Jézus Szent Neve

És már tudod, hogy mi lesz a baba neve? – kérdezik barátnői a leendő mamától. – Apja nevét kapja, vagy másikat, hogy ne ő legyen a harmadik Pista a családban? – És a név választásánál talán nem mindenki gondol arra, hogy tiszteletben álló szentnek nevére kereszteltesse gyermekét, aki végigkiséri életútján mint védőszentje és akihez különös bizalommal fordulhat. Régebben gyakran adták a szülők gyermekeiknek második névként – még fiúknak is – a Mária nevet, ezzel is a Szent Szűz oltalmába ajánlva őket. Napjainkban eltűnt a név jelentősége, ahogy sok minden másról is megfeledkezünk.

A Bibliában olvashatjuk, hogy egykor sokkal többet jelentett a név, mint ma. A név felfedte viselője küldetését, lelki beállítottságát. Mihály – Michael jelentése, ki olyan, mint az Isten? És a név viselője, Szent Mihály arkangyal valóban szembeszállt azzal, aki azt állította, hogy olyan, mint az Isten.

A kis názáreti Mária szüzességi fogadalmának és Józseffel való jegyességének kettősségében teljesen Isten akaratára bízta magát és tudta, hogy megsegíti őt. A segítség nem várt módon érkezett. Gábriel arkangyal nemcsak fia születésének örömhírét közölte vele, hanem fiának Istentől rendelt nevét is. (vö. Luk 1,31-33.) Máriának tehát nem kellett fia nevén gondolkodnia, és a Jézus névből – ami annyit jelent, mint „Isten, a szabadító, az üdvözítő” – sokat megtudhatott.

Isten e névvel a legnagyobb méltóságot és hatalmat adta Jézusnak. ő az Úr, vagyis mint megdicsőült Istenember, a világmindenség királya.

Illő ezért, hogy a keresztények, akik Jézus Krisztus Szent Nevé-ről vallják magukat kereszténynek – krisztusinak, nagy tisztelettel ejtsék ki e nevet és ünnepeljenek lélekben, valahányszor nevét hallják. Szent Pál apostol ezt nemcsak a keresztényekre nézve látja fontosnak, hanem minden teremtmény számára:

Isten földmagasztalta őt és minden mást fölülmúló nevet adott neki: Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben és a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr.” (Filipp 2,9-11.)

Sokan emlékezhetnek még arra, hogy január elején külön ünnepe volt Jézus Szent Nevének. Köszöntsük őt ebben az időben szívből fakadó szeretettel!

(forrás: Tengernek Csillaga, 1998/1. szám)

Létrehozva 2016. szeptember 13.