3 mód, ahogy a pornó elérheti a gyereked az iskola kapcsán

 

Ahogy próbálunk újra belerázódni az iskolai rutinba, máris az stresszel minket: vajon tudja-e majd fizetni az iskola (meg mi is) a rezsiszámlákat és lesz-e végig személyes oktatás? Eközben könnyen elsikkad, hogy tudatosítsuk: a tanévkezdéssel bizony a pornó is könnyebben eléri a gyerekeinket az iskolába járás során. Már alsóban is.

A szomorú valóság

Ne legyenek illúzióink: ha a gyerekünk hozzáfér az internethez, akkor esélye van rá, hogy pornóval találkozik. Persze lehet, hogy nagyon tudatos szülők vagyunk, és nem veszünk neki okostelefont 10, vagy akár 12, netán 14 éves koráig, és aztán meg ellátjuk szűrőprogrammal. De az osztálytársainak nem biztos, hogy ilyen meggondolt szülei vannak.

Ráadásul furcsa kettősséget tapasztalunk munkatársaimmal a sok Ciklus-show és fiúfoglalkozás kapcsán. Nemegy szülő tiltakozik, amikor más szülőtársak ötödikben javasolják, hogy szervezzenek felvilágosító foglalkozást a gyerekeknek. Mert a gyerekük még olyan ártatlan, nem kell ilyenekkel megterhelni, elvenni az ártatlanságát!

Aztán ha nagy nehezen mégis beadják a derekukat, hogy az ő gyerekük is részt vegyen a programon – pontosan ezek a gyerekek szoktak a „legfelvilágosultabbak” lenni. Akik már sok mindent láttak az interneten, amit nem kellett volna. És el is kezdik aztán terjeszteni ezt a tudást a többiek között.

Az online oktatás sajnos sokat rontott a helyzeten. Ahogy normalizálódott a helyzet a pandémia lecsendesedésével, sokkal többen kerestek meg minket kétségbeesetten, hogy az ötödikes / negyedikes /harmadikos gyerekük osztályában kiderült, hogy a gyerekek pornót küldözgettek egymásnak.

Éppen ezért, akármilyen nehéz most úgy általában az élet és kiszámíthatatlan a jövő, mégis fontos a pornó-témával kapcsolatban is tudatosnak lennünk. Sokkal korábban, mint gondolni szeretnénk: a gyerekek átlagosan 11 évesen találkoznak a pornóval. Egy kiberbiztonsággal foglalkozó, nemzetközi terepen dolgozó cég felmérése szerint pedig a pornóoldalakat látogató 18 éven aluli fiatalok több mint egyötöde 10 évesnél fiatalabb…1

Amit magával hozhat az iskola…

A másik gyerek mobiltelefonja

Amikor a gyerekünk iskolába jár, rengeteg időt tölt más gyerekek társaságában – sokkal többet, mint nyáron. A nyári vakáció alatt egy-két tábortól eltekintve jóval többet van szem előtt, mint amikor egész héten reggeltől késő délutánig-estig másokkal van együtt.

A másik gyereknek meg nagyon gyakran van mobiltelefonja, és könnyen lehet, hogy megtalálta már rajta a pornót. És az iskolai udvar eldugott sarkában mutogatja is a társainak. Akár azért, hogy menőnek tűnjön – de egyszerűen lehet, hogy csak azért, mert a saját belső feszültségeitől próbálna ilyen módon megszabadulni. Gondolj csak arra, ha valami sokkoló élmény ér, hány embernek elmondod, hogy enyhítsd a feszültségedet!

Edzésen még gyakrabban előfordul, hogy más mobiltelefonján látnak pornót. Hiszen az öltözőben nem nagyon van felügyelet, és sokszor nagyobb gyerekekkel kénytelenek osztozni a helyiségen, akik meg nemegyszer már nagyon lazák a témában.

Egy brit reprezentatív felmérés szerinte a gyerekek 22%-ának valaki más mutatott pornót a megkérdezése nélkül, anélkül, hogy számított volna rá. Éppen ezért fontos, hogy készítsd fel a gyerekedet arra, hogy 1. ilyen megtörténhet 2. mit tehet ilyenkor. Ehhez először is tudnia kell, mi az, hogy pornó – ezt viszont korához illő módon is el tudod magyarázni neki.

Beszéld át vele, mit tehet, ha mondjuk egy osztálytársa mutatni akar valamit a telefonján. Kérdezzen vissza: „Mit akarsz mutatni?” Ez lehetőséget ad neki, hogy elforduljon, vagy kilépjen a helyzetből, ha a másik azt mondja, hogy meztelen nőket/szexet/pornót/vagy sejtelmesen vigyorog. És gyakorold be vele, hogy nyugodtan mondhatja azt, hogy „Köszi, de nem érdekel.”

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2022. október 2.