OAS logo

Latin-Amerikában nem fogadták el a homoszexuális kapcsolatokra vonatkozó javaslatot

A latin-amerikai nemzetek nemzetközi közgyűlésén nem fogadták el a homoszexuális kapcsolatokra vonatkozó javaslatot

Asuncion, Paraguay – Amit a helyi média „világos válasz”-nak nevez, számos latin-amerikai ország elutasította a homoszexuális kapcsolatok jóváhagyására vonatkozó ajánlásokat az Amerikai Államok Szervezete Közgyűlésén, melyre a múlt héten Paraguayban került sor.

A vita azt követően kezdődött, amikor Brazília javaslatot terjesztett elő, melyben felhívta az összes tagállamot a „homoszexuálisok, biszexuálisok és transzszexuálisok” „magánéletébe való beavatkozás elkerülésére”. Harmincnégyből tizenhárom ország, köztük a vendéglátó Paraguay fenntartását fejezte ki a javaslat ellen, attól tartva, hogy a jóváhagyás a homoszexuális kapcsolatok legalizálásához vezetne.

A közgyűlési dokumentumok szerint az Egyesült Államok kijelentette, hogy „határozottan támogatja az azonos neműek házasságának” elismerését, hasonlóképpen húsz másik ország is, mely nem emelt kifogást ellene.

Guatemala és Ecuador azt mondta, hogy az „azonos neműek közötti házasság elismerését” nem tartják „hátrányos megkülönböztetésnek”, míg San Vicente és Granadinas, Jamaica és Santa Lucia aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a „gender indentitás” kifejezés „félreérthető”, és „nem teljesen definiált, nemzetközileg nem elfogadott”.

Trinidad és Tobago azt állította, hogy „nem tudja támogatni ezt az állásfoglalást”, mivel jogalkotásában „a szodómia cselekedetei tiltottak”, akár azonos nemű párok, akár heteroszexuálisok között.

Sonia Vera, a Human Life International alá tartozó bolíviai Élet- és Egészség Alapítvány elnöke, a LifeSiteNews számára elmondta, hogy az állásfoglalással szemben fenntartást kinyilvánító országok száma „történelmi” mennyiségű.

„Az a tény, hogy munkaértekezletet kaptunk, hogy csak az élet és a család kérdéseit vitassuk meg, szintén történelmi jelentőségű” – mondta. „Ez nagy eredmény, valami, ami még soha nem történt meg.”

Június 2-án és 3-án, néhány nappal a csúcstalálkozó kezdete előtt Asunción lakói összegyűltek, hogy a rendezvény helyszínére meneteljenek, és felkérjék az Amerikai Államok Szervezetét (OAS), hogy „védjék meg az életet és a családot”.

“A paraguayi emberek ellenzik ezeket a dokumentumokat, mivel ezek nem csak hazájukban, hanem a kontinens egészén is ártanak a családoknak” – mondták a felvonulás szervezői egy sajtóközleményben.

A Paraguayi Episzkopális Konferencia, az Evangélikus Pásztorok Paraguayi Szövetsége és az Evangélikus Egyházak Paraguayi Szövetsége együttes nyilatkozatban kérte az OAS-t, hogy „védje meg a házasságot, ami egy férfiből és egy nőből áll, mint egyetlent, amit Isten jóváhagyot”, ami „a társadalom alapvető magja”.

A csoportok azt is kérték, hogy „tartsák tiszteletben az élethez való jogot az anyaméhben történő fogantatástól a természetes halálig.”

Továbbá több mint 47 000 ember írta alá a CitizenGo petícióját, amelyben felszólították az OAS-t, hogy „védje meg Latin-Amerika méltóságát a feminista és homoszexuális, nyomást gyakorló csoportok jelenlétében.”.

Számos helyi média aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a homoszexuális témák nagyobb figyelmet kaptak, mint az emberi jogok megsértése Kubában és Venezuelában.

Alfonso Aguilar, az American Principles Project Latino Partnership ügyvezető igazgatója lerohanta az Egyesült Államok OAS nagykövetét, aki a homoszexuális programra összpontosított.

„Senki sehol nem helyesli a homofób viselkedést, de amit ez a vezetés az OAS segítségével erőltet, az egy agresszív program, ami aláássa a latin-amerikai emberek többségének kulturális és vallási értékeit” – mondta a sajtóközleményben.

„Felszólítom a Kongresszust, hogy tegyen lépéseket és függessze fel az OAS további finanszírozását, amíg ez az adminisztráció abba nem hagyja a radikális program nyomulását ezen szervezeten keresztül, és inkább úgy dönt, hogy megvédi a szabadságot és a demokráciát a térségben, ami az Egyesült Államokban mindig is megvolt.”

Az Egyesült Államok a legnagyobb adományozója az OAS-nak. Az ország hozzájárulása legalább 65,7 millió dollár volt 2013-ban, ami az OAS 2013. évi teljes költségvetésének 41% -a.

„Úgy tűnik, hogy csak erről a témáról beszélünk” – mondta Vera a LifeSiteNews-nak. „Azt mondják, hogy megtárgyaljuk a szegénységet és annak felszámolását, a népek fejlődését, de végül mindig ugyanarról tárgyalunk.”

Az abortusz kérdését egy jelentés vetette fel, amely sürgeti a tagállamokat, hogy teljesítsék a nőjogi, valamint a nemek közötti egyenlőség és esélyegyenlőség előmozdításáról szóló Amerika-közi program célkitűzéseit, amely törekszik az egész régióban „a terápiás abortuszt engedélyező protokollok kidolgozására”. A jelentés említést tesz a „fogamzásgátló módszerekhez való hozzáférésről”, valamint foglalkozik a „tinédzser terhesség és az LMTBI-jogok problémájával”.

A Közgyűlés záró ünnepségén az OAS főtitkára, a chilei szocialista José Miguel Insulza emlékeztette a delegációkat, hogy a határozatok nem kötelező erejűek, és hogy minden országnak saját kultúrája és értékeinek megfelelően kell törvényt hoznia az élet és család kérdésben, mivel egy programterv erőltetése csak „további kellemetlenséget okozna”.

Insulza azt mondta, hogy „az [abortusz] kriminalizálása bünteti a nőket. Senki sem azért abortál, mert akar.”

„Az abortusz ellen vagyok” – mondta. – „Nem ismerek senkit, aki támogatná, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez megtörténik, és ezzel foglalkoznunk kell. Sokkal nagyobb nyitottságot kérek ezzel a kérdéssel kapcsolatban.”

A cikk forrása angol nyelven

Ajánljuk még a témában:

ENSZ: a szexuális nevelés és a kompromisszum ára

Létrehozva 2019. október 28.