Jó tanács – a tanácsadáshoz

Mennyire szoktál tanácsot kérni, mikor egy probléma vagy dilemma előtt állsz? És ha szoktál is kérni, hogyan választod meg, kihez fordulsz?

Seth Godin, neves publicista, impresszárió, kereskedő és ismert előadó hívja fel a figyelmet a jó tanács néhány fontos ismérvére. Szerinte a jó tanács „megfizethetetlen”.

Vagyis nem az, amit hallani szeretnél, hanem amit meg kell hallanod… nem az a célja, hogy jobban érezd magad, hanem hogy jobbá válj. Keresd, kutasd, és öleld át azt az igaz barátot, aki őszintén vállalja a kockázatot, hogy megossza veled.”

Godin  tehát  azt  mondja, a jó tanács megfizethetetlen, és nem az, amit hallani szeretnénk, hanem  amit
hallanunk  kell.  Általában, amikor tanácsot kérünk, szinte biztosak vagyunk benne, hogy azt mondják majd, amit hallani szeretnénk – megerősítik a következtetéseinket, vagy visszaigazolják azokat a döntéseinket,  amiket  már igazából meg is hoztunk. Ám az igaz barátok és a megbízható tanácsadók nem hízelegni akarnak. Ők készek felvállalni annak a kockázatát, hogy kemény igazságokra világítsanak rá, ha úgy ítélik meg.

Emlékszem, volt egy időszak, amikor éveken keresztül jó munkám volt. Néhány elemét folyamatosan élveztem,
de összességében egyre növekvő nyugtalanság lett rajtam úrrá. Az egyik nyomós ok, amiért nem éreztem késztetést új munka után nézni, a biztonság volt – a jövedelmemmel meg voltam elégedve, “komfortosan” éreztem magam a szerepemben,  és,  mint  annyi  más  ember,  én  is  úgy  véltem,  ez  a  már  jól  ismert  szerep  kevésbé  rossz,  mint  az ismeretlen kockázata.

Aztán egészen váratlanul, az egyik barátom azt kérdezte: „Ha a pénz nem számítana  – ha garantálnák, hogy
annyit fogsz keresni egy másik helyen, amennyit elegendőnek tartasz – maradnál?” A kérdés hidegzuhanyként ért, és kis  megfontolás  után  be  kellett  ismernem,  hogy  akkor  valószínűleg  váltanék.  Nem  sokkal  ezután,  anélkül hogy kérdeztem volna, három további barátom javasolta ugyanezt. Így aztán elkezdtem álláslehetőségek után kutatni, és néhány  hónap  alatt  egy  sokkal  nagyobb  elismerést  nyújtó  és  kihívást  jelentő  munkát  találtam.  Barátaim  tanácsa valóban „megfizethetetlen”-nek bizonyult.

A Biblia gyakran beszél a jó tanács és bölcs tanácsolás előnyeiről, különösen a Példabeszédek könyvében. Íme,
néhány idézet a Szentírásból a jó tanácsról.
Viselkedj  bölcsen  tanácskérés  során.  Könnyen  meg  tudjuk  magunkat  győzni  arról,  hogy  helyesen
gondolkodunk,  és  nincs  szükségünk  mások  tanácsaira.  Ám  ha  tanácsot  kérünk,  tanácsadóink  rá  tudnak  világítani érvelésünk  gyenge  pontjaira. 

„A  bolond  helyesnek  tartja  a  maga  útját,  a  bölcs  pedig  hallgat  a  tanácsra.”  (Példabeszédek könyve 12,15). 

Több  helyről  kérj  tanácsot.  Azért,  hogy  biztosan  helyes  tanácsot  kapj,  ajánlatos  több  olyan  emberhez
fordulnod,  akiknek  bölcsességében  és  tisztánlátásában  bízol.  „Meghiúsulnak  a  tervek,  ha  nincs  tanácskozás,  de megvalósulnak, ha van sok tanácsadó. “ (Példabeszédek könyve 15,22). 

Fogadd meg a jó tanácsot és növekedj bölcsességben. Egyikünk sem ismerheti a választ minden kérdésre, csak mások  tanácsain  keresztül  ismerhetünk  meg  új  szempontokat  és  látásmódokat  –  melyek  javunkat  szolgálják.

„Hallgass a tanácsra, és fogadd el az intést, hogy végre bölcs légy!” (Példabeszédek könyve 19,20).
Ne  hagyd  ki  a  “Legfőbb  Tanácsadót”.  Ézsaiás  próféta  könyve  9:6-ban:  Isten  „Csodálatos,  Tanácsos.”

Tanácskérés  során  nem  hanyagolhatjuk  el,  hogy  imádságban  tanácsért  forduljunk  Hozzá  és  olvassuk  a  Szentírás vonatkozó  tanításait.  „Ha  pedig  valakinek  nincsen  bölcsessége,  kérjen  bölcsességet  Istentől,  aki  készségesen  és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.” (Jakab levele 1,5).

 

Forrás: Monday Manna – A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Létrehozva 2014. augusztus 30.