Megjelent az első magyar LMBTQ mesekönyv - nagyon nem ajánljuk

alt

FRISSÍTVE! 

A királyságában egy boszorkány elrabolja a gyönyörű királylányt. A bátor herceg és okostojás barátja rögtön nekivágnak, hogy kiszabadítsák és egyikük feleségül vegye. Kalandos útjuk során azonban rájönnek, hogy valójában mindketten a fiúkat szeretik és egymásba szerelmesek. A "homi end" azonban így még nem teljes, a mese végére kiderül, hogy a királylány sem rájuk vágyik, mert leszbikus és talán örök boldogságra lel a boszorkány oldalán.

17 kortárs magyar szerzőnek, köztük ismert meseíróknak és a Labrisz Leszbikus Egyesületnek köszönhetően, szeptember 18. óta elérhető az ehhez hasonló gendersemleges mesék első magyar könyves gyűjteménye. Az Ünnepi Könyvhétre időzítve ugyanis megérkezett az első, kizárólag magyar szerzők tollából született LMBTQ-mesekönyv. A 'Meseország mindenkié' klasszikus mesék meleg átirataival, és a legkisebbeknek szánt vadonatúj leszbikus, homoszexuális és transznemű történetekkel próbálja már az óvodáskorban népszerűsíteni az azonos nem iránti vonzalmat.

A Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában megjelent kötet fülszövege szerint a könyvben "ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők, többek között meleg, leszbikus, transznemű, roma, örökbe fogadott, hallássérült és idős hősökkel találkozhatunk."

A kötetben szereplő meleg hamupipőke, de a társadalmi elvárásokkal szembeszálló feminista királylány, vagy a sárkányölő pincérlány is "olyan hősök, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából marginalizált helyzetben vannak".

A durva melegpropaganda tehát "hígítva lett" elnyomott romákról, nehéz sorsú fogyatékkal élőkről, vagy épp örökbe fogadott gyermekekről szóló történetekkel. Csakhogy itt az egyéb nehéz sorsú mesehős csupán kapcsolt tartalom és a fő üzenetet hivatott erősíteni: Te is hős vagy, ha vállalod, hogy kisfiúként a hercegbe leszel szerelmes.

És ezeknek a gendersemleges meséknek általában közös jellemzője, hogy a bennük megjelenő gonosz szereplők - kimondva, kimondatlanul - heteroszexuálisok, akik a tradíciók rabjaiként képtelenek fejlődni a korral. Nem látják be, hogy az általuk értéknek hitt ósdi hagyományok valójában olyan akadályok, amelyek eltorlaszolják az önmegvalósítás és kiteljesedés szabados útját.

A teljes cikk elolvasható itt.

Ha velünk együtt tiltakozol az ilyen könyvek megjelenése ellen, akkor itt írhatod alá a peticiót.

Kiállunk a megfenyegetett Schittl Eszter mellett!

Share

Együttműködő partnerünk

Időjárás

Hőtérkép

alt

Támogatjuk a törvényes rítusváltozatokat.