Hagyományos böjti fegyelem

altHasznos útmutatóra bukkantam a böjti fegyelemről, melyet a Szent Mihály Laikus Káptalan állított össze A szerk.

KIRE NÉZVE KÖTELEZŐ? | Az absztinenciára köteles mindenki 14 éves korától kezdve élete végéig. A böjtre 14 éves korától kezdve 60 éves koráig.

MI SZÁMÍT HÚSFÉLÉNEK? | Nem szabad az emlősökből és madarakból származó hús és vér, háj, szalonna, velő, agy, szív, máj, egyéb belsőségek és az ezekből készült húskivonatok és húskészítmények (pl. kenőmájas, felvágottak) fogyasztása. Nem szabad a húsleves, a húslé és a húst tartalmazó leveskockák. — Szabad a tojás, a tejtermékek, a húskészítményt tartalmazó ételízesítők, valamint az ételhez főzéskor adott (és a készételben már el nem különülő) akár állati eredetű zsírok fogyasztása is. Szabad a hidegvérű állatok fogyasztása (csiga, béka, kagyló, osztriga, rák, teknős stb.), természetesen szabad a hal. Szabad a margarin és az olyan húst is tartalmazó készítmények, melyekben a húsösszetevő íze nem érezhető, pl. a zselatin. Szabad a csontlével készült kocsonya, nem számít húsnak. Szabad sütéshez használni hájat, faggyút, önmagában fogyasztani azonban nem (pl. zsíros kenyér vagy töpörtyű formájában). Összefoglalva: nem szabad az elkülönülő, felismerhetően húst tartalmazó, húsízű és húsfélének számító ételek (szalonna, vér, háj stb.) fogyasztása, de szabad a húst kis mértékben, fel nem ismerhetően tartalmazó készítmények (fűszerek, ételízesítők, főzést-sütést segítő alapanyagok) alkalmazása.

MIT JELENET A „VALAMICSKÉT”? | A böjti előírásokban az alapszabálynak számító egy kiadós étkezés mellett napjában két alkalommal fogyasztható némi eledelt úgy szokás meghatározni, hogy az a szokásos étkezés felénél ne legyen több.

MI SZÁMÍT ÉTKEZÉSNEK ÉS MI NEM BÖJTI NAPOKON? | Értelemszerűen a szilárd étel (kivéve szükség esetén a gyógyszer bevételét, ami nem számít étkezésnek), folyadékok közül pedig a tápértékkel bíró folyadékok (tej, kakaó, szörp, gyümölcslé, leves stb.) fogyasztása. A vízivás nem töri meg a böjtöt.

A teljes útmutató (böjt típusai, előírások, érintett napok) megtalálható itt.

Share

Programajánló

Családfa gyógyító szentmise

március
szombat
9

A családfa gyógyító szentmise fontosságát segít megérteni például az egyház házszentelési gy…
5 nap múlva

Szentlélek szeminárium

március
szerda
27

Tíz héten át tartó lelkigyakorlat, mely heti egyszeri közös alkalommal valamint a naponta 20…
23 nap múlva

Párkapcsolati Műhely Nagy Péterrel és Judittal - n…

március
szerda
27

23 nap múlva

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.