Nyilvános a négy dubia bíboros újabb levele

A Szentatya erre sem válaszolt

A Vatikán-kommentátor Sandro Magister nyilvánosságra hozta azt a levelet, amit a négy dubia bíboros küldött Ferenc pápának, személyes találkozóra kérve őt.

A levelet a bíborosok nevében Carlo Caffara bíboros, az olaszországi Bologna emeritusz érseke írta alá és küldte el Ferenc pápának április 25-én, aki azt május 6-án kapta kézhez. Bár a levelet a Szentatya elolvasta, arra mostanáig (a bíborosok első, dubia leveléhez hasonlóan) nem adott semmilyen választ.

Caffarra bíboros a levélben egyértelművé teszi a bíborosok tiszteletét és hűségét a Szentatya iránt, Sziénai Szent Katalin szavaival élve úgy hivatkozva a pápára, mint aki “édes Krisztus a földön”, és elutasítva a szedevakantisták álláspontját, akik tagadják a jelenlegi pápaság legitimitását.

A levél szintén hangsúlyozza a bíborosok “tudomását arról a súlyos felelősségről, ami a bíborosok kötelezettségéből származik: hogy tanácsadói legyenek Péter utódjának az ő szuverén szolgálatában.”

A bíborosok arra hivatkozva kérik a pápát személyes találkozóra, hogy tisztázni lehessen azt a zavart, amit az Amoris Laetitia egymásnak ellentmondó értelmezései okoztak szerte a világban. (A részletes összefoglalónkat erről itt olvashatják.)

“És a helyzet az – milyen fájdalmas ezt látni! – hogy ami bűn Lengyelországban, az jó Németországban, és ami tilos a philadelphiai érsekség területén, az megengedett Máltán. És így tovább.” – írja a levél.

“Blaise Pascal keserű észrevételére emlékeztet ez minket: ‘Az igazság a Pireneusok ezen oldalán igazságtalanság a másikon; az igazság a folyó bal partján igazságtalanság a jobb parton.'” – folytatja a levél.

Miután a bíborosok pásztorokként “érzik a felelősségük súlyát”, az üzenet azzal az alázatos kéréssel zárul, hogy a Szentatya privát találkozón fogadja őket.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2017. június 22.