Egy bombasztikus jelentés nyomán az FDA-nak szabályoznia kellene a prenatális teszteket

Miközben ezek a tesztek segíthetnek a szülőknek felkészülni gyermekük érkezésére, aggódunk amiatt, hogy a gyártók számára rablógazdálkodást jelenthetnek, és közvetlenül eredményük az ártatlan emberi életek kioltása” – írták a törvényhozók az FDA megbízott biztosának címzett levélben.

WASHINGTON – A kongresszus több mint 90 tagja azt kéri, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ellenőrizze a nem invazív prenatális teszteket, miután a New York Times bombaként ható vizsgálata kimutatta, hogy ezek a tesztek sokkal gyakrabban tévesek, mint ahányszor helyesek. 

„Azért írunk ma Önnek, mert úgy tudjuk, hogy számos ilyen tesztet nem hagyott jóvá az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA), és további felvilágosítást kérünk az ügynökségtől ebben a fontos kérdésben” – áll az FDA megbízott biztosának, Janet Woodcocknak címzett január 21-i levélben.

A levelet Chip Roy (R-Texas), Michelle Fischbach (R-Minn), és Steve Daines szenátor (R-Mont.) képviselők írták alá.

Bár az ilyen típusú tesztek 2011 óta vannak forgalomban, és körülbelül minden harmadik várandós nő vesz részt nem invazív prenatális vizsgálaton a terhessége alatt, a tesztek „nagyrészt elkerülték az FDA szabályozási felülvizsgálatot” – áll a levélben.

„Az ezeket a termékeket forgalmazó és értékesítő vállalatok továbbra is azt látják, hogy profitjuk növekszik, és egyre több termék kerül a piacra. A Pew Trust 2021 januárjában készült jelentése szerint jelenleg több mint 40 nem invazív prenatális teszt érhető el a piacon” – közölték a kongresszusi képviselők. 

“Sajnos a tesztek gyártói közül sokan nem tesznek közzé adatokat a tesztjeik pontosságáról, mások pedig nem kielégítő tanulmányokra hivatkoznak termékeik alátámasztására.”

A New York Times január 1-jén tette közzé a tesztekkel kapcsolatos vizsgálatainak eredményeit.

A Times interjúkat készített kutatókkal és egyesítette a tanulmányokat, hogy „a rendelkezésre álló legjobb becsléseket készítse el arról, hogy az öt leggyakoribb Mikrodeletión teszt [nagyon ritka, veleszületett rendellenesség] mennyire jól teljesít”: DiGeorge-szindróma, 1p36 deléció, Cri-du-chat-szindróma, Wolf-Hirschhorn-szindróma, valamint Prader-Willi- és Angelman-szindróma.

A tesztek pozitív eredményei az esetek mintegy 85%-ában tévesek – állapította meg a Times. Sok nőre nyomást gyakorolnak, vagy arra késztetik őket, hogy fontolóra vegyék az abortuszt, miután egy teszt pozitív eredményt ad. 

„Miközben ezek a tesztek segíthetnek a szülőknek felkészülni gyermekük érkezésére, aggódunk amiatt, hogy a gyártók számára rablógazdálkodással járó pénzügyi szerencsejátékot jelenthetnek, és közvetlen eredményük az ártatlan emberi életek megszakítása” – áll a levélben.

Az olyan betegségek, mint a Down-szindróma prenatális tesztelése már évtizedek óta mindennapos, de a ritka betegségekre vonatkozó nem invazív tesztek ennél újabbak. Egyes országokban a méhen belül Down-szindrómával diagnosztizált csecsemők több mint 95%-át abortálják.

A levélben arra kérték Woodcockot, hogy adjon információt a tesztek hatékonyságáról, arról, hogy az FDA mit tud a tesztekről, és hogy van-e bármi, amit az FDA tehetne ezen tesztek hatékonyságának kiértékelése érdekében, valamint az FDA esetleges jóváhagyási eljárásairól bizonyos nem invazív prenatális tesztek esetében.

Roy irodájának szóvivője hangsúlyozta, hogy biztosítani kell az ilyen típusú tesztek pontosságát.

„Ezeknek a teszteknek az eredményei szó szerint életre-halálra szóló következményekkel járnak a meg nem született honfitársaink számára, mégis kiderül, hogy némelyik az esetek 85%-ában téves” – mondta a szóvivő a CNA portálnak.

„Néhány szülő felhasználhatja ezeket az információkat, hogy segítsen felkészülni a gyermek érkezésére, de tudjuk, hogy másokra az egészségügyi rendszer és abortuszpárti kultúránk nyomást gyakorol, hogy kétes információk alapján kioltsanak egy emberi életet.”

„Az eugenikus abortusz már kezdetnek is elég gonosz; ezt megbízhatatlan teszteredményekre alapozni még rosszabb. Az amerikai nép válaszokat vár ezekkel a tesztekkel kapcsolatban” – mondta a szóvivő.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. február 1.