Megérdemelhetjük-e a jó halál kegyelmét?

A liturgikus év vége az Egyház szerint a keresztény számára alkalmat ad arra, hogy elmélkedjen végső végéről, és különösen a jó halálra való felkészülésről. Egy olyan korban, amikor az élet végét az eutanázia által siettetik, hasznos kiemelni ezt a nagyon különleges kegyelmet, amelyet végső kitartásnak nevezünk.

 

A végső kitartás vagy a jó halál nem más, mint a kegyelmi állapot folytatása a halál pillanatáig; vagy legalábbis, ha valaki az utolsó pillanatban tér meg, akkor a kegyelmi állapot és a halál együttállása. Röviden, a jó halál a kegyelmi állapotban bekövetkező halál.

Ez a kegyelmi állapot a halál pillanatában lehetővé teszi az ember számára, hogy személyesen vegyen részt örök boldogságának megszerzésében. Azért, mert a végsőkig kitart az Istennel való barátságban, Isten e barátság révén bevezeti őt a mennyei jutalomba. Az ember tehát valójában megérdemli ezt a jutalmat: “Jó és hű szolga, hűséges voltál néhány dologban, menj be Mestered örömébe“.

De ha a mennyei boldogságot így az Isten barátságában való kitartás érdemli ki, akkor vajon maga ez a kitartás a maga részéről kiérdemelhető-e, az érdem szó helyes értelmében, amely magában foglalja az e kegyelem elnyerésére való bizonyos jogot? Elnyerhetjük-e a mennyországot érdem által?

Aquinói Szent Tamás kifinomultan válaszol:

az érdem elvét nem lehet kiérdemelni; mert egy ok, akár fizikai, akár erkölcsi, mint az érdem, nem okozhatja önmagát. Ha tehát az Istennel való barátság a halál pillanatában az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy kiérdemeljük a mennyországot, akkor az önmagában nem lehet érdem.

Megértjük, hogy a II. orániai zsinat miért mondta ki, hogy ez egy különleges ajándék, és hogy a tridenti zsinat miért erősítette meg tökéletes háláját, amikor azt mondta: “ezt a nagyszerű ajándékot csak attól lehet megszerezni, aki egyedül képes megőrizni a jóban azt, aki áll, és aki képes felemelni azt, aki elesett“.

Erről van szó:

a kegyelmi állapot megőrzéséről vagy helyreállításáról a halál pillanatában. Ez olyan kegyelem, amelyet tehát nem lehet kiérdemelni, és amely valóban teljesen Istentől függ.

Amit az imént láttunk, bizonyos értelemben félelmetes; amit még mondanunk kell, az ezzel szemben nagyon is vigasztaló.

Hogyan lehet elnyerni a jó halál kegyelmét?

Ha a végső megmaradás ajándékát szigorúan véve nem is lehet kiérdemelni, azt imával lehet és kell megszerezni, amely nem Isten igazságosságához, mint érdemhez, hanem az Ő kegyelméhez szól.

Az ima valóban néha egyszerű kéréssel szerezhet javakat, anélkül, hogy megérdemelné azokat. Például egy bűnös, aki nincs a kegyelem állapotában, Isten sugallatára kérheti, hogy megtalálja a megszentelő kegyelmet, és így meg is kapja azt. Ezt a kegyelmet akkor nem érdemelhette volna ki, hiszen nélküle nincs lehetséges érdem.

Ugyanez a helyzet a végső megmaradás kegyelmével is. Szigorúan véve nem tudjuk kiérdemelni, de imával elnyerhetjük, magunknak és akár másoknak is. Megtehetjük azt is, sőt fel kell készülnünk arra, hogy megkapjuk, mégpedig jobb életet élve. Nagyon gyakran úgy halunk meg, ahogyan éltünk.

Ezért tanított minket a mi Urunk a Mi Atyánkban azt mondani: “Ne vigyél minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól“. És az Egyház minden nap elmondatja velünk: “Szűz Mária, Isten Anyja, imádkozz érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.

Egy kérdés még megválaszolatlan: az ima által csalhatatlanul elnyerhetjük-e a jó halálnak ezt a kegyelmét?

A teológia, Urunk ígéretére támaszkodva, nevezetesen: “Kérjetek és megkapjátok“, azt tanítja, hogy a bizonyos feltételek mellett végzett ima csalhatatlanul megszerzi számunkra az üdvösséghez szükséges javakat, következésképpen az utolsó kegyelmet. De melyek a tévedhetetlenül hatékony imádságnak ezek a feltételei? Szent Tamás azt mondja, hogy “négy feltétel van: az embernek kérnie kell magának az üdvösséghez szükséges javakat, jámborsággal és kitartással“.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2022. december 30.