Mindig állj készen a válasszal!

Miért is dolgozol? Erre a kérdésre sokféleképpen lehet válaszolni. Természetesen egyrészt mert meg kell élni valamiből. Másrészt – ha szerencséd van – olyan hivatásod, munkád van, amit élvezel és megelégedéssel tölt el. Az általunk nyújtott termékeken és szolgáltatásokon keresztül a munkánk mások javát szolgálja. És persze van olyan is, akinél a munka a hétvégék közötti idő kitöltésére szolgáló tevékenység.

Ezeken kívül sokféle oka lehet annak, hogy dolgozunk. De milyen gyakran kezdődik úgy egy munkás hétköznapunk, hogy arra gondolunk, hogy Jézus Krisztust kell képviselni a munkahelyünkön is, még akkor is, ha nem egy egyház vagy valamilyen keresztény jótékonysági szervezet alkalmazásában, sőt nem is egy olyan cég alkalmazásában állunk, amelynek a tulajdonosai Jézust követő emberek?

A munkavégzés miértjét nem mindig tarjuk szem előtt, pedig ezt kellene tennünk. Pál apostol kolossébeliekhez írt levelének 3,23 verse azt mondja, hogy „Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak…” Ezt úgy is megmutathatjuk, hogy munkánkat a megfelelő gondossággal és jó minőségben végezzük el. Azonban azt is észre kell vennünk, hogy a munkánk révén alkalmunk adódik arra, hogy olyan emberekkel találkozzunk, akik talán jobban meg akarják ismerni az Urat, vagyis nekünk készenlétben kell állnunk.

Tom barátom egy termelővállalat vezetője. Nemrégiben fontos ügyfél érkezett hozzá üzleti találkozóra külföldről. Az ügyfél éppen látta, ahogyan Tom papírlapokat osztogat a gyári munkásoknak, és megkérdezte, mit csinál. Miután megtudta, hogy a szórólapok egy olyan eseményre hívogatnak, amely Tom gyülekezetében kerül megrendezésre, és ahol az előadó a Jézus Krisztusba vetett hitéről fog beszélni, Tom ügyfeléből ömlöttek a kérdések.

Tom nagy odafigyeléssel és kedvességgel, egymás után megválaszolta ügyfele kérdéseit. Az ügyfél elmondta, hogy a felesége Krisztus követője, de saját hazájukban a legtöbben más valláshoz tartoznak. Tom válaszait hallgatva a vendég gyakran meglepődve jegyezte meg, hogy „Ilyesmit még soha senki nem mondott nekem!”, vagy „Ezt még sohasem magyarázta el így senki!” Az elkövetkező napokban pedig még sokat beszélgettek.

Amikor Tom elmesélte ezt a történetet, elismerte, hogy nem is számított arra, hogy alkalma lesz a Jézusba vetett hitéről beszélni valakinek. Egyértelmű volt azonban, hogy megértette, nem csak a cégét és az ügyfeleit kell a lehető legjobban szolgálnia, hanem az Urat is szolgálnia és képviselnie kell. Ebben a Timóteushoz írt 2. levél 2,15 verse szerint járt el: „Igyekezz kipróbált emberként megállni az Isten előtt, mint olyan munkás, aki nem vall szégyent, hanem helyesen fejtegeti az igazság igéjét”. Tom a hite megvallása során még két elvet is szem előtttartott:

Mindig állj készen a válaszadásra! Gyakranmeglepő formában kínálkozik alkalmunk arra, hogy Jézus Krisztusrólmásokkal beszélgessünk. Segít, ha számítunk a váratlan helyzetekre. „Mindig készek legyetek megfelelni mindenkinek, a ki számot kér tőletek a bennetek levő reménységről, szelídséggel és félelemmel.” (Péter elsőlevele 3,15).

Kérj bölcsességet a megfelelő válasz megadásához! A személyes evangelizáció során nincsenek univerzális,mindenkinek megfelelő válaszok. Bölcsnek kell lennünk, és bíznunk kell Isten iránymutatásában, hogy tudhassuk, mit kell mondanunk, és hogyan kell azt megfelelően mondanunk annak érdekében, hogy passzoljon a konkrét helyzethez. „Bölcsen viselkedjetek a kívül állók iránt, a kedvező alkalmakat jól használjátok fel. Beszédetek legyen mindenkor kedves, sóval fűszerezett, hogy így mindenkinek helyesen tudjatok felelni.” (Pál apostol Kolossébeliekhez írt levele 4,5-6).

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

(forrás: keve.org, Monday Manna)

Létrehozva 2018. március 25.