Varsói parlamenti vita a szexuális nevelésről

Az elmúlt hetekben Lengyelországban komoly vitát váltott ki az a törvénytervezet, amely pedofíliának minősítené az általános iskolai szexuális nevelést, és amely az ezzel foglalkozó tanárokat öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná. A tervezet – amelyet múlt szerdán a lengyel parlament alsóháza, pénteken pedig a szenátus is tárgyalt – lényegében kriminalizálná a tizenöt év alattiak szexuális felvilágosítását, valamint felülvizsgálná a lengyel iskolákban az abortuszt és a fogamzásgátlást támogató nézeteket.

Az Amnesty International és más civil szervezetek élesen kikeltek a tervezet ellen, mondván, katasztrofális hatása lenne az ifjúságra. A tiltakozók azzal érvelnek, hogy a megfelelő szexuális nevelés szükséges része a tananyagnak, s ez megfelel az Egészségügyi Világszervezet Európára vonatkozó ajánlásainak is. A felvilágosítás ellenzőinek viszont az nem tetszik, hogy a fiatalkorúak „szexualizálása” bátorítja körükben az (idő előtti) nemi tevékenységet. A múlt héten mintegy ezer ember vonult az utcára Varsóban, hogy tiltakozzon a törvénytervezet ellen, amely élvezi a nemrég választásokat nyert Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt támogatását.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője (képünkön) már többször is hangoztatta ellenérzését a szabadossággal kapcsolatban, különösen az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) mozgalommal szemben kelt ki, utazó cirkusznak nevezve a homoszexuális-felvonulásokat. Egyébként a konzervatív párt többek között a homoszexualitás és a szexuális nevelés ellen megfogalmazott markáns véleményének köszönheti népszerűségét.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. október 21.