“A keresztény férfi is ugyanúgy kűzd az élet gondjaival”

Míg a nőiség kérdéseit számtalan oldalon rendszeresen boncolgatják, addig kevesebb szó esik arról, hogy mi teszi a férfit férfivá? Az Új nemzedék legújabb adásában a 777 főszerkesztője, Martí Zoltán, és Krúdy Tamás, a Váci egyházmegye kommunikációs igazgatója beszélgetett arról, hogy mitől lesz valaki férfi, illetve mi változik azáltal hogy , ha valaki keresztény férfi?

Krúdy Tamás szerkesztő, újságíró, hatgyermekes édesapa, vezető szerkesztője, illetve főszerkesztője volt országos női, illetve férfi magazinoknak; dolgozott televízióban, és jelenleg a Váci Egyházmegye kommunikációs igazgatója. 2007-ben ő nyerte el elsőként a Családbarát Médiáért-díjat. Újságírói munkájának a mai napig központi témája a házasság, a család, és az ahhoz kapcsolódó kérdések.  Az Új nemzedék adásában beszélgetőpartnere a 777 főszerkesztője, Martí Zoltán volt. 

Mitől lesz valaki keresztény férfi?

„Attól, hogy erős az identitásában. Pontosan tudja, hogy az egész élete, az identitása, a lénye, az már a fogantatása előtt el volt tervezve az Istennek. Ott hordozza az Isten a tenyerén. És neki nem bizonyítania kell, sem a férfiasságát, sem az erejét, sem a nagyszerűségét, sem a világ szemében nem kell bizonyítania, hogy ő mennyire értékes, mennyire jó, vagy mit tud elérni, hanem a saját identitásában van egy olyan alapvető erős bizalom, olyan hit, amelyik az Istenből fakad.” – vallja Krúdy Tamás. 

„Többet vár el a világ a keresztény férfitól.” – hívta fel a figyelmet Martí Zoltán. 

„Azt gondolja a világ, hogy aki keresztény férfi, az nem követ el bűnt, annak nem lesz a házasságában probléma, úgy él, hogy az egy igazi példakép legyen, egyszerre erős és egyszerre gyengéd, már-már tökéletesnek kell lennie.” – mondta Martí Zoltán, aki azt is kiemelte, hogy a keresztény férfi ugyanúgy küzd az élet gondjaival, mint bárki más. 

„A keresztény férfi azért is keresztény, mert Krisztus-követő akar lenni, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig sikerül is neki.”- tette hozzá.

Társadalmi elvárások

Keresztényként számtalan elvárással találjuk szembe magunkat, melyek nem csak a világi közeg felől érkeznek. Számtalan elvárást támasztanak felénk a keresztény közösségek is, a fiatal házasságtól kezdve a gyermekek számán át. Martí Zoltán ezzel kapcsolatban megjegyezte:

„Ha nem elvárásként tekint valaki a keresztény identitására, hanem mint lehetőség és ajándék, akkor szerintem sokkal jobban jár az életben.” 

Krúdy Tamás szerint a vallás irányba állít minket. A közvélekedéssel ellentétben nem terhet jelent, hanem felszabadít.

„Azok a kijelölt cölöpök,amiket a vallásunk segít nekünk megtalálni, azok az én identitásomnak a felfedezéséhez segítenek hozzá, hogy megtudjam, hogy ki vagyok én, akit az Isten eltervezett? És inkább szabadságot kap ezzel az ember.” 

A teljes cikk és az adás felvétele megtalálható itt.

Létrehozva 2021. február 6.