami közbülső dolgot kitalálni, vagy esetleg az interneten keresztül az alapokat megtanulni, és csak egy-két alkalommal kellett volna nekik elmenni a plébániára.

De van egy másik történet is. Magyar katonák külföldön teljesítettek szolgálatot. Az egyik szeretett volna fél év után – amikor lejár a kiküldetése – egyházi esküvőt kötni. De mivel nem volt megkeresztelkedve, a menyasszonya ragaszkodott hozzá, hogy ez megtörténjen az esküvő előtt. De a katonai bázison csak angol katonai lelkész volt, és ő – mármint a magyar katona – nem tudott angolul. Ennél fogva nem tudott felkészülni. Milyen jó lett volna, ha az interneten talál egy egységes, felnőtteknek szóló hittankönyvet, és megtanulja a hit alapjait, hogy esküvő előtt felvehesse a keresztség szentségét.

Ez a két történet indított arra, hogy ezt a könyvet feltegyem a honlapunkra. De feltételezem, hogy sok kereső ember is van, aki szeretne közelebb kerülni Istenhez, vagy a hit alapjait jobban megismerni. A könyvek – Hiszem és vallom, Jézus útján járni – alapanyagát Bognár Lajos atya írta. Kicsit átdolgoztam felnőttek részére, de a lényege változatlan.

Kívánom, hogy ezen a könyvön keresztül megtalálják a legfontosabbat, az élő, személyes kapcsolatot, Jézus Krisztussal.

2011-01-09. Jézus megkeresztelkedésének ünnepén

Katona István atya

 

István atya könyve letölthető az Emmausz Közösség honlapjáról.

Létrehozva 2021. augusztus 2.