„Adj egy kiló szeretetet”

egy kiló szeretet„Tiszta tekintetű, jó arcú kamaszokkal beszélgettem idén, a húsvéti ünnepek után. Azért mentem el hozzájuk, a Regnum Christi közösség budapesti központjába, hogy megköszönjem azt a sok-sok csomagot, amit kerületünk szegényeinek adtak az ünnepekre.  Hogyan gyűjtöttetek ennyit? – kérdeztem. A válasz elgondolkoztató volt.

Ezek a fiatalok a Regnum Christi Mozgalom ifjúsági programjaiban vesznek részt, többnyire a Szent Benedek Iskolaközpont tanulói. Az iskola szintén a Regnum Christi lelkiségéhez tartozik. Két év óta, az ünnepe előtt a Match bevásárlóközpont felé veszik útjukat, és kérnek. Pólójukon egy mérleg látható, egyik serpenyőjében egy kilós súly, a másikban egy szív. Kitűzőjükön a következő felirat: „Adj egy kiló szeretetet”. És a válasz? Az üzletből kifelé jövő vásárlók némelyike egy kiló lisztet, egy kiló cukrot, vagy más élelmiszert tesz a gyerekek táskájába. Az adventi gyűjtés még sikeresebb volt. 28 csapatban, 5 helyszínen, 100-150 gyerek és fiatal végezte a munkát.

Ebből kaptunk mi „nyóckeresek” is, kb. 60 banános doboz élelmiszert. Több mint 140 csomagot tudtunk belőle összeállítani. Időseinknek, a plébánia öregjeinek, az egyik kerületi idősek klubjába járóknak, és két közeli iskolának – vallási hovatartozástól függetlenül – tudunk adni. Az iskolásoknak szánt csomagokat templomi, karácsonyi ünnepség keretében kapják meg a szegény sorsú családok.

Az akciót a gyermekvédelmi pedagógusok ellenőrzik, hiszen ők tudják legjobban, hogy iskolájukban kik a valóban szegény családok. A Duna TV is jelen lesz, meghívtuk a kerületi Önkormányzatot is. A Regnum Christi-s gyerekeket is megkérdezi a tv, ők mondják el, hogyan és miért tették ezt, hogyan küzdenek a szegénység ellen.

Budapesten, az utóbbi napokban sok fiatalt látunk az utcákon: indulattól felhevült arccal tüntetnek, maguk igazát skandálják, hajtogatják. Első gondolatom ez volt. Jó, de miért pont karácsony előtt teszik ezt. Miért rontják el az ünnep hangulatát, amikor minden jó szándékú ember inkább családja, inkább a szegények felé fordul.

Hiszen az ünnepekben lehet legjobban ráfigyelni az otthonra, rádöbbenni keresztény kötelességünkre: harcolni a szegénység ellen otthon és a társadalomban. Szerintem ezt a munkát jól végezték a Regnum Christi fiataljai. Ugye, hallgatóink is így gondolják?” – teszi fel tudósítása végén a kérdést Bajzáth Ferenc atya, a budapesti Szent József plébánia plébánosa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.