15 tény a 15 hetes magzatról

A Charlotte Lozier Intézet új jelentéséből kiderül, hogy a 15 hetes magzat messze nem egy „szövetdarabka”

Amikor a Legfelsőbb Bíróság december 1-jén meghallgatja a Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization ügy érveit, a bírák egy kulcsfontosságú kérdésre fognak összpontosítani: a magzat „életképességére”.

A Roe kontra Wade ügy és a magzat „életképessége”

A Legfelsőbb Bíróság elé kerülő ügyben egy olyan Mississippi állambeli törvényt támadnak meg, amely a terhesség 15. hete után korlátozza az abortuszt. Ez a jogszabály látszólag ellentétes a Roe kontra Wade ítélettel, amely 1973 óta az ország törvénye, és amely legalizálta az abortuszt a magzati életképesség időpontja előtt. Ebben a döntésben a bíróság a magzati életképesség időpontját a terhesség 24. hetében határozta meg.

A Legfelsőbb Bíróság számára annak meghatározása, hogy alkotmányos-e a magzati életképesség előtt végrehajtott abortuszok korlátozása, annak vizsgálatát jelenti, hogy mit jelent az „életképes” állapot. Itt jön a képbe az a bőséges tudományos kutatás, ami az elmúlt fél évszázadban zajlott.

Az életképesség új meghatározása a tudományos fejlődésnek köszönhetően

1973 óta az orvostudomány fejlődése azt jelenti, hogy a csecsemők a várandósság sokkal korábbi szakaszában is életben maradhatnak az anyaméhen kívül. Mi több, a tudományos fejlődésnek köszönhetően ma már többet tudunk a magzat fejlődéséről és tagadhatatlan emberi mivoltáról már a fogantatás utáni legkorábbi hetekben is.

„A tudomány feltárja a meg nem született gyermek letagadhatatlan emberségét. A 15. hétig a születendő baba szíve már közel 16 milliószor megdobban. Már látható, hogy a jobb vagy a bal kezét részesíti előnyben, reagál az ízlelésre, és képes fájdalmat érezni. Ők és anyjuk megérdemlik a törvény védelmét” – mondta Marjorie Dannenfelser, a Susan B. Anthony List [abortuszellenes szervezet] elnöke.

A Charlotte Lozier Intézet, amely a Susan B. Anthony List kutatási és oktatási intézete, jelentést tett közzé, amely az emberi magzat fejlődésével kapcsolatos legújabb tudományos kutatásokra támaszkodik. Íme az eredmények összefoglalása.

15 tény a 15 hetes magzattal kapcsolatban

1. Minden fontosabb szerv kialakult. A terhesség 15. hetére a vesék már szűrik a méreganyagokat, a gyomor és a hasnyálmirigy emésztőenzimeket termel, a szív és az idegek kifejlődtek. A tüdő lebenyei és a légutak is a helyükön vannak és fejlődnek.

2. A szív naponta 26 liter vért pumpál. Összehasonlításképpen egy felnőtt szíve 6000 litert pumpál naponta.

3. A szív már kb. 15 000 000 alkalommal dobogott. A megtermékenyítés után mindössze 22 nappal (kb. öt hetes várandósság – helyesen: három hetes. A szerk.) a szív elkezd dobogni.

4. Minden ujj külön mozog. A várandósság ezen szakaszában a magzat az ujjaival fedezi fel a környezetét.

5. A magzat inkább a bal vagy a jobb hüvelykujját szopja. Már megjósolható, hogy a magzat jobb- vagy balkezes lesz-e.

6. Az egész test reagál az érintésre. A magzat hajlamos távolodni a könnyű érintést követően. Ha a szájához érnek, a magzat feje a tárgy felé fordul, mintha szoptatásra készülne.

7. A magzat reagál az ízlelésre. A várandósság ezen a pontján a magzat bizonyos személyes preferenciákat jelez. Ha például a magzatvíz édes ízű a szacharin injekció miatt, a magzat több magzatvizet nyel. Ha a magzatvíz íze keserű, a magzat kevesebb magzatvizet nyel.

8. Az agy percenként 250 000 idegsejtet hoz létre. Az 5. héttől körülbelül a 26. hétig az agy fő feladata, hogy még több idegsejtet hozzon létre.

9. A 15 hetes várandósság alatt kialakult agyi kapcsolatok a felnőttkorig tartanak. Az idegsejtek már nagyon hamar, a létrejöttük után elkezdenek kapcsolatokat, úgynevezett szinapszisokat kialakítani. Felnőttkorra egy átlagos idegsejt 7000 szinaptikus kapcsolattal rendelkezik más idegsejtekhez.

10. A magzat képes fájdalmat érezni. A fájdalomreceptorok a bőrben 10 és 17 hetes várandóssági kor között fejlődnek ki.

11. A nőknek ekkor van a legtöbb petesejtjük, amit valaha is termelni fognak. A nőknél ezek a leendő petesejtek azonnal osztódni kezdenek, míg a női magzatnak a 21 hetes várandósság időpontjában körülbelül 7 millió petesejtje van.

12. A magzat hat hét után már gyakorolja a légzést. A 13. várandóssági hétre a magzat sok lélegzőmozdulatot végez egymás után, és minden egyes légzés között 2-3 másodperc telik el.

13. A szemmozgások jól láthatók az ultrahang felvételeken. A szórványos szemmozgások a 14. várandóssági hét körül kezdődnek, a gyors szemmozgások, mint amik például alvás közben megfigyelhetők, először a 18. várandósságo hét körül észlelhetők.

14. Ha az orvos ezen a héten röntgenfelvételt készítene, a magzat csontváza látható lenne. A 15. várandóssági hétre a magzat csontvázának nagy része porcból csonttá keményedik.

15. A sebészek sikeresen végeztek már műtéteket magzatokon a 15. várandóssági héten. A magzati sebészet sikeresnek bizonyult az ikrek közötti transzfúziós szindróma, a spina bifida, a veleszületett szívhibák és más rendellenességek kezelésében.

A teljes jelentés itt olvasható.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2021. november 16.