Tanítás (atyák, tanító testvérek)

Lelkiismeret vagy regresszív öndestrukció

alt

"Lelkiismeret furdalásom van: egy nagy sz@r vagyok; mindent elrontok; nem érek semmit; nem érdemlem meg, hogy szeressenek; megsemmisítő szégyent érzek, szeretnék nem lenni.""Lelkiismeret furdalásom van: egy nagy sz@r vagyok; mindent elrontok; nem érek semmit; nem érdemlem meg, hogy szeressenek; megsemmisítő szégyent érzek, szeretnék nem lenni."

Ez nem lelkiismeret furdalás, hanem regresszív öndestrukció.

Share
Bővebben...

Hogyan növekszik a büszkeség életünkben?

alt

Melyik lépésnél vagy?

Azt gondoljátok, hogy ez a 12 lépéses dolog valami új ötlet? Inkább nézzétek utána az ókori görögöknél, vagy mint esetünkben a középkori irodalomban! Az alázatosság és a büszkeség szintjei c. művében  Clairvaux-i Szent Bernát 12 lépést nevez meg a büszkeség „hegye” felé vezető úton.

Ebben a munkában szeretném a középpontba helyezni a Büszkeség 12 lépését. Röviden felsorolom ezeket a lépéseket, kiegészítve néhány kommenttel (a kommentek a szerzőéi, ne Szent Bernátot okoljátok).

Share
Bővebben...

Számít-e a tévében nézett mise?

alt

Kérdés: 87 éves vagyok, nyugdíjas házban élek, és már nem tudok autót vezetni. Havonta egyszer részt veszek az itteni szentmisén, és szentáldozásban részesülök hetente, amikor jönnek az áldoztatók.

 A misét nézem a tévében. Valaki azt mondta nekem, hogy a televízión nézett misével nem teljesítem azt a kötelezettséget, hogy szentmisén veszek részt. Azt mondják, hogy ez nem számít annak. Igaz ez?

Share
Bővebben...

Gabriele Amorth atya a Fatimai Szűzanyáról

Oroszország felajánlása Mária szeplőtelen szűz szívének

Share

Beteljesült Isten országa

Kocsis Fülöp érsek, metropolita előadása a Magtárban (Pécs, 2020. febr. 19.)

Share

Beteg gyermek és misén való részvétel kötelessége

alt

Egy olvasótól…

Ma reggel [vasárnap] részt vettem egy tradicionális szentmisén, így otthon maradhattam egy beteg gyermekkel, miközben a férjem és az idősebb gyermekek egy későbbi, Novus Ordo misére mentek a plébániánkon. Már majdnem ott voltam, amikor eszembe jutott, hogy ezt a misét nem Vízkereszt ünneplésére tartják. Holnap kell-e ismét elmennem egy tradicionális szentmisére Vízkereszt ünnepén? A pap azt mondta, hogy mindent meg kell tennünk, hogy holnap részt vehessünk a Vízkereszt misén, de nem hiszem, hogy nekem ez kötelező lenne. Lehet, hogy elmegyek, de ez kellemetlen lenne a család számára, mivel a fiam beteg. Köszönöm a válaszát, Atya.

Share
Bővebben...

Fogadja el az Úr az áldozatot

alt

„Imádkozzatok, testvérek, hogy az én áldozatom és a tiétek elfogadható legyen a mindenható Atyaisten előtt.”

Fogadja el az Úr kezedből az áldozatot nevének dicséretére és dicsőségére, úgy a mi javunkra, mint az egész Szent Egyházának javára.

Ez a két összetett mondat nagyszerűen összefoglalja a szentmiseáldozat lényegét. A felajánlás ugyanis elővételezi az eucharisztikus imádság, a misekánon legfontosabb gondolatait és egyesíti a hívek áldozatát Krisztus áldozatával, amely a kánon alatt megy végbe.

Share
Bővebben...

A Papp válaszol - szexualitás és hivatás, elvetélt magzatok, online püspök

alt

Janka (Orosháza)

Egy baráti beszélgetés során hangzott el a következő kijelentés, ami mindannyiunkban rengeteg kérdést hagyott maga után: “Nem tudom mit tegyek. Amikor felerősödik bennem a szexuális vágy, akkor nem vágyok annyira szerzetességre, mint máskor, inkább a házasság, a családalapítás mellett döntenék. De amikor ez a nemi vágy alábbhagy, szinte csak a szerzetességre tudok gondolni.

Share
Bővebben...

Jézus tanúja vagy mindig és mindenütt (2011)

altEgy középkori holland városkában titokzatos gyilkosságok történtek. A városi tanács elhatározta, hogy megelőzi őket. Ezért elrendelte: „Ezen túl este 8 órától mindenki lámpással járjon az utcán.” A gyilkosságok azonban tovább folytatódtak. Kiderült ugyanis, hogy az emberek lámpással jártak, de nem tettek bele gyertyát. Erre a városi tanács így rendelkezett: „Ezen túl este 8 órától mindenki köteles lámpással járni és a lámpákba köteles gyertyát tenni.”

A gyilkosságok azonban tovább folytatódtak. A lakosok ugyanis lámpával jártak, lámpájukba gyertyát is tettek, de nem gyújtották meg. Erre a városi tanács így rendelkezett: „Ezen túl este 8 órától mindenki lámpással köteles járni, a lámpájába köteles gyertyát tenni, és azt köteles meggyújtani...” Erre a gyilkosságok megszűntek...

Share
Bővebben...

A Példabeszédek könyvének hihetetlen hatékonysága

alt

Egy temetésen vettem éppen részt, amikor szóba elegyedtem Joe-val, akit 20 éve nem láttam. Amikor megtudta, hogy egy nonprofit üzleti hálózatot vezetek, azt mondta, hogy bizonyos értelemben a nagybátyjára emlékeztetem.

Elmesélte, hogy a nagybátyja szerény körülmények között kezdte a kereskedelmet, de később dollár milliókat ért el. Amikor Joe a sikeréről faggatta a nagybátyját, akkor ő ezt válaszolta: „Évekkel ezelőtt megoldást kerestem egy akadályra a munkában, ekkor a Példabeszédek könyvéhez fordultam. Olyan jól sikerült a megoldás, hogy azóta minden nap olvasom és alkalmazom a Példabeszédek könyvében leírtakat.”

Share
Bővebben...

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.