A tökéletes Mária tisztelet 10.

Csávossy Elemér SJ fordítása nyomán, stilisztikailag átnézte Begyik Tibor OCDS

HARMADIK FEJEZET

Szűz Mária Jézus Krisztus utolsó eljövetelében

1. Szűz Mária Jézus Krisztus első eljövetelében csak kevéssé lépett előtérbe

49. Mária által kezdődött e világ üdve, Mária által kell bevégződnie is. Jézus Krisztus első eljövetelében Mária csak kevéssé lépett előtérbe, nehogy az emberek, akik isteni Fia személyéről csak kevéssé voltak felvilágosítva, túlságosan ragaszkodjanak Hozzá és ezáltal az igazságtól eltérjenek.

Ez mindenesetre bekövetkezett volna, ha ismerték volna, már a csodálatos báj miatt is, mellyel a Magasságbeli még a külsejét is elárasztotta. Ez való igaz, Areopagita Szent Dénes is mondja hátrahagyott irataiban*, hogy amikor meglátta a Boldogságos Szüzet, csodálatos szépsége és titokzatos bája miatt Istennek hitte volna, ha hite, amelyben akkor már megerősödött, másra nem indította volna.

De Jézus Krisztus utolsó eljövetelében Szűz Máriának ismertnek és a Szentlélektől kinyilatkoztatottnak kell lennie, hogy általa megismerjék, szeressék az Üdvözítőt és Neki szolgáljanak. Akkor ugyanis már nem szerepelhetnek azok az okok, melyek a Szentlelket arra bírták, hogy Aráját földi életében elrejtse és az Evangélium hirdetését követően is csak kevéssé nyilatkoztassa ki. (*Az Areopagita Szent Dénesnek tulajdonított iratok az újabb kutatások szerint későbbi századból valók.)  

2. Miért kell Szűz Máriának Jézus Krisztus utolsó eljövetelében előtérbe lépnie

Forrás

A 9. fejezet elolvasható itt.

 

Létrehozva 2014. szeptember 10.