Pünkösdre készülve (2015)

Az írást magánlevélben kaptam, köszönet érte Mária testvéremnek. A szerk.

A Szentlélek bennem az evidencia, a magától értetődöttség. Amikor érint, már mindent értek, és tudom is, mit kell tennem. Ha ellenállnék a Szentléleknek, belepusztulna a bensőm, s nem lenne rá bocsánat.

Ő az egyetlen, akit, ha kérünk, megkapjuk, és Ő egyedül elég is. Tőle megszépül minden. Ő az a szeretetben, ami az ösztönön túl van. Ezért nem múlik, nem mállik, megőrzi fiatalságom. Ő tesz korszerűvé, mert kiemel a múltamból, leszállít a fellegekből, erőt ad a tetthez, és indít a jóra. Nélküle csak igazodnék, izgulnék és pirulnék.

Ő számomra a szabadság és a távlat. Vele kezdődik minden és mindenki. Ő vezet egymáshoz és haza. Ő a hűség titka.

A szentlelkes kereszténység nem szorul rá a korszerűsítésre. Az maga az időszerűség, a személyre szabottság, a néven szólítottság. A Lélekjárta Egyház tanítása alkalmazott elmélet, végrehajtott irgalom. A templom lakott hely, akkor is, ha hiányzunk. Liturgiája az élet celebrálása, akkor is, ha mi csak temetünk és búsulunk.

Vallásunk a Szentlélek gyümölcsei nélkül nyögvenyelős és dögunalmas, komikus és elavult erőlködés lenne csupán. A vallás lélektelenül csak szenteskedés, Istent gyalázza, embert alázza. A személyes Lélek nélkül a hittan csak lecke, az erkölcs gátlássá silányul, a hazáról csak szavalnak, a világ kísértéssé torzul.

A világtörténelem legdöbbenetesebb néhány napja az a vákuum, ami az első Húsvét és az első Pünkösd között tátong. Jézus már elment, a nagy Lélek meg még nem érkezett el. Hiába terjedt a feltámadás örömhíre, az egyház béna volt. Az apostolok, vagyis az első püspöki kar zárt ajtók mögött lapolt és hallgatott. Ezt a csapatot nekiindítani a világnak annyi lett volna, mint később a magyart papírbakanccsal nekivezényelni a Don-kanyarnak.

A csak húsvéti egyház félegyház. A pusztán körmenet-kereszténység még félpogányság. Angyalszó tiltotta számukra a missziót. Előbb a Lelket kellet befogadniuk, s csak utána útra kelniük. Előbb az élmény, aztán a cselekmény. Előbb a Pünkösd, aztán Európa…

Létrehozva 2023. május 28.