Az abortusztilalom a fekete csecsemőket menti meg leginkább, ha a fekete életek számítanak

A mainstream média népszerű narratívájával ellentétben az országszerte életbe lépő életpárti törvények az afroamerikai családoknak kedveznek, és fekete életeket mentenek meg.

Az afroamerikai nőknél statisztikailag aránytalanul magas az abortusz aránya más faji csoportokhoz képest, ami azt jelenti, hogy az abortusztilalom sok-sok meg nem született fekete baba életét fogja megmenteni az elkövetkező években.

Mióta az amerikai Legfelső Bíróság június 24-én hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, több mint egy tucat államban kezdték el alkalmazni azokat a törvényeket, amelyek védik a meg nem született babákat az abortusztól. A Charlotte Lozier Intézet becslései szerint ennek köszönhetően már 120 000 meg nem született csecsemőt mentettek meg az abortusztól. A tervek szerint hamarosan további szövetségi államokban is életvédő törvények lépnek életbe.

Az abortusz-aktivisták és a fősodorbeli hírcsatornák azonban az ellenkezőjét állítják ezekről a törvényekről, azt állítva, hogy ártanak és elnyomják az afroamerikai nőket és családokat. A Bloomberg például ezen a héten „A fekete nőket sújtják leginkább a mély Délen söprő abortuszkorlátozások” cím alatt közölt cikket – figyelmen kívül hagyva, hogy ezek a törvények hogyan mentik meg a gyermekeik életét.

A cikk egészségügyi statisztikákat idézett, amelyek szerint az abortusz aránya körülbelül négyszer magasabb a fekete nők körében, mint a fehér nők körében Amerikában. És becslések szerint körülbelül 10 millió szülőképes korú fekete nő nem fér hozzá könnyen az abortuszhoz az állami életvédő törvények miatt.

„Ez az egyenlőtlenség rendszere, ez az elnyomás rendszere” – mondta Michelle Colón, a Mississippiben működő Sisters Helping Every Woman Rise and Organize abortuszpárti csoport alapítója a hírportálnak.

De Roe volt az igazi elnyomó. Most az életpárti törvények megszabadítják az anyaméhben lévő csecsemőket az erőszaktól, miután évtizedekig kevésbé egyenrangú emberi lényként kezelték őket, és ennek eredményeképpen évente százezreket kímélhetnek meg az erőszakos abortuszhaláltól. Becslések szerint 20 millió meg nem született afroamerikai csecsemőt abortáltak az 1973-as Roe ítélet óta.

Bár az abortusz minden fajú és bőrszínű családot sújt, a fekete amerikaiak körében más faji csoportokhoz képest aránytalanul sok abortuszt hajtanak végre. A népszámlálási adatok szerint az afroamerikaiak az USA lakosságának mintegy 13 százalékát teszik ki, de az abortuszok közel 40 százalékát náluk hajtják végre. A New York-i egészségügyi statisztikák pedig azt mutatják, hogy a városban több meg nem született fekete babát vetetnek el, mint ahányan a legtöbb évben megszületnek.

Itt van még valami a jelentésből:

Azokban az államokban, amelyek gyors lépéseket tettek a korlátozások bevezetésére, a fekete nők jóval nagyobb arányban keresik az abortuszt, mint ott, ahol az abortusz továbbra is legális.

Mississippiben 2019-ben az abortuszok 74%-a fekete pácienseknél történt, ami jóval meghaladja az országos 38%-os átlagot a Centers for Disease Control and Prevention legfrissebb adatai szerint. Most az államban teljes abortusztilalom van érvényben, és az ottani egyetlen klinika azt tervezi, hogy áttelepül Új-Mexikóba.

A szomszédos államokban, ahol a tilalmak vagy szélsőséges korlátozások szaporodnak, a számok hasonló történetet mesélnek. Georgia, Alabama, Tennessee és Arkansas – ahol a fekete nők minden más demográfiai csoportnál nagyobb arányban folyamodnak abortuszért – mindenhol közel teljes vagy közel teljes tilalmat vezettek be idén.

Egyes nők más államokba utaznak majd, hogy abortálják meg nem született gyermeküket, mások pedig postai úton rendelnek abortuszgyógyszert, de másoknak megszülik gyermeküket. A kutatások azt mutatják, és néhány abortuszaktivista is elismeri, hogy az életpárti törvények valóban megállítják az abortuszokat és megmentik a meg nem született babák életét.

„A valóság az, hogy az emberek nem fognak tudni elutazni a szövetségi államon kívülre” – mondta Robin Marty, a West Alabama Women’s Center abortuszszakértője a Bloombergnek.

A cikk tartalmazta azokat a panaszokat, hogy a fekete nők szenvedni fognak, ha nem vetethetik el a meg nem született gyermeket, rámutatva az afroamerikaiak körében tapasztalható magas szegénységre és szülőanyai elhalálozási arányra. De az abortusz nem jelent megoldást ezekre a problémákra.

Az életvédők azon dolgoznak, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak minden fajhoz tartozó anyák és csecsemők számára azáltal, hogy kiterjesztik a Medicaid programot a várandós és szülő anyákra, oktatást és tanácsadást nyújtanak, valamint ingyenes pelenkákat és kiságyakat, ultrahangot és terhességi teszteket, ideiglenes menedéket, ösztöndíjakat, pénzügyi támogatást és egyebeket kínálnak.

A fekete életek számítanak az életpárti mozgalom számára, és az életpárti erőfeszítések minden egyes nap fekete életeket mentenek meg törvények, jótékonysági szervezetek, oktatási erőfeszítések és személyes kapcsolatfelvétel révén, hogy minden anya és minden gyermek értéket kapjon.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2022. szeptember 5.