Tanítás (atyák, tanító testvérek)

Öt mód az öröm ápolására a nehézségek közepette

alt

„Legyetek derűsek. Imádkozzatok szüntelenül. Adjatok hálát mindenért, mert Isten ezt kívánja mindnyájatoktól Krisztus Jézusban” (1Tessz 5,16-18).

Ez egy nagy feladat, melyet Szent Páltól kaptunk. Nehéz lehet örömtelinek maradni még akkor is, ha jó idők járnak, de különösen kihívás akkor, amikor az élet bonyolulttá vagy egyenesen nehézzé válik. Az első dolog, amire emlékezni kell, hogy bár van kapcsolat az öröm és a boldogság között, a kettő nem ugyanaz. A boldogság mulandó és a környezetünktől függ, míg az öröm a létezés olyan állapota, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megőrizzük a jóság, az összekötöttség és a béke érzését a nehéz időkben is.

Share
Bővebben...

Mit tanít az egyház a klónozásról és a DNS-manipulációról?

alt

- "Meghaltam, mert vártam egy embrió őssejt kutatásra, hogy meggyógyítsanak. És te?"
- "Én voltam az embrió."

Kérdés: Az osztályban tanulunk a genetikáról, a DNS-ről és az őssejt-kutatásról, és még a DNS klónozásáról és manipulációjáról is beszélgettünk. Megvitattuk, hogy helyes-e vagy sem. Számomra rossznak tűnik. Mit tanít az egyház?

Andrea Macsay kérdése, e-mailben

Share
Bővebben...

Konferenciabeszédek Barsi Balázzsal húsvéttól pünkösdig

Húsvét hatodik vasárnapja

Share

Igen, a koronavírus Isten fenyítése

alt

Csak kérdezz egy bűnbánó bűnöst

A koronavírust mint a bűn miatti fenyítést látni nem kívánatos sokaknak azok közül, akik inkább nem gondolkodnak Istenről ebben az értelemben. A koronavírussal és Istennel kapcsolatos bármilyen gondolkodás azonban végül arra visz bennünket, hogy megkérdőjelezzük az Ő indítékait. A válasz attól függ, hogy kit kérdezel meg.

Share
Bővebben...

Bevezetés a megtestesülés misztériumába (2)

Dr. Barsi Balázs OFM tanítása (2013.12.08)

Share

Bevezetés a megtestesülés misztériumába (1)

Dr. Barsi Balázs OFM tanítása (2013.12.01)

Share

Isten nem kudarcra szánt

alt

Állhatatosnak kell lennetek, hogy az Isten akaratát teljesítsétek, és az ígéretet elnyerjétek” (Zsid 10,36)

Kelj fel a gyerekek előtt – mondják. Vagy: Még munka előtt idd meg a kávédat és tarts csendes perceket. Ez csak kettő a jó szándékú tanácsok közül, hogy hogyan teremtsek énidőt magamnak.

De hát, mint tudjuk, ez nem ilyen egyszerű. Vannak nagyon zűrös reggelek. Éjszakák, melyek nem hoznak pihenést. Talán ha kevesebb feladatom lenne, több időt tölthetnék Istennel, és foglalkozhatnék azzal, amit szeretek. Ismerős?

Share
Bővebben...

Konferenciabeszédek Barsi Balázzsal húsvéttól pünkösdig

Húsvét ötödik vasárnapja

Share

Konferenciabeszédek Barsi Balázzsal húsvéttól pünkösdig

Húsvét negyedik vasárnapja

Share

Válaszd a csendet és a nyugalmat

alt

...a világ bosszankodása és hangzavara helyett

Egyszer meghívtak három vendéget egy talk showba, ahol érzékeny témákat feszegettek. Két vendég és a műsorvezető közötti vita olyan heves lett, hogy már kiabálni kezdtek egymással. (Tudom, ez manapság szinte már megszokott az ilyen jellegű műsorokban, de szeretnék rávilágítani, hogy mi történt ezek után.)

Végül néhány perc üvöltözés után a műsorvezető lenyugodott és megkérdezte a mindaddig csendben ülő harmadik vendég véleményét. Az ő csendes és megfontolt szavai hirtelen rendet hoztak a káoszba. Nemcsak emiatt, hanem a nyugodt viselkedése miatt is hitelesebbé vált üvöltöző társainál.

Share
Bővebben...

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.