Hogyan imádkozzuk a rózsafüzért gyermekeinkkel a születéstől 10 éves korig

alt

A rózsafüzér egyszerű és könnyű ima, segít nekem időnként gyereknek lenni, és ezt nem szégyellem.” - I. János Pál pápa

A gyermekeknek megtanítani a rózsafüzér imádkozását olyan ajándék, amelynek számtalan áldás az eredménye. Az ima egyszerűsége gyors tanulást és ismétlést tesz lehetővé - tökéletes a gyermekek számára. Hasonlóképpen, ugyanaz az egyszerűség jellemez egy imát, amit meg lehet ismételni, miközben a szemlélődésre koncentrálunk: nagyszerű a szellemi éréshez, ahogy növekszünk. Ezért a rózsafüzér hatékony ima minden korosztály számára. De az imát is meg kell tanítani. Ésszerű értékelést igényel annak eldöntése, hogyan tanítsuk a rózsafüzért gyermekeinek. Van néhány javaslatom a személyes és baráti tapasztalatok alapján.

0-2 év

Igen, az édes kisbaba és a totyogó csöppségek is kezdhetik megtanulni a rózsafüzért! Néri Szent Fülöp és Aloysius Gonzaga életrajzírói elmondják, hogyan ismételgetné a rózsafüzért, miközben ringatva altatják el édes babáikat. Néri Fülöp esetében Antonio Gallonio azt mondja, hogy édesanyja a szent család nevének - „Jézus, Mária, József” - ismétlése volt az, ami miatt szájából az első szavak a szent család tagjainak nevei voltak. Azt mondhatom, hogy anélkül, hogy magamat hasonlítanám a szenthez, a jelenlegi legfiatalabb és negyedikként született gyermekem valójában az „Isten”, „Jézus”, „Mária” és legutóbb a „József” szavakat és neveket kimondta, mielőtt még 18 hónapos volt.

Nem ebben kell bízni, de a szent szavak, beleértve az imák ismétlése a baba fülében minden bizonnyal segít abban, hogy a rózsafüzér ismerős és vigasztaló imává váljon az elkövetkező években.

Egy másik fontos javaslat a rózsafüzér tényleges használata: amilyen gyakran csak lehet, hagyja, hogy gyermeke kényelmesen kezelje a rózsafüzér szemeket, nézegesse azokat vagy csókolja meg a feszületet. Gyermekeink szeretik a Chews Life [szájba vehető, rágható. A szerk.] rózsafüzért. Nem lehet ellenállni ennek és szinte lehetetlen eltörni. Ha már szóba került, kisérje figyelemmel gyermekét, ha valódi gyöngyszemes rózsafüzérrel játszik – el kell kerülni a fulladásveszélyt.

3-5 éves kor

„Hisztis kornak” hívják, de mondom, hogy minden gyermekem 3 éves korában kezdett frusztrált lenni. Annak ellenére, hogy nem tudnak összpontosítani, nem hajlandók mozdulatlanul ülni, és a játékon vagy a TV-műsoron kívül sok más nem érdekli őket, látnak és gyorsabban tanulnak, mint amennyit felfogunk belőlük. Miután minden gyermekem átlépett ezen a korcsoporton, és szinte minden szülői módszert kipróbáltam, hogy segítsek nekik imádkozni, azt fogom mondani, hogy tanulásuk legnagyobb segítője az én türelmem volt. Majdnem meg tudtam számolni a hátrafelé tett lépések számát, amit meg kellett volna tennünk, ha nem veszteném el a hidegvéremet, vagy bevenném a rossz szokásaikat. A 3–5 évesek hatalmas növekedés és fejlődés előtt állnak, de szerintem helyes azt mondani, hogy a szülőknek olyan minőségi elvárásokat kell felállítaniuk, melyek lehet, hogy az egész időszakra láthatatlanok lesznek.

A legjobb tanácsom, a türelem mellett, a képek használata. Tegyél egy kis szent kártyát a kezükbe, vagy egy igazi rózsafüzért. Ebben a korban a gyerekek is akarják kezükben tartani azt, amit szüleik (vagy idősebb testvéreik) tartanak. Tehát hagyd őket, hogy ezt tegyék.

6-10 éves korig

Itt van egy nehéz fordulat a szülő számára, mert a gyerekek egyre jobban tisztában vannak saját szabadságukkal, idejükkel és tulajdonukkal. Miközben a gyermek fejlődik, a türelmed szintjének és a vele való bánásmódnak is érettnek kell lennie. Természetesen tartsd meg a családi imaidőt, mutasd meg gyermekeinek, hogy élvezed ezt, és tedd prioritássá - ebben a korban a gyerekek vágyakoznak a következetes vezetésre. De vannak a szülőkre is vonatkozó szabályok. Ne használd semmilyen körülmények között az imaidőt tárgyalási eszközként. Ne legyen quid pro quo [ellenszolgáltatás. A ford.] az imaidő és a jó viselkedés egy mozira, pattogatott kukoricára vagy videojátékra.

Az imaidő a mi kötelességünk, nem pedig egy zseton a pókerben.

A gyerekek vevők erre a rendszerre.

Ez a kor nemcsak a szabályokról szól, gyermekednek is minőségi kommunikációra van szüksége. Tehát szánj rá időt, hogy beszélj velük az imáról és a rózsafüzéreől - miért tesszük ezt, és hogyan csináljuk. Újra és újra beszélj velük arról, miért kell imádkozni. Ebben a korban végzik el a gyerekek az első szentgyónást, és ez azt jelenti, hogy elég képzettnek kell lenniük a lelkiismeret alapos vizsgálatához. A rózsafüzér jó alkalom lehet ehhez. Győződj meg arról, hogy tudják, hogy imaéletük ezen aspektusa nagyon személyes, és nem azért vagy ott, hogy kutakodj, vagy hogy rosszul érezzék magukat ettől.

Valamikor 10 éves kor után, talán még korábban is jó ötlet, ha két dologgal felfegyverzed őket - a misztériummal és a rózsafüzér által biztosított alapvető védelemmel. Krisztus misztériuma tökéletesen illik a tizenéves és tizenéves előtti korba jutó gyermekek számára. Könnyen megértik azok megfontolt használatát, és soha nem nőhetik ki ezek jelentőségét a spirituális elmélkedések során. Másrészt spirituális eszközeiket illetően csak javukra válik a jó apologetika (hitvédelem. A ford.). Fedezz fel olyan témákat, mint a máriás áhitat, a szentek közbenjárása, az ima hatékonysága és az áhitat történelme. Ez jó akkor, ha vannak kétségek vagy kérdések másoktól, de mindenekelőtt hozzájárulnak a rózsafüzér hatékony elismeréséhez. És ez az, ami a legtöbb felnőttnek még nincs meg.

Bármit is csinálsz, ügyelj arra, hogy türelmes, hiteles és informatív maradj, amikor a rózsafüzért imádkozod a gyermekeddel.

A cikk forrása angol nyelven

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.