Újabb vizsgálat: megkínzott ember feküdt a torinói lepelben

Két, diagnosztikus képalkotással foglalkozó olasz intézet közös elektronmikroszkópos vizsgálata során a lepel tiszta felületén is nanoméretű vérrészecskéket találtak.

A trieszti Istituto Officina dei Materiali (IOM-CNR) és a bari Istituto di Cristallografia (IC-CNR) néhány hete lezárult vizsgálatában első ízben tanulmányozták a lepelből vett szövetrost nanotartományban megfigyelhető tulajdonságait. A mintavétel a lepel hátsó oldalán, a lábfej környékén történt, olyan helyen, ahol optikai mikroszkóppal nem látható vérfolt.

Elvio Carlino, a kutatás vezetője elmondta: a trieszti központban nemrég kifejlesztett módszerrel atomi felbontásban vizsgálták a szövetroston található szerves nanorészecskéket. A vizsgálat kimutatta, hogy a rostot 20-100 nm méretű kreatinin és kapcsolódó 2-6 nm méretű ferrihidrit nanorészecskék borítják (1 milliméter = 1 millió nanométer).

h9886

A nyilak a vérrészecskék jelenlétét mutatják a rost felületén, olyan helyen, ahol a leplen nem látható vérfolt.

Giulio Fanti, a Padovai Egyetem professzora a vizsgálatról kiadott közleményben rámutat, hogy ez nem az egészséges emberi szervezet vérszérumára jellemző állapot. „Magas kreatinin- és ferritinszint súlyos, többszörös sérülést, például kínzást szenvedett betegeknél fordul elő. A vizsgálat során talált szerves nanorészecskék azt igazolják, hogy a torinói lepelbe burkolt férfi erőszakos halállal halt meg.”

A torinói leplen, amelybe ősi hagyomány szerint Jézus holttestét takarták, a testnek mai módszerekkel reprodukálhatatlan lenyomata látható. A legújabb kutatások sorra tárják fel olyan tulajdonságait, amelyek a hamisítás leghalványabb esélyét is kizárják.

Christianae  (Forrás: lastampa.it)

Létrehozva 2017. július 19.