Az ENSZ koronavírus határozata elősegíti az abortuszt, mint „egészségügyi ellátást” világszerte

Az Egyesült Nemzetek elfogadott egy COVID-19 határozatot szeptember elején, hogy megpróbálják eladni az abortusz miatt meg nem született csecsemők meggyilkolását, úgy mint „egészségügyi ellátást.”

Mind az Egyesült Államok, mind a Vatikán ENSZ képviselői bírálták az ilyen nyelvezet, mint „szexuális és reproduktív egészség és a reproduktív jogok” belefoglalását az „Átfogó és összehangolt válasz a COVID-19 világjárványra” állásfoglalásba, adta hírül a CNA hírügynökség.

„[A Szentszék] úgy véli, a ’reproduktív egészség’ és a kapcsolódó kifejezések azt jelentik, hogy a holisztikus egészségügyi fogalmát alkalmazzák, mely magában foglalja a személy teljes egészét, saját személyiségét, elméjét és testét,” mondta Gabriele Caccia érsek szeptember 11-én, miután az ENSZ Közgyűlése megszavazta az állásfoglalást.

Az Egyesült Államok és Izrael az állásfoglalás ellen szavazott, Magyarország és Ukrajna pedig tartózkodott, de a jelentés szerint 169 ország mellette szavazott.

Caccia bírálta az állásfoglalás nyelvezetét, mely arra ösztönzi az országokat, hogy „tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy biztosítsák a nők és lányok jogát az elérhető legmagasabb szintű egészségügyi színvonalhoz, beleértve a szexuális és reproduktív egészséget és a reproduktív jogokat.”

Azt mondta: „a Szentszék elutasítja különösen azt az értelmezést, amely úgy véli, hogy az abortusz vagy az abortuszhoz való hozzáférés, a nem alapján szelektív abortusz, a magzatok diagnosztizált állapotán alapuló abortusz, a béranyaság, és a sterilizálás, mint a ’reproduktív egészség’ dimenzói, részei az egyetemes egészségügyi biztosításnak.

Az Egyesült Államok csatlakozott a Vatikánhoz az abortuszpárti nyelvezettel kapcsolatos kritikában.

„Az Egyesült Államok hisz a meg nem születettek jogi védelmében, és elutasítja a nemzetközi emberi jogok minden értelmezését, amely azt követeli bármely részes államtól, hogy biztonságos, legális és hatékony hozzáférést biztosítson az abortuszhoz,” adta közre az Egyesült Államok ENSZ missziója egy nyilatkozatában. „Nem fogadunk el hivatkozásokat a ’szexuális és reproduktív egészségre’, a ’szexuális és reproduktív egészségre és reproduktív jogokra’, vagy más olyan nyelvezetre, amely azt sugallja, vagy kifejezetten kimondja, hogy a legális abortuszhoz való hozzáférés szükségszerűen szerepel az ’egészség-szolgáltatások’ vagy az ’egészségügyi szolgáltatások’ általánosabb fogalmaiban, különös tekintettel olyan kontextusra, mely a nőkre vonatkozik.”

A Trump-kormányzat agresszíven vágja vissza az abortuszpárti politikát az ENSZ-ben. Augusztusban Andrew Bremberg, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete bírálta a nemzetközi szervezetet az emberi jogok „perverzzé” tétele miatt, amely támogatja a meg nem született csecsemők megölését abortusz által.

Bremberg szintén bírálta az ENSZ-t azért, amiért „különösen hallgat” a Kínában elkövetett emberi jogi visszaélésekről szóló szörnyű jelentésekről, beleértve a kényszerabortuszt a terhesség mind a kilenc hónapjában, a csecsemőgyilkosságot, a kényszersterilizációt és az etnikai kisebbségek koncentrációs táborokban történő elhelyezését.

Trump 2017 óta több tízmillió amerikai adódollárt vont el az ENSZ Népesedési Alapjától (UNFPA). Az UNFPA támogatja az abortuszt szerte a világon, és Kínával évtizedek óta azon dolgozik, hogyan alkalmazzák az ottani elnyomó népesség-szabályozási politikákat.

Az abortusz-párti Obama kormányzás alatt az amerikai adófizetők pénzéből több mint 300 millió dollárt adtak az UNFPA részére.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. november 1.