Ölt – megtért – kivégezték

Utolsó szavai mindenkit felkavartak.

1998. február 3-án végezték ki Karla Faye Tuckert, aki 15 évvel korábban egy barátja segítségével baltával, brutálisan meggyilkolta két ismerősét Houstonban.

Tucker szülei 10 éves korában váltak el – a kislány ekkor tudta meg, hogy ő nem a szülei házasságából, hanem apja egy félrelépéséből született. A kislány 8 éves korától fogva dohányzott, 12 éves korától kezdődően már drogozott. Mire betöltötte a 14-et, nem járt iskolába és prostituáltként élt.

1983. június 13-án, hajnali háromkor Tucker és egy barátja betörtek Jerry Lean Dean lakásába, aki épp a szeretőjével, Deborah Ruth Thorntonnal volt. A kábítószer hatása alatt lévő Tucker és barátja baltával verték agyon két áldozatukat.

A nő saját bevallása szerint élvezte az erőszakot és büszke volt arra, amit tett. Bűntudatot akkor egyáltalán nem érzett. Három hónappal az elfogatását követően Tucker kapott valakitől egy Bibliát. A Szentírás olvasása közben rádöbbent bűnösségére, megbánta a gyilkosságokat és Istennek szentelte életét.

Az egykori rablógyilkosban drámai változások mentek végbe. Ezt látva a világ számos vezetője (köztük II. János Pál pápa és Romano Prodi olasz miniszterelnök, de még az egyik áldozat testvére, Ronald Carlson) is kérte a texasi hatóságokat, hogy adjanak kegyelmet a láthatóan kicserélt személyiségű Tuckernek. A földi igazságszolgáltatás azonban láthatóan másképp működött, mint a mennyei: idelent a nő nem kapott kegyelmet.

Tucker később férjhez ment egy keresztény börtönszolgálóhoz. A halálsoron eltöltött évek alatt keresztény aktivista lett: Jézus Krisztus megbocsájtását hirdette a raboknak, akik közül sokakat sikerült “kibékítenie Istennel.”

Az áldozatok hozzátartozóitól bocsánatot kért és egyúttal kegyelmi kérvényt nyújtott be a hatósághoz. Kérte, hogy büntetését változtassak életfogytiglanra, mivel szeretné folytatni a rabtársai felé végzett “szolgálatát” és úgy gondolja, már nem veszélyes a társadalomra.

Larry King, a világhírű műsorvezető 1998. január 14-én készített interjút Tuckerrel. “Milyen érzés megölni valakit?” – tette fel a kérdést, amire az asszony így válaszolt:

Borzalmas. Rettenetes tudni azt, hogy elvettél egy életet, egy nagyon értékes, drága emberi életet! Ez talán a legszörnyűbb dolog, amit ember tehet.

Megtérésével kapcsolatban Tucker így fogalmazott:

Aznap este elkezdtem olvasni a Bibliát. Nem igazán tudtam, hogy mit olvasok, de mire észbe kaptam, már padlót fogtam és térden állva könyörögtem Istennek, hogy bocsásson meg nekem.

King megkérdezte, hogy félelem nélkül fog-e belépni a kivégzőterembe.

“Igen. Ha sor kerül erre, ott is az Isten szeretetéről fogok beszélni. Ha a Teremtő így határoz és megengedi, hogy ez történjen velem, az rendben van. Hiszen már megmentette az életemet. Már kaptam Tőle egy második esélyt. Pedig nem érdemeltem meg. Tizennégy évvel ezelőtt én elvettem két embertől ezt az esélyt. Bármilyen terve is legyen Istennek az életemmel, az előttem álló utat vele fogom végigcsinálni, bárhogy alakuljon is.”

Az írás elolvasható itt.

Köszönet Zsóka testvéremnek a javasolt cikkért. A szerk.

Létrehozva 2018. január 4.