abortusz20k20v

20 kérdés – 20 válasz az abortuszról

Megjelent egy rövid könyvecske magyarul az abortuszról, Trent Horn: Abortusz – 20 kérdés – 20 válasz. Az összes felmerülő kérdést nagyon tömören, nagyon lényeglátóan tárgyalja.

Trent Horn a Catholic Answers amerikai hitvédelmi és evangelizációs szervezet apologétája és előadója. Szakterülete az életvédelem, továbbá az ateistákkal és az agnosztikusokkal folytatott párbeszéd.

A kötet már több mint fél éve megjelent, de a kiadó tájékoztatása szerint eddig egyetlen könyvesbolt sem vállalta a terjesztését.

Jelenleg csak a kiadótól lehet megvásárolni az alábbi email-címen: info@missionispossible.hu. Ára: 1680 Ft + postaköltség

Puskás Antal pálos szerzetes, tartományfőnök ajánlása a könyhöz

A füzet, amelyet kezében tart az olvasó, egyszerű gondolatmenetekkel, de kiváló logikával végigvezet 20 kérdésen és 20 válaszon az abortusszal kapcsolatban, melyekkel korunkban tisztában kell lennie minden katolikusnak. Történelmünk olyan korszakába érkeztünk ugyanis, amikor az abortusz problémája – következményeit tekintve – talán a legsúlyosabb probléma. Elsősorban a mérhetetlen sok kioltott emberi élet miatt, azután pedig az ebből következő bűntudat miatt, amely alattomosan rombol.

Az egymásra épülő kérdések és válaszok segítenek érveket találni egy olyan vitához, amely kibontakozhat a hétköznapok során, amikor egymásnak feszülnek élet-pártiak és ún. döntés pártiak. De akár orvosok, védőnők, pedagógusok vagy politikában tevékeny emberek is nagy haszonnal forgathatják e kis füzetet.

A szerző világossá teszi, hogy a sokféle kérdés mögött mindig ugyanaz az alapkérdés húzódik meg: hogy a magzat, akiről szó van az abortusz kapcsán, valójában embernek számít-e vagy nem. A szerzőnek természetesen ez a szilárd kiindulópontja, és még csak vallásosnak sem kell lenni, hogy ezt az igazságot belássuk. Elég a tudomány érveit következetesen végigvezetni. Hiszem, hogy ez a füzet hatékonyan hozzájárulhat az élet kultúrájának megerősítéséhez Magyarországon.


 Kedvcsinálönak íme a 20 kérdés, melyre a válaszokat a könyvben lehet elolvasni.

  1. Mi is az abortusz?
  2. Milyen az abortusz jogi helyzete Angliában és az Egyesült Államokban?
  3. Miért baj az, ha valaki döntéspárti? Senki sem kényszeríti az életpártiakat arra, hogy elvetessék gyermeküket. Miért ne lenne joguk másoknak eldönteni, hogy akarnak-e gyereket, és miért ne folyamodhatnának az abortuszhoz, ha úgy látják jónak?
  4. Lehet azt tudni, hogy mikor kezdődik az élet, vagy ez csak valamiféle vallásos hit, amelyre senki sem tudja a választ?
  5. Ha el is fogadjuk, hogy a magzat biológiai szempontból ember, honnan tudjuk azt, hogy „teljesen” ember, vagyis jogokkal rendelkező személy? A magzat végtére is sem gondolkodni, sem érezni, sem önállóan létezni nem képes. Tekinthetjük ennek ellenére személynek?
  6. Ha el is fogadjuk, hogy a magzat személy, vajon nincs joguk a nőknek ahhoz, hogy a saját testük felett rendelkezzenek?
  7. Ha el is fogadjuk, hogy a nők nem tehetnek meg bármit a testükkel, miért kell arra kényszeríteni őket, hogy akaratuk ellenére életben tartsák magzatukat? Ha egy szülőt nem kényszerítünk arra, hogy veséjének adományozásával mentse meg gyermeke életét, miért kényszerítjük a terhes nőket arra, hogy testüket odaadva tartsák életben magzatukat?
  8. Nemi erőszak esetén támogatod az abortuszt? Én nem minden esetben támogatom, ugyanakkor meggyőződésem, hogy ha a nőt megerőszakolják, akkor biztosítani kell számára az abortusz lehetőségét, hiszen a nemi aktus sem az ő döntése volt. A gyermek megszülése pedig csak fokozná a megerőszakolás okozta lelki megrázkódtatást.
  9. Ha az abortuszt betiltanák, akkor a nők kénytelenek lennének képzetlen, feketén dolgozó abortőrökkel elvettetni gyermeküket. Nem jobb mégis a törvényes abortusz, hiszen az legalább biztonságos?
  10. Ha az abortuszt betiltanák, milyen büntetés járna annak a nőnek, aki mégis azt választja?
  11. Akkor is elleneznéd az abortuszt, ha a nő élete forogna veszélyben, vagy ha a magzat úgyis meghalna?
  12. Vannak nők, akik életük nehéz időszakában egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy gyermekük szülessen. Mi van azzal a tizennégy éves terhes lánnyal, akit a szülei utcára tesznek? Vagy azzal az anyukával, aki a már meglevő gyermekeit sem tudja eltartani? Ezeknek a nőknek is biztosítani kell a választási lehetőséget, hogy megbirkózhassanak nehéz helyzetükkel.
  13. Ha az életpártiak ellenzik az abortuszt, akkor miért nem támogatják a fogamzásgátlók használatát, amivel a nem kívánt terhességek megelőzhetők lennének?
  14. Ki nem állhatom azokat a képmutató embereket, akik ellenzik az abortuszt. Hány gyereket fogadtak már örökbe? Vajon készek lesznek fizetni az összes ilyen gyerekért, akinek az elvettetése ellen most küzdenek? A legtöbbjük férfi, akinek nem is lenne szabad hozzászólnia a témához.
  15. Vajon a Biblia tanítása szerint az abortusz rossz dolog?
  16. Vajon a katolikus egyház tanítása szerint az abortusz rossz dolog?
  17. Az abortusz mindenképpen fontos kérdés, de nem az egyetlen. Nem kellene vajon az életvédőknek arra törekedniük, hogy az emberi életet fenyegető más bajoknak is véget vessenek, például a halálbüntetésnek, a háborúnak, a szegénységnek, a szexuális kizsákmányolás célú emberkereskedelemnek és a rasszizmusnak?
  18. A barátnőm terhes, és abortuszon gondolkodik. Mit csináljak?
  19. Ismerek valakit, akinek volt abortusza. Hogyan tudok segíteni abban, hogy megszabaduljon a fájdalmától és a bűntudatától?
  20. Mit tehetek az abortusz beszüntetéséért?

Ajánljuk továbbá Dr. Levatino rövid dokumentumflmjét. Dr. Anthony Levatino szülész-nőgyógyász, több mint 1200 abortuszt végzett életében. Elmondja tizenegy percben, hogy mi és hogyan történik a magzattal élete első kilenc hónapjában, ha az abortuszt választják:

A magzat mindent érez és a magzatnak minden fáj

Létrehozva 2020. szeptember 10.