Tanítás (atyák, tanító testvérek)

Számít-e a tévében nézett mise?

alt

Kérdés: 87 éves vagyok, nyugdíjas házban élek, és már nem tudok autót vezetni. Havonta egyszer részt veszek az itteni szentmisén, és szentáldozásban részesülök hetente, amikor jönnek az áldoztatók.

 A misét nézem a tévében. Valaki azt mondta nekem, hogy a televízión nézett misével nem teljesítem azt a kötelezettséget, hogy szentmisén veszek részt. Azt mondják, hogy ez nem számít annak. Igaz ez?

Share
Bővebben...

Gabriele Amorth atya a Fatimai Szűzanyáról

Oroszország felajánlása Mária szeplőtelen szűz szívének

Share

Beteljesült Isten országa

Kocsis Fülöp érsek, metropolita előadása a Magtárban (Pécs, 2020. febr. 19.)

Share

Beteg gyermek és misén való részvétel kötelessége

alt

Egy olvasótól…

Ma reggel [vasárnap] részt vettem egy tradicionális szentmisén, így otthon maradhattam egy beteg gyermekkel, miközben a férjem és az idősebb gyermekek egy későbbi, Novus Ordo misére mentek a plébániánkon. Már majdnem ott voltam, amikor eszembe jutott, hogy ezt a misét nem Vízkereszt ünneplésére tartják. Holnap kell-e ismét elmennem egy tradicionális szentmisére Vízkereszt ünnepén? A pap azt mondta, hogy mindent meg kell tennünk, hogy holnap részt vehessünk a Vízkereszt misén, de nem hiszem, hogy nekem ez kötelező lenne. Lehet, hogy elmegyek, de ez kellemetlen lenne a család számára, mivel a fiam beteg. Köszönöm a válaszát, Atya.

Share
Bővebben...

Fogadja el az Úr az áldozatot

alt

„Imádkozzatok, testvérek, hogy az én áldozatom és a tiétek elfogadható legyen a mindenható Atyaisten előtt.”

Fogadja el az Úr kezedből az áldozatot nevének dicséretére és dicsőségére, úgy a mi javunkra, mint az egész Szent Egyházának javára.

Ez a két összetett mondat nagyszerűen összefoglalja a szentmiseáldozat lényegét. A felajánlás ugyanis elővételezi az eucharisztikus imádság, a misekánon legfontosabb gondolatait és egyesíti a hívek áldozatát Krisztus áldozatával, amely a kánon alatt megy végbe.

Share
Bővebben...

A Papp válaszol - szexualitás és hivatás, elvetélt magzatok, online püspök

alt

Janka (Orosháza)

Egy baráti beszélgetés során hangzott el a következő kijelentés, ami mindannyiunkban rengeteg kérdést hagyott maga után: “Nem tudom mit tegyek. Amikor felerősödik bennem a szexuális vágy, akkor nem vágyok annyira szerzetességre, mint máskor, inkább a házasság, a családalapítás mellett döntenék. De amikor ez a nemi vágy alábbhagy, szinte csak a szerzetességre tudok gondolni.

Share
Bővebben...

Jézus tanúja vagy mindig és mindenütt (2011)

altEgy középkori holland városkában titokzatos gyilkosságok történtek. A városi tanács elhatározta, hogy megelőzi őket. Ezért elrendelte: „Ezen túl este 8 órától mindenki lámpással járjon az utcán.” A gyilkosságok azonban tovább folytatódtak. Kiderült ugyanis, hogy az emberek lámpással jártak, de nem tettek bele gyertyát. Erre a városi tanács így rendelkezett: „Ezen túl este 8 órától mindenki köteles lámpással járni és a lámpákba köteles gyertyát tenni.”

A gyilkosságok azonban tovább folytatódtak. A lakosok ugyanis lámpával jártak, lámpájukba gyertyát is tettek, de nem gyújtották meg. Erre a városi tanács így rendelkezett: „Ezen túl este 8 órától mindenki lámpással köteles járni, a lámpájába köteles gyertyát tenni, és azt köteles meggyújtani...” Erre a gyilkosságok megszűntek...

Share
Bővebben...

A Példabeszédek könyvének hihetetlen hatékonysága

alt

Egy temetésen vettem éppen részt, amikor szóba elegyedtem Joe-val, akit 20 éve nem láttam. Amikor megtudta, hogy egy nonprofit üzleti hálózatot vezetek, azt mondta, hogy bizonyos értelemben a nagybátyjára emlékeztetem.

Elmesélte, hogy a nagybátyja szerény körülmények között kezdte a kereskedelmet, de később dollár milliókat ért el. Amikor Joe a sikeréről faggatta a nagybátyját, akkor ő ezt válaszolta: „Évekkel ezelőtt megoldást kerestem egy akadályra a munkában, ekkor a Példabeszédek könyvéhez fordultam. Olyan jól sikerült a megoldás, hogy azóta minden nap olvasom és alkalmazom a Példabeszédek könyvében leírtakat.”

Share
Bővebben...

Öt női erény, amit Máriától tanultam a rózsafüzér örvendetes titkain keresztül

alt

(1. rész: Az Angyali üdvözlet)

Manapság gyakran imádkozom azért, hogy helyükre kerüljenek társadalmunkban a férfi és női erények. Olyan sok zavar terjed, legyen szó pl. a „gender ideológiáról”, szexuális irányultságról, testképzavarról vagy más aspektusokról. Mindannyian érezzük a társadalmi, politikai és kulturális területen jelentkező feszültségeket. Legtöbbünket ez valamilyen módon megsebez, akár személyesen, akár közvetlen a családi kapcsolatainkban, munkatársainkkal vagy barátainkkal folytatott napi kapcsolatunk során.

Share
Bővebben...

A Papp válaszol - A hit kegyelme, ezoterika, "balek kereszténység"

 

alt

Ádám (Budapest)

Régóta foglalkoztat az a kérdés, hogy ha a hit kegyelemből származik, akkor Isten mi alapján adja meg valakinek azt a kegyelmet, hogy mondjuk olyan közegbe születhet, ahol könnyen megismeri Őt, vagy Isten mutat neki valami csodát, ami által megismerheti. Mi van azokkal akik nem kapják meg a hit kegyelmét, és miért pont ők nem kapják meg?

Mindig merészség azt kémlelni, vajon hogyan „gondolkodik” Isten, hogyan „keveri az üdvtörténet kártyáit”, mert nyilván túl sok emberit vetítünk bele. Mégis, ha már kaptunk értelmet, nem dobhatjuk sutba, alázatosan tapogatóznunk kell Isten „gondolkodásmódja” felé.

Share
Bővebben...

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.