10 dolog, amiben a párkapcsolat más, mint amire számítottam

alt

Évekig voltam egyedülálló, így bőven volt időm elképzelni, milyen lesz kapcsolatban lenni. Mikből indultam ki? A szívem vágyaiból, a barátaim és a családom történeteiből, meg persze a romantikus filmekből. Nos, több ponton nem jöttek be a számításaim. Íme 10 dolog, amit eddig tanultam a párkapcsolatokról.

  1. Tényleg lehetsz az, aki vagy

Sokáig úgy hittem, ha lesz mellettem egy férfi, folyamatosan meg akarok majd felelni neki, legyen szó a külsőmről vagy a viselkedésemről. Értsd: mindig szépnek kell lennem, csinosan öltöznöm, frissnek és jókedvűnek lenni stb. Belegondolva nevetséges, mégis több nőtől hallottam már ezt, nemcsak egyedülállóktól, hanem kapcsolatban lévőktől is. Óriási megkönnyebbülés, hogy nem így van! Aki szeret, az mindenhogyan szeret – akkor is, ha nyúzott vagy, vagy épp rosszkedvű. Az igazi szeretet feltétel nélküli.

  1. Megtanulsz egyre jobban szeretni

Ha már a szeretetnél tartunk: nemcsak kapni tanulod meg a feltétel nélküli szeretetet, hanem adni is – és ez, jó esetben, csak egyre jobban mélyül. Ha a társam épp nincs jó passzban vagy akár összevitatkozunk valamin, ugyanannyira szeretem, mint amikor a legjobb formájában van. Ez nem jelenti azt, hogy ne haragudhatnánk egymásra, de alatta mindig ott van a szeretet, és ha megtanulunk jól kommunikálni, akkor mindent – tényleg mindent – meg lehet beszélni.

  1. „Beiratkozol” egy konfliktuskezelési gyorstalpalóra

Kimondottan konfliktuskerülő embernek tartottam magam, de rá kellett jönnöm, hogy a párkapcsolatban ez nem járható út. Ha nem vállaljuk fel az igényeinket, ha nem mondjuk ki, hogy mivel nem értünk egyet, akkor a másik fél miből jönne rá? Nem, nem kell gondolatolvasónak lennie a társunknak, akármit is állítsanak a romantikus filmek. Szóval mi is tanulunk kommunikálni, ha felmerül egy konfliktus: tisztán, egyenesen, szeretettel.

  1. Új perspektívából látod az Istennel való kapcsolatod

Őszintén szólva bennem volt egy kis félelem, hogyha párkapcsolatban leszek, háttérbe szorul az Istennel való kapcsolatom. Örülök, hogy tévedtem! Nem került zárójelbe, hogy mennyire szeretem az Urat, inkább új perspektívát kaptam. Például, ha arra gondolok, hogy mennyire szeretem a férfit, aki a társam, csodálattal tölt el, hogy Isten még ennél is jobban szeret minket. A másik új perspektívát az imaéletben kaptam: nagyon jó együtt Isten elé menni, ahogy az is, hogy kezdhetem azzal az imáimat, hogy megáldom a társam, és csak utána fordulok az Atyához a saját kéréseimmel. Van, akinek nem hívő a társa, szerintem ilyenkor is nagyon fontos, hogy imádkozzunk érte.

  1. A testi vágyakkal is számolni kell

Ez az, amire egyedülállóként, azt hiszem, nem tudsz felkészülni, csak akkor érzed és tapasztalod, ha már kapcsolatban élsz. Persze ha körülnézünk a világban, rengeteg minden szól a szexről és a testi vágyakról – nem egyszer zavaró mértékben és minőségben. De keresztényként azt feltételezhetjük, hogyha elköteleződtünk a házasság előtti tisztaság mellett, akkor onnantól egyszerű lesz ez a része. Hát, nem annyira. Természetes és jó dolog a vonzalom, de nagyfokú tudatosság kell ahhoz, hogy a jól ismert „kémiát” helyesen tartsuk mederben.

A teljes cikk elolvasható itt.

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.