Nemterhes – nagyon nem ajánljuk

A következő sorok részben érintik a film cselekményét is, kérlek ennek tudatában folytasd.

Újabb nehéztűzér állt csatasorba a megfogant gyermekek ellen viselt háborúban. Az HBO szeptember elejétől elérhető tinivígjátékában egy édesanya kíséri el saját magzatát élete utolsó útjára, egy abortuszklinikára. Az HBO a magzatgyilkos fiatal édesanya vígjátékként tálalt történetével a szemölcseltávolítás szintjére hozza le a abortuszt a fiatalok számára. És az Unpregnant (Nemterhes) a világ minden okoseszközén néhány kattintással elérhető. Szeptember 18-tól már magyarul is.

Visszasírhatjuk az ezredforduló környéki, kissé bugyuta amerikai csajozós road movie-kat, amikor még a hős szerelmes egyetemista azért kötötte el a szülei kocsiját és vette a hóna alá néhány haverját, hogy meghódítsa egy lány szívét. Ma a fiatal lány azért teszi ugyanezt, hogy megállíttassa a saját magzatának szívét.

A `Nemterhes` etikai erényeket nyomokban sem tartalmazó jellemmel felruházott fő karakterei közül a főszereplő fiatal édesanya bármire képes, hogy a szülei tudta nélkül eljusson a klinikára, ahol kezelik egy “véletlen balesetének következményeit”.

Miután a megfogant gyermek édesapja tudomást szerez a gyermekáldásról, rögtön megkéri a várandós lány kezét. A lány látszólag vonakodva veszi el a gyűrűt azzal, hogy gondolkodik néhány napot, ám eszében sincs hozzá menni, inkább rohan a zaciba, hogy a gyűrűért kapott pénzből fedezze a magzatelhajtás költségeit. Ilyen morális szakadékokat állít követendő példaként a fiatalok elé az HBO filmje. Záporoznak benne a hasonló progresszív üzenetek, hogy nemcsak a pénztárcád, de a bolygód is megérzi, ha nem vállalsz gyereket.

A film kulcsjeleneteiben rendre felbukkanó édesapa karaktere – nyilván nem véletlenül – végtelenül ostobára lett megírva, minden mozzanata azt sugallja, hogy a fiatalember éretlen az apaságra. Szeretné, ha a lány megtartaná a babát, mégis ellenszenves és minden lépésével azt erősíti, hogy alkalmatlan lenne egy csöppség felnevelésére, hisz még maga is gyerek.

A várandós édesanyát elkísérő barátnője tipikus szociopata. Jellemző rá, hogy csak az tud belőle némi emberi érzelmet kicsikarni, hogy a halálba kísérheti a barátnője magzatát.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2020. szeptember 23.