“Sajnos a legkézenfekvőbb fájdalomcsillapítás a pornó és a szex”

Van remény az emberkereskedelem áldozatainak? Van kiút a pornófüggőségből? Többek között ezekről is beszélgetett Tapolyai Emőke klinikai pasztorálpszichológus, szexológus és Stumpf Kata szerkesztő-riporter a „Rabságból szabadságba” webinárium harmadik epizódjában. A legérdekesebb gondolatokat szemléztük!

A beszélgetés rögtön egy megdöbbentő statisztikai adattal kezdődött, amelyből kiderült, hogy amíg a Facebook 3, a Youtube pedig 4 év alatt ért el 50 milliós felhasználótábort, addig a Pornhub 19 nap alatt. Tapolyai Emőke klinikai pasztorálpszichológus, szexológus szerint annak köszönhető a pornóoldal ekkora népszerűsége, hogy nagy igény volt rá. Azonban azt érdemes megnézni elsősorban, hogy miért volt ez így.

„A szex az egy hihetetlen erős fájdalomcsillapító. A pornó pedig egy olyan válasz a belső érzelmi hiányokra, fájdalmakra, amely azonnal kéznél van. A legnagyobb erőssége ennek, hogy névtelen, teljesen anonim. Bárki, bárhol rákattinthat és nem kell, hogy bárki tudjon róla. Továbbá a legtöbb ilyen oldal teljesen ingyenesen, könnyen elérhető. Ezért engem abszolút nem lep meg, hogy ilyen hamar érte el az említett szintet” – árulta el Tapolyai Emőke.

A pasztorálpszichológus kiemelte, hogy az igény, amiért sokaknak szüksége van a pornóra, az nem a szexualitás. Ez csupán elhiteti velünk, hogy az igényünk betöltetett. A legmélyebb igényeink azok az emberi alapvágyak, amelyekkel mindannyian születünk. Ebben benne van a biztonság iránti vágy, hogy szeretve legyünk és mi is szerethessünk, hogy értékesek legyünk. Azonban ezek valamikor sérülnek bennünk, ennek a fájdalmát pedig megpróbáljuk csillapítani.

„A legkézenfekvőbb fájdalomcsillapítás, mert én csak így hívom, az a pornó és a szex. Például a szexfüggő nők nagyon sokszor azt mondják nekem, hogy „amíg én együtt vagyok vele, addig szeretve érzem magam, persze tudom, hogy nem így van, de addig a néhány percig mégis ezt érzem”. Ebből is jól látszik, hogy van egy alapfájdalom, amelyre ez a csillapító. Mit mondanak a férfiak? „Végre valakinek érzem magam, hogy teljesíteni tudok és erősnek érzem magam.” (…)

A legnagyobb, az egyik legdominánsabb érzés, ami hozzákötődik a pornóhoz és az önkielégítéshez – mert ez a kettő együtt jár –, az a harag.

Az a tehetetlenségi düh, hogy nem tudom a saját fájdalmamat, a saját életemet megélni.”

De miért nem elfogadható az sem, ha valaki a pornóra úgy tekint, hogy onnan tanulja majd meg a szexualitást? Tapolyai Emőke erre is frappáns választ adott.

„Tegyük fel, hogy valaki azt mondja, hogy megtanulja a szexualitást kapcsolat nélkül. Ezt egyedül próbálja meg, szólóban. Tehát tulajdonképpen marad a fantáziavilágában és egyedül. A szex pedig pontosan arról szól, hogy valóság és ketten. Lélek a lélekkel, test a testtel, így kimarad a szociális kapcsolódás és az érzelmi testi együttlét is. Ez egy olyan fikció, amely függőséget okoz. (…)

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2021. június 3.