A tudósok remélik, hogy az egerekkel elért áttörés után emberi embriókat hozhatnak létre a szervkereskedelemhez

(LifeSiteNews) – Az őssejtkutatásban elért fejlődést áttörésként üdvözlik azok, akik meddőségben szenvednek, elvetélnek, vagy szervátültetésre szorulnak, de ez egyúttal a disztopikus sci-fikből ismert borzongató jövőt is előrevetíti.

A CNN tudósítása szerint egy kutatócsoport most publikálta a Nature szakfolyóiratban, hogy 10 évi kutatómunka után sikerült őssejtek segítségével olyan egérembriót létrehozni, amely spermium vagy petesejtek felhasználása nélkül rendelkezik működő szervekkel.

„A mi egérembrió-modellünkben nemcsak agy, hanem egy dobogó szív is kifejlődik, minden olyan alkotóelem, amelyből a későbbiekben a test felépül” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Magdalena Zernicka-Goetz, a Cambridge-i Egyetem emlősök fejlődésének és őssejtbiológiájának professzora. „Egyszerűen hihetetlen, hogy idáig eljutottunk. Ez volt a közösségünk álma évek óta, és egy évtizede a munkánk egyik fő fókusza, és végre sikerült.”

A továbbiakban remélik, hogy az egérembriókról tovább tudnak lépni szintetikus emberi embriókra (amit a CNN eufemisztikusan úgy ír le, mint „a természetes emberi várandósság modelljeinek létrehozása”), hogy jobban megfigyelhessék a várandósság folyamatát, ami szerintük segíthet a tudósoknak megtanulni, hogyan lehet megelőzni a vetéléseket.

A jelentés elismeri, hogy ez a lépés „etikai és jogi megfontolásokat”, valamint potenciálisan „több évtizedes” további munkát igényelne, hogy figyelembe lehessen venni az egér- és az emberi embriók összetettsége közötti hatalmas szakadékot. De ha ezek az akadályok elhárulnak, az eljárás „segíthetne szintetikus szervek létrehozásában a transzplantációra szoruló emberek számára.”

A cikk nagyrészt figyelmen kívül hagyja azt a kérdést, hogy mi történik azzal a mesterségesen létrehozott emberrel, akiből ezeket a szerveket kinyernék. Zernicka-Goetz csapatának reménye éppen az a forgatókönyv, amelyet az évek során különböző fiktív alkotásokban – például az 1979-es The Clonus Horrorban és a 2005-ös The Islandben – elrettentő példaként mutattak be. Mindkét film olyan világot ábrázolt, ahol a társadalom gazdag vagy befolyásos tagjai klónokat rendelnek magukról arra az esetre, ha szervpótlásra lenne szükségük, és amikor ebben az esetben a klónjaikat meggyilkolják.

„Hosszabb távon azonban, ahogy a tudósok az egér szintetikus embriókról áttérnek az emberi embriómodellre, ez is segíthet a szintetikus szervek létrehozásában a transzplantációra szoruló emberek számára – tette hozzá Zernicka-Goetz.”

– Lila Rose (@LilaGraceRose) szeptember 7, 2022

@CNN az itteni tudósításod undorító. Csecsemőket produkálni, azért, hogy szétszaggassák őket és begyűjtsék a szerveiket, hogy a felnőttek tovább élhessenek – a CNN ragyogó cikket közöl.

– Lila Rose (@LilaGraceRose) September 7, 2022

Az őssejtek hatalmas áldást jelentenek az orvosi kutatás számára, mivel látszólag végtelen lehetőségeket kínálnak az emberi betegségek és sérülések kezelésére. De súlyos etikai veszélyeket is hordoztak magukban, az emberi embriók elpusztításától kezdve a kinyerésükhöz szükséges emberi embriók elpusztításán át az abortált csecsemők testének értékesítéséig.

Az embriók elpusztítását célzó kutatást eredetileg azzal indokolták, hogy az embrionális őssejtek pluripotensek, azaz képesek bármilyen szövettípussá alakulni. A terület ezen alcsoportjába történő befektetés azonban az évek során folyamatosan csökkent, mivel a tudomány megtanulta, hogyan lehet pluripotenciát előidézni más forrásokból, például csontvelőből és köldökzsinórvérből származó felnőtt őssejtekben.

„Talán van rá mód arra, hogy az őssejteket használjanak szervek létrehozására anélkül, hogy az erre a célra létrehozott emberi lényeket megölnék” – mondta Jonathon Van Maren, a LifeSite munkatársa a múlt hónapban az Izraelben folyó hasonló munkáról. „Jelenleg ez nagyon úgy hangzik, mintha egy biotechnológiai cég azt tervezné, hogy a fejlődés legkorábbi szakaszában egyedi emberi lényeket hoz létre azzal a céllal, hogy pótalkatrészként felhasználja őket. Ez nem etikus terület. Ez Frankenstein területe.”

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. november 3.