Kinek a lábát moshatja meg a pápa?

altFerenc pápát egyre többen támadják. Legutóbb amiatt, hogy nagycsütörtök este -a szentmisét a római fiatalkorúak börtönében tartották - két elítélt lánynak is megmosta a lábát.

Nem vagyok liturgikus szakértő. Néhány testvér kisegített, és megküldte a lábmosásra vonatkozó liturgikus szabályokat, ahogy náluk csinálják. Köszönettel tartozom nekik és közreadom.

1.

"Homília után a lábmosás szertartása következik, amennyiben ez lelkipásztori szempontból megfelelőnek látszik. Spanyolországban a gall rítusú mozarab liturgiában már a 6. században megtaláljuk a lábmosás szertartását. A római rítus elterjedésének hatására eltűnt, de a szerzetesrendekben tovább élt, ahol gyakran végezték a lábmosás szolgálatát vendégeken, szegényeken, betegeken és szerzetes-testvéreken. Rómában a 12. század óta szerepel. Hazánkban a középkor folyamán szokás volt , hogy ezen a napon Jézus példájára szegényeket hívtak meg, megmosták lábukat, vizet öntöttek kezükre, és mindegyiknek egy-egy pénzdarabot adtak."

(Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolai jegyzet, Gyfhvár 1995, 240. oldal)

2.

 

"Az utolsó vacsorára emlékezve történik a lábmosás szertartása. Ebben a jelképes cselekedetben Jézus szeretetének legnagyobb jelét adja. Az önmagát teljesen kiüresítő úr megmossa a szolgák lábát.

Spanyolországban a gall rítusú mozarab liturgiában már a 6. sz.-ban megtaláljuk a lábmosás szertartását. A római rítus elterjedésének hatására eltűnt, de a monostorokban tovább élt, ahol gyakran végezték a lábmosás szolgálatát a vendégeken, szegényeken, betegeken és szerzetes-testvéreken. Rómában a 12. sz. óta szerepel."

(Forrás: Bencés Rend honlapja)

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.