Mind ezekbül tevődik egybe a királyi korona

Szent István király intelmei fiához, Imre herceghez

… javallom néked, én drágalátos fiam, hogy ha a királyi koronát megbecsülni kívánod, az apostoli és katholikus hitet nagy szorgalommal és vigyázással megtartsad!

… Fiam: ha bírni akarod a királyságnak tisztességét, szeressed az igaz ítéletet! Ha bírni akarod a te lelkedet, légy türelmes!…

Az imádságnak gyakorlása a királyi üdvösségnek mindezeknél nagyobb kiérdemlője… a szünetlen imádkozás a bűnöknek lemosása avagy megbocsátása…

…kell, hogy a király kegyes, irgalmatos és egyéb jóságokkal teljes és felékesített legyen. Mert a gonosz és kegyetlen király hiába követeli magának a királyi nevet, mivel hogy tyrannusnak mondatik. Azért tehát szerelmetes fiam, én szívemnek édessége… kérlek, parancsolom… légy kegyelmes mindenekhez, kik te hozzád jőnek! Mert a kegyességnek míve téged mindennél nagyobb boldogságra vezet.

Légy irgalmas mindenekhez, kik erőszakosságot szenvednek, mindiglen azon isteni példát tartván a te szívedben: irgalmasságot akarok és nem áldozatot!

Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem a hatalom nélkül szűkölködőkhöz is!

Légy végezetül erős, hogy téged a jó szerencse felette föl ne emeljen, avagy a rossz szerencse le ne verjen!

Légy alázatos is, hogy az Isten téged felmagasztaljon itt és a jövendőben!

Légy bizony mértékletes, hogy mértéken túl senkit ne büntess avagy kárhoztass!

Légy szelíd, hogy az igazságnak soha ellene ne állj! Légy tisztességtudó, hogy szánt szándékkal soha senkit szégyenre ne vígy!

Légy szemérmetes, hogy a gonosz kívánság valamennyi fertőjét, miképpen halálnak ösztökéjét elkerüljed!

Mind ezekbűl a felül elmondottakból tevődik egybe a királyi korona, miknek nélkül senki sem uralkodhat itt, sem az örökkévaló birodalomba meg nem térhet.

(In: Tengernek Csillaga, 1997/ 4. szám)

Létrehozva 2016. május 4.