Hitvédelem

Bíró László püspök atya homiliája

150px
Évközi 26. hét péntek - Forrás: Pálos Lelki Központ

Share

Nem lehet eltörölni Jézust

alt

Az elmúlt néhány év furcsa dolgainak egyike a "Cancel Kultúra" [eltörlés kultúra] felbukkanása. Azok számára, akik nem ismerik ezt a kifejezést, ez egy olyan ciklusra utal, amit rendszeresen látunk: valaki mond valami ellentmondásosat, akár a rasszizmusról vagy LMBT jogokról vagy a hazafiasságról vagy bármiről, ami nem „woke” [jól informált, rasszizmus ellen küzdő], vagy ellenkezik a mainstream narratívával. Aztán a szociális média csőcseléke támadni kezdi azt a személyt a Twitteren és a New York Times-ban, követelve, hogy „töröljék el” - eltávolítani a közösségi médiából, kirúgni a munkahelyről, a könyvét eltávolítani az Amazon webáruházból. A világ kapitulál eme csőcselék előtt, eltávolítja az „elkövetőt” és bármit, amit valaha is írt, mondott, vagy megtett.

Share
Bővebben...

Fulton J. Sheen érsek útmutatója a szentóra végzéséhez

altEgy olyan ember egyszerű szavai a szentóráról, aki hatvan év alatt egyetlen nap sem mulasztotta el az oltáriszentség előtt töltött teljes, megszakítás nélküli órát, pappá szentelése napjától kezdve egészen a haláláig.

Kedvcsináló a Sophia Institute Press kiadásában megjelent Fulton J. Sheen Antológiához. (Lord, Teach Us To Pray: A Fulton Sheen Anthology)
(Hátha valaki kedvet kap magyarra is lefordítani és kiadni…)

Share
Bővebben...

Miért kell a katolikusoknak foglalkozni a Bitcoinnal?

alt

Ez egy kiszámítható ciklus volt az elmúlt néhány évben: a Bitcoin árfolyama gyorsan emelkedik, és a hírfolyamok tele vannak Bitcoinnal kapcsolatos cikkekkel. Én is írtam egyet a Federalist portálra négy évvel ezelőtt, amikor a Bitcoin árfolyama 1,000 dollár körül járt. Ha az ár esik vagy stabil, a Bitcoin nem téma, figyelmen kívül hagyja a fősodratú média. Nos, a Bitcoin árfolyama sztratoszférikus sebességgel emelkedik, most éppen meghaladja az 50,000 dollárt, és így ismét a Bitcoin uralja a híreket ... és újra van egy cikkem ebben a témában.

Share
Bővebben...

A Papp válaszol -a jó ima, keresztény nevelés, álmokban elkövetett bűnök

alt

Előd (Nagykálló)

Miklós atya korábban mondta, hogy nőjük ki a „gagyi imádságot”, ami méltatlan Istenhez és önmagunkhoz is. Most sajnos az apukám rákos lett, és azt veszem észre magamon, hogy miközben imádkozom a gyógyulásáért, állandóan hisztizek Isten felé, zsarolom, fogadkozok – és nem igazán tudok kulturáltan imádkozni. A családban mindenki idegei kivannak, hogy kell most jól kérni?   

Mindannyiunk imádságának van egy egyedi drámája a nagy Istennel. Szeretném megmutatni, hogy szerintem milyen 4 lépésben történik a nagyon komoly kérés Isten elé tárása.

Share
Bővebben...

Mária, kultúra, család és a szellemi harc

alt

Az idők végezetéig a Sátán soha nem adja fel, hogy az embereket kísértse, akadályokat állítson az  üdvösségük elé, és hogy küzdjön ellenük; de mindezt csak olyan mértékben teheti meg, ahogy azt a Szeplőtelen Szűzanya megengedi neki. Ez azt jelenti, hogy csak olyan mértékben engedi meg, hogy megkísértessünk, amennyiben ez szükséges ahhoz, hogy győzelmünk érdemeit learassuk, ami biztosan sikerül, ha az ő értékrendje szerint vívjuk meg a csatát: Őáltala, Ővele és Őbenne. Sok gonoszság van a világon, de ne felejtsük el, hogy a Szeplőtelen Szűzanya ezeknél is hatalmasabb, és hogy ő „széttiporja a sátáni kígyó fejét”.

Share
Bővebben...

Házasság hete, 2021

alt

A hagyományokhoz hűen, de a korábbiaktól eltérő módon idén is megrendezik a Házasság hete eseménysorozatot a Pécsi Egyházmegyében. A járvány miatt számos online program várja az érdeklődőket, többek között a népszerű Szerelmi kalandtúra is ebben a formában folytatódik.

A Magyarországon immár 14. alkalommal szervezett Házasság hete országos rendezvénysorozat 2021. február 7. és 14. között zajlik  – a vírushelyzetre való tekintettel rendhagyó körülmények között. A legtöbb esemény online követhető majd, így azok visszanézhetőek lesznek a későbbiekben is.A Pécsi Egyházmegye szervezésében - bár idén a járvány miatt kevesebb programra lehet számítani - több érdekes előadásra hívják az érdeklődőket.

Share
Bővebben...

„Szent József év: nagy lehetőség az egyház számára”

alt

A forgatókönyv 2020 végén nagyon különbözik attól, ami 2019-ben elterveztek. Egy évvel ezelőtt Ferenc pápa pápaságának hanyatlását a pán-amazóniai szinódus eredménye is megerősítette, mely nem tudta elérni a progresszivisták egyetlen elvárását sem, az egyházi cölibátus eltörlésétől a női papokig. A nemzetközi politika szintjén biztosnak tűnt Donald Trump győzelme az elkövetkező évi választásokon anélkül, hogy bármilyen választási csalás fenyegethette volna. A világot uraló forradalmi erőkkel szembeni ellenállást sokféleképpen mutatták be: a hongkongi antikommunista tüntetések nagy életpárti eseményei, az Acies Ordinata [zászlós hadak] nemzetközi katolikus koalíció megalakulása. A hagyományokhoz leginkább kötődő csoportokat támadták, egy jelentős közös céllal.

Share
Bővebben...

„Aki elveszti a szavakat, mindent elveszít”

alt

A „kultúrharc” fogalma nem kultúrák közötti háborút, hanem a kultúráért folytatott küzdelmet jelenti – mondja Békés Márton a Mandinernek adott interjújában. A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, a Kommentár folyóirat főszerkesztője szerint az emberi szenvedést mérsékelni, az élet továbbadására minél többeket képessé tenni és az élet időtartamát meghosszabbítani az élet diadalát jelenti.

Share
Bővebben...

Három ok, hogy félelem nélkül éljünk  

alt

Amikor megláttam, lába elé estem, mint egy halott, de Ő rám tette jobbját, és így szólt: Ne félj! Én vagyok az első és az utolsó és az élő: halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halálnak és az alvilágnak a kulcsai.” (Jel 1,17-18)

Ennyi idő után is emlékszem, hol voltam, mikor az a kérdés elhangzott. A kocsiban ültünk, épp elindultunk az iskolába, és egyik kis utasom hátulról felágaskodott, és megszólított: „Marissa, te hány éves leszel, mikor Christopher befejezi a gimnáziumot?”

Share
Bővebben...

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.