5+1 dolog, amit megtapasztaltunk friss házasként

 

Habár csak néhány hónapja kötöttük össze az életünket, Lillával máris számtalan izgalmas kalandon vagyunk túl. Összeírtunk 5+1 dolgot, amelyet közösen megtapasztaltunk, avagy íme egy házasság első tanulságai!

1. Megtapasztaltuk, hogy mit jelent a minőségi idő

Az esküvőnk előtt mindketten úgy gondoltuk, hogy az összeköltözésnek köszönhetően sokkal több minőségi időt tudunk majd együtt tölteni – amire mi magunk is a házasság egyik legfontosabb pilléreként tekintünk. Azonban magunk is meglepődve tapasztaltuk meg, hogy a kettesben eltöltött közös idő mennyire nem jelent egyet a minőségi időtöltéssel. Az együttjárás és a jegyesség időszakában a közös programjaink a valódi, egymásra szánt időről szóltak, azonban a házasságunkban ez teljesen megváltozott, mivel természetes lett a másik jelenléte. Éppen ezért van – ha önkritikusak vagyunk lenne – szükség a tudatos randikra, a megszokott hétköznapi ritmustól eltérő programokra. Nem véletlen, hogy tapasztalt családterapeuták heti egy randevút és havonta egy, kettesben eltöltött hétvégét ajánlanak a házasoknak.

Egymás mellett lenni vagy egymással lenni – ennek a kettőnek a különbségére megtanít a házasság.

2. Megtapasztaltuk az énidő fontosságát

El kellett telnie néhány hétnek – talán hónapoknak is – amíg ráeszméltünk arra, hogy mennyire hiányzik mindkettőnknek a személyes énidő. Én a munkám miatt gyakran hétköznap este és hétvégén is dolgozom, ezért naivan azt hittem, hogy Lilla számára ez egy olyan idősávot jelent, amikor odafigyelhet magára és kikapcsolódhat. Azonban mint kiderült, az ingeim kivasalása, a vacsora főzése és a háztartás vezetése közel sem egyezik meg az énidő fogalmával… Rá kellett jönnünk, hogy az énidő tudatos kialakítása nemhogy önzőség, hanem egyenesen a jó házasság egyik fontos eleme lehet: azzal, hogy ügyelünk a saját lelki egyensúlyunkra egymást is jobban tudjuk szeretni. Hasonlóan a minőségi időhöz, itt is döntésre van szükségünk: tudatosan el kell határoznunk, hogy időt szakítunk magunkra. 

3. Megtapasztaltuk az apró gesztusok értékét

Nem mindig könnyű úgy kifejezni a házastársunk iránt érzett szeretetünket, hogy az “betaláljon”. Az én szeretetnyelvem például a dicséret, míg Lillának a minőségi idő nagyon fontos. Az egyik legizgalmasabbb – és legszebb – folyamat az az összecsiszolódás, ahogyan egyre jobban megértjük, hogy a másik mire vágyik! Nekem például rá kellett eszmélnem arra, hogy többet számít Lillának, ha hajnalban felkelek vele és kikísérem a villamosmegállóba, mintha egy adott napon tizedszerre is elmondanám, hogy milyen szép. Apró gesztus ez a részemről – bár a reggeli kómás fejemet elnézve nem ez látszik – de mégis kifejezi a szeretetem. Ugyanez igaz fordítva is: fantasztikus, hogy milyen sok – nem is apró – gondoskodást és törődést kapok, a szendvicsektől kezdve sok más meglepetésig. Ezek a kedvességek egy rossz napot is szebbé varázsolnak! 

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2021. június 5.