“Ha hozzánk nem jöhetnek a hívek őszinte kérdésekkel, akkor mennek máshová”

 

A technika fejlődésével mindenkinek lépést kell tartania és három bátor római katolikus pap vállalkozott is arra, hogy úttörők legyenek ebben. Dr. Fábry Kornél a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára; Bese Gergő atya a 777 bloggere, jánoshalmi káplán és Kovács Zoltán kisteleki káplán a Ridikül műsorának a vendégei voltak, ahol az egyház és a közösségi média kapcsolatáról beszélgettek.

Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy öröm volt nézni ezt a beszélgetést. A három atya a beszélgetés elején az elhívásukról mesélt. Kovács Zoltán mechatronikai mérnöknek készült, de a hivatásával kapcsolatban nagy nyugtalanság volt benne. Végül úgy döntött, megkérdezi Istent a hivatásáról.

„Ha Isten mindenható, akkor jó lesz megkérdezni, mert hátha választ ad a kérdéseimre.” – mesélte nevetve akkori gondolatmenetét. A válasz természetesen nem váratott magára. 

Fábry Kornél a papi hivatás választása előtt nagy hiányérzetet élt meg.

„Aki itt él a földön, az megtapasztalja, hogy egy idő után a földi dolgok nem elegek. Meg lehet csömörleni bármiben. És a lelkünk azt mondja, hogy nem lehet ennyivel megelégedni.” 

Szó esett arról is, mennyire fontos egyáltalán egy egyházi személynek, vagy intézménynek jelen lenni az online térben. Bese Gergő atya úgy fogalmazott: „Ami az online világban nincs, az nem is létezik.” – majd folytatta. „Ha más badarságok meg fent vannak, amelyek a nyitott szívű keresőt rossz irányba el tudják vinni, akkor adjunk nekik egy lehetőséget, hogy ránk találjanak.” Bese Gergő atya a 777-ről is beszélt. Bevallotta, hogy az oldal indulásakor szkeptikus volt; nem gondolta, hogy van Magyarországon annyi fiatal, akiket egy ilyen felület érdekelne. „De a siker azt mutatja, hogy van és egyre többen vannak.”

Fábry Kornél atya elmondta, hogy a Misevlog megszületéséhez egy jól sikerült ,,magyarázós mise” adta az ötletet. Kornél atya szembesült vele, hogy mennyi apró részlete van a misének, amelynek a jelentésével egyáltalán nincsenek tisztában a hívek, ezért fontosnak tartotta, hogy szélesebb körhöz is eljussanak ezek az információk. A videók olyan sikeresek lettek, hogy az online oktatásban is nagy szerepet kaptak; a hittantanárok örömmel vették segítségül őket az oktatásban. 

A teljes cikk és az adás felvétele megtekinthető itt.

Létrehozva 2020. szeptember 26.