Épületek, melyek elkerülik a robbantást

Időről időre láthatunk olyan felvételeket, ahol hatalmas építményeket robbantanak fel. A stratégiai pontokon elhelyezett robbanószerkezetek precíz sorrendben felrobbannak, és hirtelen “Bumm!”. Másodperceken belül egy épület, amelynek felépítése éveket vett igénybe, megsemmisül, törmelékké válik.

Sokan közülünk még mindig élénken emlékszünk a New York-i World Trade Center ikertornyainak összeomlására 2001. szeptember 11-én, amikor a terroristák által irányított sugárhajtású repülőgépek beléjük repültek. A lángoló tűz és a felszálló füst sokkja csak fokozódott, amikor az egykor büszke, ragyogó felhőkarcolókból csak egy halom törmelék lett.

Az ehhez hasonló események látványosak és egyben lenyűgözőek, nemcsak azért, mert egy hatalmas épületet milyen gyorsan és hatékonyan lehet a földdel egyenlővé tenni, hanem azért is, mert emlékeztetnek arra, hogy valami, ami látszólag azért épült, hogy kitartson, gyorsan a teljes pusztulás színhelyévé válhat.

Mindannyian hallottunk már hasonló „robbantásokról” kiemelkedő üzleti szakemberek, vezetők, politikusok, sportolók és egyéb hírességek esetében is. Akár több nevet is fel tudnánk sorolni gondolkodás nélkül. Hasonló a helyzet a nagy tekintélyű vállalkozásokkal, szervezetekkel is, amelyeknek a szolgáltatásait és termékeit élveztük, ugyanakkor különböző botrányok, etikátlan gyakorlatok, esetleg illegális tevékenységek miatt tönkrementek.

Ezek a szerencsétlen események emlékeztetnek Dávid siralmaira, amikor értesült Saul király és a fia, Jonatán haláláról: „Jaj, hogy elhullottak a hősök!” (Sámuel második könyve 1, 19)

Néhány esetben az összeomlást nem lehetett előre megjósolni. A legtöbb pusztulásra azonban – akár épületről, akár valakinek a hírnevéről vagy örökségéről van szó – előre számítani lehetett.

A csalás, az erkölcsi és etikai mulasztások nyomai talán egy ideig rejtve maradnak, de egyszer majd napvilágra kerülnek. A Biblia bőséges figyelmeztetést ad erre, valamint olyan óvintézkedéseket, amelyeket használhatunk. Íme néhány példa:

Soha ne tartsa magát „kudarcbiztosnak”. Sok olyan vezető és befolyásos ember van, aki úgy véli, hogy védett a megkérdőjelezhető vagy helytelen viselkedés és gyakorlatok kísértéseivel és csapdáival szemben. „Ez velem soha nem történhet meg” – jelentik ki, amíg egy nap – mégis megtörténik. „Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!” (Pál első levele a korinthusiakhoz 10, 12)

Tartsa szem előtt tettei következményeit. „Soha senki nem fogja megtudni”, vagy „Mi baj lenne belőle?”. Ezek számtalan olyan egyén vagy vállalat híres utolsó szavai, akik a megalkuvás, a megtévesztés és a becstelenség útját választották, nem gondolva arra, hogy döntéseiknek egy napon milyen következményei lesznek. „Az igaznak az emlékezete áldott, de a bűnösök neve semmivé lesz.” (Példabeszédek könyve 10, 7)

Tervezzen, hogy elkerülje az összeomlást. Jézus Krisztus tanított a rossz tervezés és a megfelelő felkészülés hiányának veszélyeiről. Ugyanezek a tanítások vonatkoznak a helytelen tettek és viselkedés lehetséges hatásainak figyelmen kívül hagyására is. „Miért mondjátok nekem: Uram, Uram – ha nem teszitek, amit mondok? … Aki pedig hallja beszédeimet, de nem cselekszi, az hasonló ahhoz az emberhez, aki alap nélkül a földre építette a házát: beleütközött az áradat, és azonnal összeomlott az a ház, és teljesen elpusztult.” (Lukács evangéliuma 6, 46-49)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2023. május 27.