Négy kérdés a papi hivatásról

Honnan tudom, ha Isten arra hív, hogy pap legyek, vagy arra, hogy megházasodjak vagy akármire?

Néhányan már első osztályban meghallják a megszentelt életre szóló meghívást. Mások, úgy tűnik azután hallják meg, miután már eltöltöttek egy évtizedet egy szakmában. Minden meghívás más, de akár azt reméled, hogy megházasodsz, akár azt, hogy felszentelnek, akár hogy Istennek szentelt életet élsz a fogadalmak által, mindegyik Isten szolgálatának egy útja. Vannak olyanok is, akik Istent egyedülállóként szolgálják. Megtudhatjuk, hogy mire hív Isten, ha megtanulunk figyelni rá.

Itt felsorolok jó pár dolgot, amit megtehetsz, hogy figyelni tudj rá. Minden nap szánj meghatározott időt az imádságra és ragaszkodj hozzá. Ahhoz, hogy meghalld Isten meghívását, hallgatnod kell. Ahhoz, hogy hallgatni tudjuk Istent, meg kell tanulnunk imádkozni. Ahhoz, hogy megtanuljunk imádkozni, időt kell szánni az imádságra és kérnünk kell a Szentlelket, hogy tanítson meg bennünket arra, hogyan kell.

Ahhoz, hogy hallgatni tudj Istenre, szükség van türelemre és engedelmességre, tehát légy kitartó az imára szánt idő alatt és engedd, hogy Isten szóljon a szíved csendjén keresztül. Ehhez szükséges a gyakorlás, de mint minden jó kapcsolat, az Istennel való kapcsolatod is csak akkor fog növekedni, ha energiát fektetsz bele. A bűn tönkreteszi ezt a kapcsolatot, tehát törekedj a szentségre. Bár lehet, hogy nem szoktuk a szexuális tisztaságot és a hivatástisztázást egy kalap alá venni, a szexuális tisztaság egy nélkülözhetetlen erény, ha meg szeretnénk hallani a meghívásunkat.

Amikor egy fiatal férfi vagy nő szexuális bűnökbe keveredik, az elme olyan üres és kemény gondolatokkal telik meg, amelyek nehézzé teszik Isten hangjának meghallását. Emellett, bölcs dolog találni egy szent papot, aki a lelki vezetőd lehet. Ő valószínűleg Isten hangjára már régebb óta figyel, mint mióta te megszülettél, tehát az ő szentségéből kamatozhatsz.

Ezen felül beszélj a hivatásodról azokkal az emberekkel, kiknek szentségét és örömét csodálod. II. János Pál ezt tanácsolja: „Először is ezt mondom: soha sem szabad azt gondolni, hogy egyedül vagy, amikor a jövődről döntesz! Másodszor pedig: amikor döntesz a jövődről, soha sem szabad egyedül önmagadért döntened!”

„Bizalommal nyisd meg legbensőbb vágyaidat Krisztus szeretete előtt, aki az Eucharisztiában vár rád. Minden aggodalmadra választ fogsz kapni és örömmel meglátod majd, hogy az az élet, amit Ő kér tőled, nem más, mint az ajtó, amelyen keresztül megvalósíthatod legnemesebb gyermekkori álmaidat.”

„Isten rád szabott akaratának keresése és felfedezése egy mély és lenyűgöző kaland. Minden hivatás, minden út, amire Krisztus hív bennünket, végső soron beteljesülésre és boldogságra vezet, merthogy Istenhez vezet, hogy osztozz Isten saját életében.”

Ha a papságon gondolkodsz, előnyös valamennyi időt egy jó hivatástisztázó lelkigyakorlatra szánni, amennyiben lehetséges. A hivatástisztázás másik módja, hogy megvizsgálod az életedet: nézd meg, milyen ajtókat nyitott ki vagy zárt be az Úr a te életedben, vizsgáld meg, milyen tehetségeseket adott neked és milyen vágyakat helyezett a szívedbe. Sokszor előfordul, hogy a hivatástisztázást bonyolultabbá tesszük, mint kellene, és elveszítjük a békénket. Bármire is hív Isten, ott fogod a legtöbb örömet lelni. Minden hivatás sok szenvedéssel is jár, de a hivatásokon keresztül válhatunk szentté.

Néhány srác így vélekedik: „Úgy gondolom, hogy a nők gyönyörűek, tehát Isten biztos nem akarja, hogy pap legyek.” Ez azonban nem őszinte hivatástisztázás. Tudok egy elöljáró nővérről, aki néhány meglepő tanácsot adott egy csoport fiatal férfinak, akik a papságon gondolkodtak. Szeretettel ezt mondta nekik: „Ha nincs benned vágy arra, hogy édesapa és férj légy, nem akarjuk, hogy itt légy. Viszlát!”

Ugyanez más szavakkal: ahhoz, hogy jó pap legyen valaki, vágynia kell arra, hogy édesapa és hitvestárs legyen. Ha ezek a vágyak nincsenek meg valaki szívében, hogyan válhat valaki lelki édesapává? Hogyan adhatná oda magát teljesen menyasszonyáért, az Egyházért? Amikor egy férfi pap lesz, nem írtja ki ezeket a vágyakat. Egy más módon teljesíti őket. Ahelyett, hogy odaadná magát egy nőnek, hogy gyermekeket hozzanak a világra, az Egyháznak adja oda magát, hogy bennünket az örök életre vigyen.

A hivatástisztázás ezen ideje alatt, légy türelmes. Gyakran előfordul, hogy Isten nem akarja, hogy tudjuk akaratát a jövővel kapcsolatban. Ez lehet, hogy furcsán hangzik, de akkor növekedünk, amikor úgy tűnik, hogy Ő hallgat. Az Ő akaratában rejlik a mi megszentelődésünk, és lehet, hogy jelenleg éppen csak arra hív, hogy megbízz benne a bizonytalanságaid közepette. Eközben azt ajánlom, hogy minden nap mondj el egy Üdvözlégy Máriát a hivatásodért.

Vezessen téged a mi Asszonyunk, hogy meghalld Fia szavát és nagylelkűen válaszolj rá. II. János Pál szavaival élve: „Az egész világ fiataljainak azt kívánom, hogy kerüljenek közelebb Máriához. Ő a meg nem szűnő fiatalság és a szépség, ami soha sem csökken. Legyen a fiataloknak növekvő bizalma benne és bízzák nyíló félben lévő életüket Máriára.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2014. november 1.