Tanítás (atyák, tanító testvérek)

Hitben a járvány alatt

GalP kicsiSzent Cyprianus Karthágó püspöke volt 248–tól 258–ban elszenvedett vértanúhaláláig. 252–től a Decius-féle nagy keresztényüldözés után birodalomszerte pusztított a pestis-járvány. Cyprianus püspök megszervezte városában a betegellátást, amivel még pogány ellenségeinek is kivívta a tiszteletét. A járvány krízise alatt írta körlevelét a Halandóságról (De mortalitate). Ebből lássunk néhány részletet.

„Aki Isten oldalán harcol, szeretett testvéreim, és a mennyei táborba állva már az isteni dolgokban remél, annak tudnia kell, hogy a világ viharai és örvényei nem rendíthetnek meg bennünket, nem kelthetnek zavart bennünk, mert ezeknek bekövetkezését az Úr előrelátó szava meghirdette, intése felkészített rá; az Úr tanította, előkészítette és megerősítette Egyháza népét minden jövendő viszontagság elviselésére: háborúkra, éhínségre, földrengésekre, a mindenütt támadó járványokra.”

Share
Bővebben...

Amikor nem értem, mit miért tesz Isten

alt

Miképpen hogy nem tudod, melyik a szélnek útja, és miképpen vannak a csontok a terhes asszony méhében; azonképpen nem tudod az Istennek dolgát, a ki mindeneket cselekszik.” (Préd 11,5)

„Istenem, nem értem, miért teszed ezt velem!” – sírtam el magam, mikor hazafelé a boltból egy rossz hírt kaptam telefonon.
Évekkel korábban Isten rávezetetett, hogy terveimet az Övéhez igazítsam. Sugallta a szívemben, bizonyította igéjével, bölcs barát tanácsával és imádságban.

Share
Bővebben...

Isten jelenlétének gyakorlata

alt(Idézet-gyűjtemény Lőrinc testvértől)

„A lelki életben a legszentebb és legszükségesebb gyakorlat Isten jelenléte: jól érezni magunkat vele, és hozzászokni isteni társaságához, alázattal megszólítani és szeretettel beszélgetni vele mindenkor, minden pillanatban, szabály és mérték nélkül, de főként kísértések, fájdalmak, szárazság, kedvetlenség, sőt hűtlenségek és bűnök idején.”

„Folyamatosan azon kell lennünk, hogy minden cselekedetünk, különbség nélkül, Istenhez forduló kis beszélgetés legyen, de mesterkéltség nélkül, csak amint a szív tisztaságából és egyszerűségéből fakad.”

Share
Bővebben...

Tíz dolog, amit meg kell tenned, amíg ismét lesznek szentmisék

alt

Pihenj Krisztus szívében, és ne hagyd, hogy az Élet Kenyere iránti éhség eltűnjön a történelem ezen nehéz időszakában

Egyet pislogtunk, és a világ megváltozott. Csak elnyomó rezsimek törölték egyszer a katolikus miséket, ám a koronavírus világjárvány (COVID-19) miatt felfüggesztik azokat az egész világon. A felfüggesztések és a törölt kötelezettségek felsorolása az Egyesült Államok legtöbb egyházmegyéjére kiterjed.

Share
Bővebben...

A Vőlegény szeretete

alt

Az elmúlt hónapokban ritkán látott hévvel újra fellángolt a vita a latin rítusú papság kötelező nőtlen életformájáról, az amazóniai régió evangelizációjával foglalkozó püspöki szindódus kapcsán, amit úgy tűnik nem is annyira az ottani püspökök és hívek szorgalmaztak, mint inkább azok a nyugat európai egyházi körök, amelyek az Amazónia ürügyén a saját országaikban szerették volna végre lazítani a cölibátus fegyelmén és elérni legalább a viri probati (az idősebb, házasságukban és keresztény életükben kipróbált férfiak) pappá szentelésének lehetőségét.

Share
Bővebben...

A lelkiatya válaszol: tévés mise, nagyböjt felfüggesztése, általános feloldozás

alt

Kedves Lelkiatya! Lenne pár kérdésem.

1. ha kedvenc atyám, egyik régi miséjét nézem meg újra és újra az ugyanúgy érvényes mint az élőben közvetített mise nézése?

2. úgy döntöttem, hogy a nagyböjtöt felfüggesztem, mert az ideinek nem sok értelme van (csak már az életkedvem megy el) és inkább újra dicsőítéseket hallgatok egész nap és a kedvenc imámat a Te Deumot imádkozom a nagyböjti énekek és imák helyett, hogy több türelmem legyen a gyermekeimhez és, hogy ne csússzak még mélyebbre lelkileg. Ez bűn-e?

Share
Bővebben...

Korunk csapdái

alt

Gondolatok Fulton J. Sheen érsek beszédeiből

A modern ember meztelen. Hamis próféták csupaszították le, akik azt állították, hogy régi ruhája, az erkölcs kiment a divatból. Most aztán bármit vesz fel, egyik új ruha sem takarja el meztelenségét, ráadásul kényelmetlenek.

A mai világ olyan korban él, amelyet így jellemezhetnénk: a testiség kora, amely dicsőíti a szexet, gyűlöli az önmérsékletet; hűvös elutasításnak tartja a tisztaságot, tudatlanságnak az ártatlanságot; az emberből Buddhát csinál, aki csukott szemmel, összefont karral intenzíven befelé figyel, és kizárólag önmagáról gondolkodik.
(The Cross and the Beatitudes 1937)

Share
Bővebben...

A félelem kezelése a komfort zónánkon kívül

 alt

Nemrégiben írtam a komfort zónában való élet és munka előnyeiről – és korlátairól, arról az életről, amit ismerünk és amit kényelmesnek tartunk. Biztonságban érezzük magunkat benne, de ha ott maradunk, az akadályozhatja a személyes és szakmai fejlődésünket. Miért maradunk mégis benne? Azt hiszem, ennek oka a „félelem zónánk”.

Ha meghozzuk a döntést, hogy elhagyjuk a komfort zónánkat, akkor egy ismeretlen, nem kipróbált területre lépünk, melyet az önbizalom hiánya jellemez. Félünk az új kihívásoktól, amelyekkel még nem találkoztunk és túlterheltnek érezzük magunkat. Ahelyett, hogy bátran merészkednénk az ismeretlenbe, kifogásokat keresünk mentségként.

Share
Bővebben...

Pánik és rettegés vagy ébrenlét és bizalom a Gondviselőben?

alt

Varga László püspök a Vasárnapnak

Keresztények millióit vizsgáztatja a koronavírus. A Szentírásban Isten legtöbbször azt kéri tőlünk: ne féljetek! A pánik tehát kerülendő.

Share
Bővebben...

Túlélési útmutató konzervatív egyetemi hallgatóknak

Forrás: Youtube

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.