Miért kell a katolikusoknak foglalkozni a Bitcoinnal?

Ez egy kiszámítható ciklus volt az elmúlt néhány évben: a Bitcoin árfolyama gyorsan emelkedik, és a hírfolyamok tele vannak Bitcoinnal kapcsolatos cikkekkel. Én is írtam egyet a Federalist portálra négy évvel ezelőtt, amikor a Bitcoin árfolyama 1,000 dollár körül járt. Ha az ár esik vagy stabil, a Bitcoin nem téma, figyelmen kívül hagyja a fősodratú média. Nos, a Bitcoin árfolyama sztratoszférikus sebességgel emelkedik, most éppen meghaladja az 50,000 dollárt, és így ismét a Bitcoin uralja a híreket … és újra van egy cikkem ebben a témában.

De ez a Crisis Magazine, nem a CryptoCrisis Magazine, akkor miért kell, hogy egy katolikust különösen érdekeljen a Bitcoin? Végtére is a Bitcoin eredetileg anarchisták és a kábítószer-kereskedők között vált népszerűvé, az utóbbi időben vált a tech titánok, mint Elon Musk játékszerévé, ők pedig nem éppen a tipikus miselátogató katolikus tömeghez tartoznak. Mégis állítom, hogy a Bitcoin – vagy pontosabban, a mögöttes „blockchain” technológia, amivel működik- nagyon is lehet egy eszköz, amely segít a katolikusoknak ápolni a hitet, és hogy az egyház hirdesse az Evangéliumot ezekben a sötét időkben, ahová úgy tűnik, hogy elérkeztünk.

Míg a mai főcímek középpontjában a tech titánok meggazdagodása, vagy az elfelejtett jelszó miatt dollármillióktól elzárt emberek állnak, a katolikusoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a Bitcoin és a blockchain technológia hatással lehet a jövőben az egyházra. Más szóval ez a cikk nem egy befektetési, hanem inkább evangelizációs tanácsadás.

Először is egy rövid alapozó a Bitcoinról. Bár gyakran szerepel a hírekben, a legtöbb ember még mindig nem érti, miről van szó. Ha mégis, nyugodtan ugorj a következő szakaszra (és ha még többet szeretnél tudni róla, olvasd el a könyvemet a témában).

A Bitcoin decentralizált módja az értékátruházásnak (megjegyzés: ellentétben a kísérőképpel, a Bitcoin szigorúan digitális, a Bitcoin pénz nem létezik). A kulcsszó itt a „decentralizált”: semmilyen személy vagy szervezet nem ellenőrzi a Bitcoint. Ez egy nehéz fogalom a legtöbb ember számára, hogy elképzelje, de ez az igazság. A Bitcoin egy szoftver protokoll (egy sor szabály, ami vezérli a számítógépek kommunikációját), és mint ilyen, lehetővé teszi a két fél számára, hogy használja a Bitcoint anélkül, hogy központi hatóság legyen közöttük.

Más szóval a Bank of America, a Google vagy az Amerikai Egyesült Államok kormánya sem tudja ellenőrizni a Bitcoin használatát. Igen, megnehezítheti (és akár illegálissá is teheti) a használatát, de egyik entitás sem tudja leállítani a Bitcoint. Ebben különbözik például a hitelkártyáktól vagy bankszámláktól, mivel a bank értesítés nélkül megszüntetheti a számláidat, ha úgy kívánja.

A „blockchain” a Bitcoint működtető technológia neve, többezer más kriptovaluta is ugyanezeket az alapelveket használja. Hasonlóképpen számos tech projektet fejlesztenek ugyanazzal a decentralizált blockchain technológiával, ami a Bitcoint futtatja. Ez egy kulcsfontosságú pont: a Bitcoin nem csak egy másfajta valuta, de egy teljesen új technológiai paradigmát vezetett be, és ez az új paradigma átalakítja a technológia világát, és ezért a mi világunkat is függetlenül attól, hogy tisztában vagyunk ezzel vagy sem.

Hogyan kapcsolódik ez kifejezetten az egyházhoz? Sok katolikusnak valójában gyanús a technológia, mivel egy évtizeddel ezelőtt került először a hírekbe. Az elsődleges aggály a Bitcoin és az erkölcstelen tevékenységek, mint például a kábítószer-kereskedelem közötti -egyre csökkenő – társítás. De azt is hallottam aggódó katolikusoktól, hogy a Bitcoin lesz a globális valuta egy jövőbeli, keresztényellenes világkormányban. És akkor ott van a jogos aggodalom sok katolikus és más ember részéről, hogy a Bitcoin sérülékeny, hogy vajon fel lehet-e törni.

Talán a legnagyobb aggodalom katolikus szempontból a Bitcoin beépített intézmény- és tekintélyelvűség-ellenes természete. Mivel működése decentralizált, ez azt jelenti, hogy alapvetően aláássa a központosított intézmények és hatóságok működését. És van-e a Katolikus Egyházon kívül annál még jobban intézményesített, központosított hatóság a bolygón? A Bitcoin felemelkedése rossz-e a katolicizmusnak?

Azt hiszem, itt jön az, hogy segít felismerni az idők jeleit. Bár a katolikus egyház a legrégebbi, legelismertebb intézmény a nyugati világban, a mi posztkeresztény-gyorsan-keresztényellenessé-váló világunk azon az úton halad, hogy a katolicizmus intézményellenes legyen, és hogy a világ egyes részein illegalitásba jusson. Mondj egy „nagy” iparágat (Big Tech, Big Education, Big Media stb.), ami nem aktívan az ortodox katolicizmus ellen van. Bár senki sem tudja megjósolni a jövőt, nem kell Nostradamussá válni azt látni, hogy a gyakorló katolikusokat egyre inkább „törlik” a társadalomból.

Itt van, ahol a Bitcoin és blockchain technológia segíthet. A történelem során a misszionáriusok Szent Páltól Szent Maxilian Kolbéig a legújabb technológiát használták az evangéliumi üzenet terjesztésére. Nekünk ugyanezt kell tennünk. Ha a Facebook, a Twitter vagy a YouTube, vagy akár a Bank of America töröl téged, mit tehetsz? Ragadd meg a decentralizált technológiákat, melyek segíthetnek gyakorolni a hitet, és beszélj másoknak is erről.

Amikor ezt írom, már többezer projekt során alkalmazzák a blockchain technológiát a szolgáltatások decentralizálása érdekében, mint például a keresőmotorok, video hosting, és a fizetési feldolgozás területén. Ha ezek a projektek sikeresek, akkor már nincs szükség a Google, a YouTube, vagy a PayPal szolgáltatásaira, melyek már mind azt mutatják, hogy van bennük hajlandóság a hűséges katolikusok hátrányos megkülönböztetésére. És persze a Bitcoin maga is lehet a pénzügyi megtakarítások olyan eszköze, amit nem lehet elkobozni, ha egy nap a bankod úgy dönt, „veszélyes” katolikus hited miatt méltatlan vagy a saját pénzedre.

Szóval ez azt jelenti, hogy minden katolikusnak annyi Bitcoint kell vennie, amennyit csak tud? Megismétlem, hogy ez a cikk nem befektetési tanácsadás – az, hogy mit csinálsz a pénzeddel, csak rajtad múlik. Amit azonban a katolikusoknak kell megtenniük az, hogy egyre inkább megismerjék az olyan decentralizált technológiákat, mint a Bitcoin. Nagyon is lehetnek ezek azok az eszközök, melyekkel az Egyház túléli a sötét időket, lehetővé téve számunkra, hogy alternatív kommunikációs és interakciós módszereket alakítsunk ki, hogy végül újra felbukkanva legyünk készen arra, hogy megtérítsük a világot Krisztushoz.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2023. október 23.