Kötelező lesz a meditáció az iskolákban?

alt

Néhány dolgot előre le kell szegeznem. Nincs jóga szellemi háttér nélkül, ezt világosan kifejti James Manjackal atya kiváló írásában.

Az elme-üresítő imáról pedig Ratzinger írta bíborosként, hogy "a keresztény világban és az egyházi közösségekben a keleti meditációs módszerek jelenlegi elterjedése által szemben találjuk magunkat egy irányított megújítási kísérlettel, amely nem mentes veszélyektől és hibáktól, és ami egyesíti a keresztény meditációt azzal, ami nem keresztény."

Az alaptantervbe és a testnevelés kerettantervébe is bekerült a relaxáció - írja az eduline portál.

A program egyik kidolgozója Bagdy Emőke pszichológus, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnöke. A legkisebb diákok a relaxációt játékos formában, mesével és mozgással egybekötve végeznék, a felső tagozatban már szerepet kapna az interaktivitás is, "a középiskolások pedig olyan szintre érnének a témában, amelynek komoly egészségvédelmi hatása van" - tette hozzá. Az eduline tudósítása szerint az elsősöknek napi tíz perc szólna az ellazulásról, a középiskolások viszont a testnevelésórán heti fél órát meditálnának, és megtanítanák nekik a különböző lazító technikákat.

Bagdy Emőke szerint a rendszeres relaxáció után a gyerekek könnyebben tanulnak majd, "kevésbé lesznek idegesek, a testük és lelkük egyensúlyba kerül". Hozzátette: nem a keleti kultúrából ismert eljárásokra kell gondolni, létezik "keresztény meditáció" is, illetve minden gyakorlat rendelkezik tudományos alapokkal.

Néhány éve a pedagógusok kreditpontos képzésen vehettek részt és agykontrollt tanulhattak. Most "csak" meditációnak és relaxációnak hívják a képzést, ami láthatólag átcsúszott a jelenlegi oktatás-kormányzat  ellenőrzésén, a keresztény egyházak valószínűleg nem is kaptak tájékoztatást ebben a kérdésben.

Szerencsére van ellenpélda is - idézek egy másik híradást:

"Az egyházi intézményekben, így a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvodában a hit oldaláról közelítik meg a kérdést. Caimacan Klára igazgató elmondta, manapság az emberek nehezen teremtenek maguk körül és magukban csendet. Ők minden reggel imával kezdik a napot, csendben. A külső szemlélőknek is feltűnt a pár perces befelé fordulás jótékony hatása, a gyerekek önfegyelmet tanulnak.

Caimacan Klára hangsúlyozta, az intézményben fontos szerepet szánnak a tudás és a test egészségének megőrzése mellett a lélek gondozására is. Csendes napokat tartanak, főleg az adventi és a nagyböjti időszakban."


Személy szerint (a keresztény hitre mindenképpen) veszélyes fegyvernek tartom a meditáció bevezetését - néhány tanár gyorstalpaló kurzust elvégezve fogja "oktatni", ellazulási gyakorlatként. Néhány éve kreditpontos képzésként agykontroll kurzust is végezhettek tanárok. Miből gondolják, hogy ennek sincs szellemi háttere? (2013)

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.