Hitvédelem

Impresszum

alt

Ad maiorem Dei gloriam (AMDG) - Mindent Isten nagyobb dicsőségére!

Az aggiornamento mindenekelőtt azt jelenti, hogy hűségesek vagyunk. Az állandó hűség a mindennapi dolgokban a legjobb védekezés a lélek öregedése, a szív szárazsága és az elme rugalmatlansága ellen. Aki szerint az aggiornamento elsősorban a változásra utal, felületes gondolkozásról tesz tanúbizonyságot” (Conversiones con Mons. Escrivá de Balaguer, szerk. José Luis Illanes, Madrid 2012, 152–153. old.)  (Athanasius Schneider püspök második magyarországi tanításából, 2016)

A megkülönböztetés ajándékát használva segítünk eligazodni olyan kérdésekben, melyekre a "hivatalos" válasz nehezen fellelhető. Ne lepődj meg, ha olykor meglepő vagy éppen meghökkentő írást találsz ezen a honlapon. A megújulás szükséges, a Szentlélek ajándékai Rád is várnak!

Ha valamit nem találsz, használd a jobb felső sarokban található keresőmezőt a kereséshez (csak erről a honlapról ad találatot).

Szívesen közzéteszünk mindent, ami egyezik a katolikus egyház tanításaival, a Magyar Katolikus Püspöki Kar és a Szentszék állásfoglalásaival. Ha van honlapod és szeretnél linket cserélni velünk, örömmel megtesszük.


A honlap egy pécsi katolikus imaközösség közreműködésével készül. Az itt megjelent cikkek és írások elsődleges célja a katolikus hitvédelem és megújulás internetes elősegítése. Az oldalon közzétett cikkek "Creative Commons Nevezd meg- Ne add el- Ne változtasd (2.5 Magyarország)" licenc alatt elérhetőek.

Ha honlapodon, vagy más internetes helyen (fórum, blog-hozzászólás, közösségi oldal) írásainkból idézel, helyezz el a forrásoldalra mutató linket átkattintható formában!  A saját honlapod is hátrányos helyzetbe kerülhet, ha a keresők (pl. Google) duplikált, azaz máshol is megtalálható tartalmat fedeznek fel rajta.

 

Levél a Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

Levél a Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

Share

A magány rejtett ajándéka

alt

Első védekezésem alkalmával senki sem volt mellettem, sőt mindnyájan elhagytak… De az Úr mellettem állott… (2Tim 4,16a.17a)

Hazafelé a kocsiban szokatlanul hallgatag volt – elmaradt a beszámoló a napjáról, a barátnőkről, az izgalmakról tornaórán vagy az osztályban történtekről.

Tudtam, hogy valami történt, ami nyomja a vállát, imádkoztam, hogy megtudjam, mit nem mondott el 8 éves kislányom a kocsi hátsó ülésén. Lefekvéskor meghallgatásra talált az imádságom.

Share
Bővebben...

A Papp válaszol - meztelenség, meddőség, templomi susmorgás

 

alt

Anna (Budapest)

12 éves lányok mondták, hogy ők rendszeresen együtt fürdenek az apukájukkal, és már látták teljesen meztelenül. Számomra ez furcsa, mert én nemhogy soha nem láttam meztelenül az apukámat, de ő se engem amióta egyedül ki tudok mászni a kádból. Mi a normális? Láthatja egy lány az apját, apa a serdülő lányát meztelenül?

A szemérmesség területén nehéz egészségesnek lenni. Mindenekelőtt fontos tudatosítani, hogy a szemérmesség erény.

Share
Bővebben...

Apró kis sziromcsodák… - Imre atya írása

alt

Megfigyelted? Néha az élet apró dolgai jobban megérintenek, mint a nagy dolgok.

És tudod, miért?

Mert míg az élet nagy eseményeinek megértéséhez sok időre van szükséged, az aprók szempillantás alatt szíven ütnek.

Share
Bővebben...

Te melyik hegycsúcsot hódítod éppen?

alt

Joseph Vadakkel indiai származású atya, a Legszentebb Oltáriszentség Missziós Rend (MCBS) papja. Már kiskorától fogva szoros kapcsolatban él az Oltáriszentséggel, világszintű missziója az „Eucharisztikus Láng” elnevezést kapta. Elmélkedései segítenek közelebb kerülni a szenvedés és a feltámadás témaköréhez. Gondolataiból idézünk.

Életünk során hegyeket mászunk. Sok túrázó felszereléssel és kemény erőkifejtéssel kapaszkodik fel a csúcsra. Vadakkel atya szerint lelki értelemben mindenki hegyeket hódít. Annak a helyes felismerése és kezelése, hogy éppen melyiken tartózkodunk, jelentőséggel bír az életünkben. Nézzük meg, melyek ezek a hegyek, és csúcsaik milyen élethelyzeteket rejtenek.

Share
Bővebben...

A Papp válaszol - mi is a kettős kereszt?

alt

Folytatódik kedvelt sorozatunk, amelyben Papp Miklós felfedi, mit szimbolizál a kettős (sőt, a hármas és a ferde aljú) kereszt, valamint bevezet minket a görögkatolikus kereszt szimbolikájának szépségébe is. Tudtátok, hogy a kettős keresztnek is van fontos magyar vonatkozása?!

Anna (Budapest)

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a jelentése a “kettőskeresztnek”? Sok helyen láttam már, de nem értem, hogy miért van “megkettőzve” Krisztus keresztje?  Ez szimbolizál valamit? 

Share
Bővebben...

Hogyan hozzuk helyre megromlott családi kapcsolatainkat

alt

Fölépítik az ősi romokat, és ami már rég pusztulásnak indult, azt helyreállítják. Újra fölépítik az elhagyott városokat, amelyek annyi nemzedéken át romokban hevertek.” (Iz 61,4)

Helen, az édesanyám nem részesült abban a luxusban, amit a lánygyermek és anyja szeretetpillanatainak nevezhetnénk. Gyermekségétől felnőttkoráig átélte nagymamám küzdelmét a düh, az alkoholizmus, a szorongás hatásaival. Ha valamit elrontott édesanyám, nagyanyám dühe az egeket érte. „Semmit sem tudsz elvégezni. Szörnyen buta vagy.” Édesanyám mintegy tojáshéjakon lépdelve próbált élni, hogy elkerülje az állandó szóbeli és érzelmi abúzust.

Share
Bővebben...

Segítség konszenzus eléréséhez

alt

Mélyen hiszek a többes vezetésben. Nem véletlen, hogy az apostolok is presbitereket (többes szám!) állítottak a formálódó gyülekezetek élére. Ugyanakkor hiszek abban is, hogy a többes vezetésben is szükség van olyan tagra, akiknek van víziója, bátorsága, kezdeményezőkészsége, kreativitása, vezetői karizmája. A kettő nem mond ellent egymásnak.

Az apostolok csoportjában Péter volt ilyen vezető, a jeruzsálemi gyülekezetben Jakab, miközben a felelősség közös és megosztott volt. Mélyen hiszek abban is, hogy a többes vezetés akkor működik jól, ha a vezetők konszenzusra törekszenek. A konszenzustól azonban sokan joggal félnek, mert a teljes egyetértés elvárása könnyen megbéníthatja a döntéshozatali folyamatokat. Ennek elkerülése érdekében szeretnék megosztani egy hasznos tanácsot.

Share
Bővebben...

Papp Miklós edzésterve nagyböjtre (6)

alt 

A lélektan szerint mindenkiben működnek „énvédő mechanizmusok”, azaz azt hisszük, hogy jók vagyunk, nagy bűnünk nincs. Ezek az énvédő mechanizmusok fontosak, hogy állandó szorongás nélkül tudjunk működni, ne ácsorogjunk állandó lelkiismeret-furdalásban. Ám most annak van az ideje, hogy kioldjuk ezeket a fékeket, s őszintén ránézzünk életünk fekélyeire. Most azt kellene elhinni, hogy tudnánk jobbak lenni! Bűneinkkel nem azért kell szembenéznünk, mert ez nagyböjti szokás, hanem a legjobb életlehetőségeitől fosztja meg magát, aki nem akar megszabadulni bűneitől. Éppen a kitöréstől, a gyógyulástól, a fejlődéstől, azaz legjobb énjétől, életétől fosztja meg magát, akinek nincs bűnbánata. Amikor az Egyház bűnbánatra hív, nem erkölcscsősz akar lenni, nem ítélkezni akar, hanem a legjobb énünkre akar meghívni.

Share
Bővebben...

Nagyböjti konferenciabeszédek (5)

2019. április 7.

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.