Ez a svéd lány fiú akart lenni, de a pubertás blokkolóktól állandó fájdalmai vannak

STOCKHOLM, (LifeSiteNews) – Egy fiatal tinédzser csontjai annyira meggyengültek a pubertás blokkolók hatására, hogy már járni is nehezen tud.  

Egy svéd televíziós csatorna, az Uppdrag Granskning nemrég készített egy oknyomozó dokumentumfilmet, amely a transzgender terápiával, gyerekeken elkövetett visszaéléseket tárta fel. A film egy Leo nevet felvett kislány szenvedéseit mutatja be, aki súlyosan megsínylette a transzgender nemváltoztatást.

A lány édesanyja, Natalie így emlékezett vissza: „Leo még kicsi volt, amikor fiú akart lenni. Úgy gondoltam, ha ez az ő kívánsága, akkor bele kell egyeznem. Mindenki azt mondta, hogy Leo bátor volt, hogy előbújt [transzgenderként], és büszkének kell lennem rá.”

Ennek megfelelően Natalie elvitte a lányát a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórházba a beavatkozásra. A Daily Mail szerint Leo tizenegy éves korában kezdte el a kísérletet a nemváltoztatásra. 

A kezelés részeként pubertás blokkoló gyógyszereket kapott, hogy megállítsák a normális folyamatot nővé válásához. Sajnos ezeknek a gyógyszereknek súlyos és váratlan mellékhatásai voltak. A kezelés után Leónál csontváz károsodást és növekedési elmaradást tapasztaltak. Gerinctörései voltak és csontritkulás, ami egy olyan állapot, amelyben a csontok meggyengülnek és hajlamosabbak a törésre. 

Leo két csigolyájának megváltozott az alakja, a csontjai porózussá váltak. Leo csontsűrűség vizsgálatait és röntgenfelvételeit megmutatták Ola Nilssonnak, Svédország vezető gyermekhormon-specialistájának. 

„Úgy tűnik, hogy ennek a betegnek gerinctörése van, és ez súlyos” – jelentette ki Nilsson. „Van ok az aggodalomra. Ha valaki hosszú ideig szed pubertásblokkolókat, fennáll a csontkárosodás veszélye.”

Leo tizenegytől tizenöt éves koráig szedett blokkolókat, és az orvosai ez idő alatt nem ellenőrizték a csontjait. A fizikai szempont azonban csak része annak, amit Leo elszenvedett a kezelés miatt. 

Édesanyja arról számolt be, hogy Leo kezdetben örült a döntésnek, hogy fiú lesz. Ez azonban nem sokkal a kezelés megkezdése után megváltozott. 

„A mentális állapota egyre rosszabb lett” – mondta Natalie. „Többször is öngyilkosságot kísérelt meg. Nem értettük, hogy miért. Úgy volt, hogy a kezelés hatására jobban lesz. Csak reménykedtünk benne, hogy így lesz.”

Ezután Leo krónikus fájdalmakkal kezdett küzdeni. 

„A fiamnak nem így kellene lennie az ő korában” – mondta Natalie. „Nem szabadna ezzel együtt élnie.”

Leo abbahagyta a pubertás blokkolók szedését, a szervezete valamelyest helyreállt, bár még mindig szenved a visszafordíthatatlan csontkárosodástól. 

Natalie fontolgatja, hogy beperli a svéd egészségügyi hatóságokat, mivel azt mondja, hogy „haragot érzek azok iránt, akikben megbíztam.” 

A svéd csatorna vizsgálatot indított a Karolinska Egyetemi Kórház ellen. Kiderítették, hogy Leo egyike annak a legalább 13 transzngenderként azonosított gyermeknek, akik a kórházi kezelés miatt sérültek meg. Úgy vélik, a sérült gyerekek tényleges száma magasabb lehet abból a 440 gyerekből, akik 2015 óta pubertás blokkolót kaptak Svédországban. 

Azt állították továbbá, hogy a kórház elsiette a a beavatkozásokat a gyerekeknél. A kórház például már tizennégy éves lányokon is végzett kettős masztektómiát [mellek eltávolítása]. 

A vizsgálat után a Karolinska Egyetemi Kórház feljelentést tett az országos egészségügyi hatóságoknál. Elhatározták továbbá, hogy nem adnak többé pubertás gátlót kiskorúaknak, kivéve kutatási célokra, illetve ha etikai szakértők ezt engedélyezik.

Következésképpen az ország nemzeti egészségügyi hatósága elismerte a pubertás blokkolók gyermekekre gyakorolt hatásának veszélyeit, és korlátozta a blokkolók kiadását a tizennyolc év alattiakra. 

Az Egyesült Királyságban Sajid Javid egészségügyi államtitkár ebben a hónapban vizsgálatot indított a pubertás blokkolók alkalmazásának 

felülvizsgálatára. Feltárta, hogy az orvosok néha azért adják ki a gyógyszereket, mert félnek attól, hogy „transzfóbnak” bélyegzik őket.

Az Egyesült Királyságban a pubertásblokkolók korlátozásáról szóló döntést nagyban befolyásolta a 24 éves Keira Bell nagy visszhangot kiváltó esete. Bellnek tinédzserként mindössze háromórás orvosi konzultáció után adtak pubertásblokkolókat. 

Később megbánta ezt a döntést, és megpróbált visszatérni a nőként való korábbi életéhez. Aggódik azonban amiatt, hogy a pubertás blokkolók hatással voltak a termékenységére. Ennek megfelelően elhatározta, hogy azon fog dolgozni, hogy betiltsák a pubertásblokkolók beadását tizenhat éven aluliaknak. 

„Egy globális beszélgetés kezdődött ezekről a gyógyszerekről” – mondta Bell. „Orvosi fantáziálás, hogy egy tízéves gyermek beleegyezik ezekbe, vagy a jövőbeli saját termékenységének elvesztésébe.”

Sajnos sem Leo, sem Keira Bell története nem egyedi; világszerte sok gyermek esik át visszafordíthatatlan transzgender gyógyszeres kezelésen és csonkításokon. A törvényhozók azonban egyre inkább kiállnak e gyermekek védelmében. 

Egy floridai törvényhozó nemrégiben támogatott egy törvényjavaslatot, amely a kiskorúak transzgender műtétjeit és a kábítószereket „gyermekbántalmazás bűntettévé” tenné. Doug Ducey arizonai kormányzó szintén a múlt hónapban írt alá egy törvényjavaslatot, amely tiltja a kiskorúak transzgender műtétjeit. 

A cikk forrása angol nyelven

A film angol felirattal megtekinthető itt.

Létrehozva 2022. május 13.