61 mondat, ami segít kapcsolódni a kamasz gyerekedhez

Néha olyan nehéz szót érteni a kamasz gyerekünkkel. Morog, forgatja a szemét vagy éppen sötéten néz és hallgatásba burkolódzik, amikor beszélgetni próbálunk vele. Szülőként rosszul is esik ez a reakció, miközben tanácstalanok is vagyunk: mit és hogyan mondjunk, hogy ne elutasítással reagáljon?

Közléssorompók

Legtöbbször ott van a szívünkben a jószándék, a szeretet, a törődés, de valahogy mégis félresiklik a dolog. És bármilyen meglepő: sokszor ez csak azon múlik, hogy nem úgy szólalunk meg, nem olyan mondatokat használunk, amik a kapcsolódást segítenék. Minden igyekezetünk ellenére, maga a megfogalmazás módja közénk állhat.

A tapasztalatok szerint szülőként gyakran használunk olyan mondatokat, olyan megfogalmazásokat, amelyek éppenhogy távolságot teremtenek a kamaszunk és köztünk. Jószándékunk ellenére inkább ellenállásra késztetik (ami amúgy is életkorilag jellemző reakciója), csökkentik az önbecsülését, és szégyent vagy zavart ébresztenek benne.

Az ilyen megnyilvánulások, az úgynevezett „közléssorompók” akadályozhatják a valódi kapcsolódást, egy esetleges problémás helyzet megoldását. Ez történik, amikor kész megoldást akarunk adni a kamaszunknak, nem vonjuk be a döntés, a megoldás folyamatába. Vagy amikor kritizáljuk, bíráljuk – a megértés szándéka nélkül. Esetleg lekicsinyelljük, nem vesszük komolyan a problémáját vagy az érzéseit.

Mi a legnagyobb gond ilyenkor? Legtöbbször az, hogy szülői tekintélyünk tévedhetetlenségével és „felülről” közelítünk a helyzethez. Meg akarjuk magyarázni, mit gondol, mit érez és megmondani, hogy mit és hogyan kéne tennie. Kevéssé vagyunk nyitottak arra, hogy meghalljuk, megértsük, ami benne van. És mindez megnyilvánul a mondataink megfogalmazásában is.

Amikor nem érteni, hanem irányítani vagy legyőzni akarjuk a másikat, minősítjük vagy megítéljük… olyankor nem azt fogja érezni, hogy értjük és halljuk, amit mondd nekünk. Nem csoda, ha elutasító lesz és inkább hozzánk se szól. Sokszor már az első vagy második mondata után megakasztjuk a mondanivalóját egy-egy ilyen közléssorompóval.

Kapcsolódó mondatok

Ahelyett, hogy meg akarnánk mondani a kamaszunknak a tutit, kioktatnánk és minősítenénk, vagy éppen helytelenítenénk az érzéseit, gondolatait – próbáljuk ki, mi is történik akkor, ha  közléssorompók helyett kapcsolódó mondatokat használunk! Utána pedig nyitott szívvel  maradjunk csendben, és ezzel adjunk esélyt a válasznak.

Hogy milyenek ezek a kapcsolódást segítő mondatok? Olyanok, amikből eljut hozzá, hogy figyelünk rá, meghallgatjuk, megértjük. Egy szép hosszú sorozatot összegyűjtöttünk belőlük mintának. Használd egészséggel!

  1. Elgondolkodtat a véleményed.
  2. Örülök, hogy ezt megosztottad velem.
  3. Nagyon tetszik ez az ötlet.
  4. Hú de jó kérdés.
  5. Hallgatlak.
  6. Köszönöm, hogy elmondtad, hogy rosszul esett, amikor én…
  7. Értem, amit mondasz.
  8. Úgy örülök neked.
  9. Hogy érzed most magad?
  10. Ez rosszul eshetett.
  11. Szeretem a mosolyodat.
  12. Számítasz nekem.
  13. Ezt én rontottam el – sajnálom.
  14. Teljesen logikus nekem, amit mondasz..
  15. Ez nagyon nehéz lehetett neked.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2021. február 7.