Fogamzásgátlás és természetes családtervezés: mi a különbség?

Tomnak és Jane-nek 3 gyermeke van, és eldöntötték, hogy jelenleg képtelenek kielégítően eltartani ennél több gyermeket. Tudják, hogy a mesterséges fogamzásgátlás erkölcsileg helytelen, a plébánosuk azt ajánlotta nekik, hogy éljenek a természetes családtervezés módszerével. Ennek ellenére nem értik, hogy miért van rendben a természetes családtervezés, ha a fogamzásgátlás nincs. Nem ugyanazt érik el mindkettővel?

Igazság szerint, nem. A természetes családtervezés a fogamzásgátlás más módszereitől nagyban különbözik. Az alábbiakban bemutatunk néhány érvet, de először is néhány szót szólunk arról, hogy mi nem a természetes családtervezés.

A természetes családtervezés NEM nagyanyáink ún. naptármódszere, amely a „normális” ciklus váltakozásaira alapult. A természetes családtervezés ehelyett a női test jeleinek közvetlen megfigyelésén alapul (a méhnyak, méhnyakváladék és a hőmérséklet váltakozásain), amelyek jelzik, hogy mikor történik a peteérés. Ezeket a megfigyeléseket relatíve könnyű elvégezni, pár percet vesznek igénybe, és még a rendszertelen menstruációs ciklusú nőknél is működnek. A természetes családtervezés nemzetközileg ismert, gyakorlati és extrém hatásos. Azokat az orvosi alapelveket, amelyekre a természetes családtervezés alapul, egyre több és több orvos használja sok különféle célból.

Erkölcsökről beszélve, akkor mi teszi a természetes családtervezést elfogadhatóvá, amíg a mesterséges fogamzásgátlás helytelen?

1) A természetes családtervezés nem választja el a szexet a felelősségtől. A szexuális aktusnak két jelentése van: a szerelemben való osztozás és az életadás. A házas emberek, akik szexelnek az érme mindkét oldalát el kell, hogy fogadják. Bár a házaséletben nem minden esetben fogan gyermek, ennek ellenére nyitottnak kell lennie az élet lehetőségére. A szex „nyitott” lesz az életre egészen addig, amíg a házastársak nem tesznek semmit, hogy „bezárják”. Ez a különbség a természetes családtervezés és a mesterséges fogamzásgátlás között. Az utóbbi esetben, az egyén tesz valamit (tablettát vesz be, óvszert használ) azért, hogy szándékosan „bezárja” a szexuális együttlét életadó erejét. A természetes családtervezésben, ugyanakkor, semmi ilyen nincs. A párok nem tesznek a termékenységük ellen. Nem utasítják el a kapcsolatot a szex két jelentése között (a szeretet és élet között). Egyszerűen követik a test jeleit, amelyek megmutatják a termékenységet és a terméketlenséget – azokat a jeleket, amelyeket Isten Maga helyezett oda. A nő ciklusának termékeny napjaiban, amennyiben komoly indok van a terhesség elkerülésére, a pár tiszteletteljesen visszalép a nemi aktustól. A fogamzásgátlók használatával, ugyanakkor, rátámadnak az aktus jelentésére – megteszik, majd részben tesznek ellene. A természetes családtervezéssel ehelyett egyszerűen úgy döntenek, hogy időnként nem élnek a szexuális aktussal.

2) A természetes családtervezés módszere nem egyszerűen egy „módszer”, amely a pszichológián alapul. A természetes családtervezés inkább az ERÉNY-re épít. Szexuális önfegyelmen alapul, amely szükséges egy egészséges házasságban. Bármelyik házasságban vannak olyan pillanatok, amikor a házastársaknak félre kell tenni szexuális vágyukat betegség, fáradtság, utazás vagy más egyéb indokok miatt. Egy egészséges házasságban a szeretetet sokféle módon mutatják ki, és ezen módszerek nem mindegyike testi jellegű. Igazándiból, a szeretet kimutatásának az is egy módja, ha tartózkodunk a szextől, amikor szükséges. Mivel ezzel a házaspár gyakorlatilag ezt mondja egymásnak „Nem pusztán a szexuális élvezet miatt házasodtam veled össze. Azért vettelek el téged, mert szeretlek. Egy emberi személy vagy és nem pedig tárgy. Amikor lefekszem veled, az nem azért van, mert ki kell elégítenem egy „szükségletemet”, hanem mert szabadon úgy döntök, hogy kimutatom a szeretetemet.” A természetes családtervezés használata önmegtartóztatást igényel a termékeny napok ideje alatt, ha a terhességet el akarjuk kerülni. Ez igazából megerősítheti a pár szexuális életét. Amikor a házaspár tudja, hogy képesek tartózkodni a szextől, ha jó okuk van rá, egyre nagyobb lesz közöttük a bizalom, és elkerülik annak a veszélyét, hogy a másikra elsődlegesen úgy tekintsenek, mint egy szexuális élvezeti cikkre ahelyett, hogy úgy mint egy személyre. Másrészt, a mesterséges fogamzásgátlás szabadon engedélyezi kísértések uralmát, hogy az élvezet domináns elemmé váljon, az erényeket kiszorítva. A párokat arra is bátorítja, hogy azt gondolják, hogy a szexuális önfegyelem szükségtelen. Arra biztatja, hogy az élvezet rabjaivá váljanak.

Az írás megtalálható itt.

Létrehozva 2019. november 23.