Még mindig rengeteg a válás Magyarországon

Egy igen elgondolkodtató kisfilmet ajánlott a figyelmembe a menyasszonyom – amely egy házasság megmentését mutatja be. A kínai alkotás az egész világot bejárta az elmúlt években, a probléma pedig valós és súlyos. Habár Magyarországon határozottan csökken a házasságok felbomlásának  aránya, így is aggasztóan sokan hagyják el házastársukat.

Évek óta kering az interneten egy kínai videó – angol felirattal- amely egy házasság megmentésének egyik lehetséges módját mutatja be: a közös emlélek visszaidézését, amelyek a nehézségek idején is kapaszkodót jelenthetnek. A videó alatti hozzászólások között sokan saját házasságukat említették példaként: vannak, akik büszkén írták le, hogy negyven-ötven éve hűségesen és szeretetben ragaszkodnak esküjükhöz. Azonban az adatok sokkolóak, és ez a kisfilm végén is kiderül: a videó publikálása előtti évben Kínában 3 500 123 pár vált el.

A videó megtekintése után a hazai adatokra voltam kíváncsi, amelyek javuló tendenciát mutatnak – de az adatok így is meghökkentettek:

Habár a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai alapján az utóbbi évtizedben határozottan csökken Magyarországon a házasságok felbomlásának száma, 2017-ben még így is 18 ezer válás történt – ez pedig logikusan azt jelenti, hogy 36 ezernél is többen voltak érintettek – többen, mint amennyi például Gödöllő vagy Cegléd teljes lakossága.

A KSH részletes elemzése arra is kitér, hogy egyre idősebb korban nyújtják be a válókeresetet a házaspárok – de ebben az is fontos tényező, hogy egyre később is kötik össze az életüket. A „legnagyobb veszélyben” a ’40-es éveikben járók vannak, a válások több mint egynegyedében mindkét fél ebbe a korcsoportba tartozott.

Az elemzésből kiderül, hogy a feleségek több mint kétszer akkora arányban szeretnék felbontani házasságukat és kezdeményezik az eljárást a bíróságoknál, mint a férjek, de a KSH jóvoltából azt is megtudhatjuk, hogy 2017-ben  Budapest és Pest megye mellett Baranya megyében volt a leggyakoribb a válás, és általában az ország középső mezsgyéjében kevésbé voltak stabilak házasságok, mint a nyugati megyékben. Aki szeretné a tavaly megjelent részletes tanulmányt átböngészni az ide kattintson. (További elemzés a válásokról itt található. A szerk.)

Forrás

Létrehozva 2020. június 16.