Hitvédelem

Mi a különbség a szentgyónás és a lelkivezetés között?

alt

*Szerkesztői megjegyzés: Ez a bejegyzés először 2014. március 10-én jelent meg a Spiritualdirection.com oldalon.

Kedves John atya, mi a különbség a szentgyónás és a lelkivezetés között?

A szentgyónás és a lelkivezetés olyan, mint a részben egymást átfedő körök: van néhány közös jellemzőjük, de középpontjuk, lényegük különbözik.

Share
Bővebben...

A püspök, aki egyesítheti a klánokat

alt

Ebben a zűrzavaros korban mind az államban, mind az egyházban nem csak nehéz megkülönböztetni a fentet a lenttől, de gyakran nehéz olyan gyűjtőpontokat találni, ahol közös ügyet találhatunk jóakaratú emberekkel.

A politikában a „konzervatívok” mellé állunk, hogy például rájöjjünk, hogy a mozgalom legbefolyásosabb alakjai közül néhányan meleg „házasságot” kötnek és az in vitro béranyaságot támogatják.

Share
Bővebben...

Maria Simma: Élményeim a szenvedő lelkekkel (3)

alt

Tatsachenberichte /Esetleírások

Semmi esetre sem szabad eleve elvetni azt a gondolatot, hogy Isten bizonyos körülmények között, a léleknek a testből való kiválásának pillanatában, vagy éppen egy szenvedő Léleknek lehetővé teszi, hogy valamilyen hatást gyakoroljon az élőkre. Ha Isten egy másvilágon tartózkodó lelket egy evilági lélekhez enged szólni, ez mindig az Ő velünk kapcsolatos üdvösségi terve szerint történik. Akkor Isten valami rendkívüli módszerrel akar megszentelni egy emberi lelket – ám ez semmi esetre sem valamiféle emberi kíváncsiság kielégítését jelenti; de a megijesztésünket, megfélemlítésünket sem.

Dr. J. Klug: A katolikus hit tartalmáról

 

Share
Bővebben...

Bíró László püspök atya homiliája

150px
Évközi 26. hét péntek - Forrás: Pálos Lelki Központ

Share

Nem lehet eltörölni Jézust

alt

Az elmúlt néhány év furcsa dolgainak egyike a "Cancel Kultúra" [eltörlés kultúra] felbukkanása. Azok számára, akik nem ismerik ezt a kifejezést, ez egy olyan ciklusra utal, amit rendszeresen látunk: valaki mond valami ellentmondásosat, akár a rasszizmusról vagy LMBT jogokról vagy a hazafiasságról vagy bármiről, ami nem „woke” [jól informált, rasszizmus ellen küzdő], vagy ellenkezik a mainstream narratívával. Aztán a szociális média csőcseléke támadni kezdi azt a személyt a Twitteren és a New York Times-ban, követelve, hogy „töröljék el” - eltávolítani a közösségi médiából, kirúgni a munkahelyről, a könyvét eltávolítani az Amazon webáruházból. A világ kapitulál eme csőcselék előtt, eltávolítja az „elkövetőt” és bármit, amit valaha is írt, mondott, vagy megtett.

Share
Bővebben...

Fulton J. Sheen érsek útmutatója a szentóra végzéséhez

altEgy olyan ember egyszerű szavai a szentóráról, aki hatvan év alatt egyetlen nap sem mulasztotta el az oltáriszentség előtt töltött teljes, megszakítás nélküli órát, pappá szentelése napjától kezdve egészen a haláláig.

Kedvcsináló a Sophia Institute Press kiadásában megjelent Fulton J. Sheen Antológiához. (Lord, Teach Us To Pray: A Fulton Sheen Anthology)
(Hátha valaki kedvet kap magyarra is lefordítani és kiadni…)

Share
Bővebben...

Miért kell a katolikusoknak foglalkozni a Bitcoinnal?

alt

Ez egy kiszámítható ciklus volt az elmúlt néhány évben: a Bitcoin árfolyama gyorsan emelkedik, és a hírfolyamok tele vannak Bitcoinnal kapcsolatos cikkekkel. Én is írtam egyet a Federalist portálra négy évvel ezelőtt, amikor a Bitcoin árfolyama 1,000 dollár körül járt. Ha az ár esik vagy stabil, a Bitcoin nem téma, figyelmen kívül hagyja a fősodratú média. Nos, a Bitcoin árfolyama sztratoszférikus sebességgel emelkedik, most éppen meghaladja az 50,000 dollárt, és így ismét a Bitcoin uralja a híreket ... és újra van egy cikkem ebben a témában.

Share
Bővebben...

A Papp válaszol -a jó ima, keresztény nevelés, álmokban elkövetett bűnök

alt

Előd (Nagykálló)

Miklós atya korábban mondta, hogy nőjük ki a „gagyi imádságot”, ami méltatlan Istenhez és önmagunkhoz is. Most sajnos az apukám rákos lett, és azt veszem észre magamon, hogy miközben imádkozom a gyógyulásáért, állandóan hisztizek Isten felé, zsarolom, fogadkozok – és nem igazán tudok kulturáltan imádkozni. A családban mindenki idegei kivannak, hogy kell most jól kérni?   

Mindannyiunk imádságának van egy egyedi drámája a nagy Istennel. Szeretném megmutatni, hogy szerintem milyen 4 lépésben történik a nagyon komoly kérés Isten elé tárása.

Share
Bővebben...

Mária, kultúra, család és a szellemi harc

alt

Az idők végezetéig a Sátán soha nem adja fel, hogy az embereket kísértse, akadályokat állítson az  üdvösségük elé, és hogy küzdjön ellenük; de mindezt csak olyan mértékben teheti meg, ahogy azt a Szeplőtelen Szűzanya megengedi neki. Ez azt jelenti, hogy csak olyan mértékben engedi meg, hogy megkísértessünk, amennyiben ez szükséges ahhoz, hogy győzelmünk érdemeit learassuk, ami biztosan sikerül, ha az ő értékrendje szerint vívjuk meg a csatát: Őáltala, Ővele és Őbenne. Sok gonoszság van a világon, de ne felejtsük el, hogy a Szeplőtelen Szűzanya ezeknél is hatalmasabb, és hogy ő „széttiporja a sátáni kígyó fejét”.

Share
Bővebben...

Házasság hete, 2021

alt

A hagyományokhoz hűen, de a korábbiaktól eltérő módon idén is megrendezik a Házasság hete eseménysorozatot a Pécsi Egyházmegyében. A járvány miatt számos online program várja az érdeklődőket, többek között a népszerű Szerelmi kalandtúra is ebben a formában folytatódik.

A Magyarországon immár 14. alkalommal szervezett Házasság hete országos rendezvénysorozat 2021. február 7. és 14. között zajlik  – a vírushelyzetre való tekintettel rendhagyó körülmények között. A legtöbb esemény online követhető majd, így azok visszanézhetőek lesznek a későbbiekben is.A Pécsi Egyházmegye szervezésében - bár idén a járvány miatt kevesebb programra lehet számítani - több érdekes előadásra hívják az érdeklődőket.

Share
Bővebben...

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.