Abortuszforródrót világjárvány idején

Rengeteg vicc van a kijárási korlátozás és az enyhén javuló demográfiai mutatók közti összefüggésekről, de sokadmagammal csendben reménykedem, hogy ezeknek talán lesz valós alapjuk is. Ennek ellenére vannak köztünk olyanok is, akik ebben a helyzetben nem a kis reménysugarat vélik felfedezni, hanem az emberi méltóságuk és nemi jogaik megsértésé­re irányuló összeesküvést. A járvány okozta mozgáskorlátozás és az orvosi ellátásban is megmutatkozó intézkedések ugyanis nehézségeket gördítenek olyanok elé is, akik terhességmegszakításon gondolkoznak.

Bár Magyarország Európában nem listavezető, de sajnos azon nemzetek között található, amelyeknél a legmagasabb a terhességmegszakítások aránya, mint például Bulgária és Románia. A visegrádi országok között toronymagasan vezetünk az ezer szülésre jutó mintegy 330 abortusszal, ami például a lengyelországi számoknak több mint százszorosa. Az örömhír viszont az, hogy a hetvenes évektől nálunk is fokozatosan csökken az abortuszok száma, pedig 1959-től 15 éven keresztül ezek messze meghaladták a születéseket. Bármennyire is furcsa, sőt visszataszító, ezek a pozitív tendenciák nem mindenkinek tetszenek.

Nagy, de nem elég nagy vihart kavart néhány hónapja azon nyugati ökomarxisták felhívása, miszerint a nők vállaljanak kevesebb gyermeket, de legjobb, ha egyáltalán nem is szülnek, mert minden új születendő emberi élet negatív hatással van a globális klímavédelmi célokra. Ez az elképesztően nihilista kijelentés sajnos egy tágabb genderjogi akadémiai kontextusból táplálkozik, amely nemcsak a leendő, hanem a már megfogant emberi életet is kereszttüzébe veszi a nemek közti egyenlőség vitájának leple alatt. Hideglelős emlékként jelenik meg újra előttem az a nap, amikor 2018-ban a baloldali Leo Varadkar vezette Írország legalizálta az abortuszt, és ahogy ezt az utcákat elözönlő radikális feministák örömtánccal és diadalittas kántálással ünnepelték. Mintha épp kihúzták volna a kollektív lottószelvényüket. Az ünneplésből nem maradhatott ki Sorosék Nyílt Társadalom Alapítványa sem, amely illegálisan hatalmas összeget adományozott az abortusztilalom ellen kampányoló Amnesty Internationalnek, amivel mellesleg megsértették az ír választási törvényeket is.

Az ő nevük bukkan fel újra a mögött a magyar „civil” szervezet mögött, amely nálunk is az abortusztörvény szigorítása ellen kampányol, és a járványidőszakban is odaadóan segíti azokat, akik terhességük megszakítását fontolgatják. A magukat „patriarchátusellenzőknek” nevezők erre a célra ingyenes telefonvonalat is létrehoztak azzal a céllal, hogy felvegyék a harcot olyanok ellen, akik esetleg minősítették az eljárást igénylők döntési szándékát vagy netán bűntudatot próbáltak kelteni bennük. Az oldal alján persze megköszönik a Nyílt Társadalom Alapítványtól kapott támogatást. Fő az udvariasság, nemde?

A teljes cikk elolvasható itt.

A magyarországi abortuszhelyzetre vonatkozó legfrissebb ismertetőt (2017) elolvashatod a KSH honlapján.

Létrehozva 2020. május 27.