Bízd rá magad

 

Elindult a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom családsegítő honlapja

Szeptember 12-én bemutatták a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom Család Munkacsoportja által létrehozott Bízd rá magad honlapot, amely mögött az élet bármely szakaszában és területén segítő katolikus szakmai hálózat is szerveződött.

A Bízd Rá Magad! kezdeményezéshez csatlakozott szakemberek szombati találkozóján Erdő Péter bíboros, prímás azt kérte, hogy legyen ez az oldal és a mögötte szerveződő közösség egy katalizátor ahhoz, hogy a katolikus hívő emberek valóban élő, egymást segítő, összetartó közösséget alkossanak.

www.bizdramagad.hu oldal azokat a szervezeteket és szakembereket gyűjti össze, amelyek és akik a családok mindennapi életével kapcsolatban felmerülő kihívások, nehézségek megoldásához tudnak valós, gyakorlati segítséget nyújtani a várandósságtól a gyermek- és kamaszkoron át a felnőtt élet problémáin keresztül egészen az időskorig.

Mi, katolikusok, keresztények nem vagyunk különbek a többiektől, problémáink, nehézségeink nekünk is vannak, csak az elvárásaink nagyobbak. Nem merünk segítséget kérni, és nem nézünk szembe a valósággal még akkor sem, amikor már a szakadék szélén állunk – fogalmazott köszöntőjében Dávid Beáta. A szociológus, egyetemi tanár, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom Család Munkacsoportjának vezetője azt is hozzátette, hogy az emberek egyre kevésbé bíznak egymásban. Nem merik jelezni, ha baj van, mert szégyellik a problémáikat és úgy érzik, elrontottak valamit, ha gondok merülnek fel életükben.

A honlap eredetileg márciusban indult volna, ám a vírus itt is közbeszólt. A karantén alatt erősödött meg az ötletgazdákban a vágy, hogy a Bízd Rá Magad! valamiképp összekapcsolódhasson a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal, s hogy azokat a szervezeteket gyűjtse össze, amelyek a Katolikus Egyház támogatásával működnek.

A honlap mögött álló munkacsoport kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy a Bízd Rá Magad! híre eljusson a plébánosokhoz is, hiszen azok a katolikusok, akik felismerik, hogy baj van és mernek is segítséget kérni, sokszor hozzájuk fordulnak, ám a plébánosok gyakran nem tudnak mit tenni. A honlap nekik és sok más, az Egyházban segítő embernek – családreferensnek, pedagógusoknak, hitoktatóknak – is kiindulópontként szolgálhat, hiszen bármilyen problémára azonnal tudnak általa ajánlani megfelelő, a Katolikus Egyház „minőségbiztosításával”, ajánlásával rendelkező megbízható szervezeteket, programokat, szakembereket.

Megrendítő arról olvasni az I. és II. századból származó szövegekben, hogy a korszak emberei az élet hány területén segítették egymást, ez az összefogás volt az egyház ereje – mondta el köszöntőjében Erdő Péter. A bíboros hozzátette: ha reálisan nézzük a helyzetünket a mai világban, akkor egy nagyon hátrányos helyzetű kisebbség vagyunk, de lehetőségünk van rá, hogy egymással összefonódjunk.

A honlap ennek egyik formája. Nagyon sok olyan helyzet van, amikor segítséget keresünk egyénileg vagy családként. Olyan támogatást, ami megbízható és tényleg abban a szellemiségben tud segíteni, amiben mi élünk – hangsúlyozta Erdő Péter.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2020. szeptember 15.