Hogy ne veszítsük el a hitünket miselátogatás közben

nicola-buxA Katolikus Egyház két bíborosa volt jelen 2011. március 2-án Nicola Bux könyvének bemutatóján, mely „Hogy ne veszítsük el a hitünket miselátogatás közben” cím alatt téves liturgikus koncepciókkal és ezek leküzdésével foglalkozik. A szerző támogatását a két bíboros nem csupán jelenlétével fejezte ki, hanem beszédével is.

„Ha tévesen abból indulunk ki, hogy mi állunk a liturgia középpontjában, akkor a mise hitünk elvesztéséhez vezet”, hangsúlyozta Raymond Burke bíboros, a legfelsőbb pápai ítélőszék prefektusa. Ezzel a szerző egy provokatív tézisét húzta alá, mely szerint „a liturgikus visszaélések valóban a katolikusok hitének súlyos sérüléséhez vezetnek”.
Sajnos, túl sok pap és püspök tekinti a liturgikus normák megsértését jelentéktelen ügynek, miközben valóban „súlyos vétségekről” van szó, jelentette ki Burke bíboros.

Antonio Canizares bíboros, a liturgiáért felelős Istentiszteleti Kongregáció prefektusa, szintén osztja a szerző megfontolásait: „Az Eucharisztián való  részvétel gyengíthet bennünket, vagy egészen elveheti hitünket, ha nem a megfelelő szellemiségben végezzük, és a liturgiát nem az egyházi normáknak megfelelően ünnepeljük.”

Olyan időben, amikor sok ember él úgy, mintha Isten nem is létezne, igazi eucharisztikus ünnepekre van szükség, hogy arra emlékeztessenek, hogy csak Istent illeti meg az imádat; hogy az emberi élet csak az által nyer jelentőséget, hogy Jézus életét adta a világ megmeneküléséért, mondta Canizares bíboros.

A könyv szerzője ezek után beszélt még arról, hogy sok modern katolikus azt hiszi, hogy a mise olyasmi, amit a pap és az egyházközség tagjai közösen alakítanak, holott a mise valójában az, amit Jézus tesz. „Ha egyszer ide, majd máskor máshova megyek, ritkán találom ugyanazt a misét. Ez azt jelenti, hogy nem a katolikus Egyház miséjéről van szó, amin joguk van részt venni az embereknek, hanem csak egyik vagy másik papnak a miséjéről.”

Forrás 1, Forrás 2


A szentmise karnevállá változásáról az eredeti cikk képeit mellékelem, kommentár nélkül. A képek lelőhelyeit is az eredeti cikk tartalmazza. A szerk.

1     2     3

 

 

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.